Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Impax im800i agregat prądotwór - Kopci na biało

09 Jun 2018 07:53 1464 10
  • Level 9  
    Witam kupiłem agregat inwertowy impax im800i sprzęt powstawały z wielkiej Brytanii. Na początku wszystko ok sprawdziłem olej stan ok i kolor też, ogólnie z wyglądu agregat wygląda jak nówka. Przed zakupem czytałem opinie i niby jest to chińczyk na rynek angielski i nie jest to byle co. Użyłem go może dwa razy ostatnio po podłączeniu odkurzacza samochodowego o mocy 600w zaczol kopcic na biało dosyć mocno, od razu go wyłączyłem. Dałem do serwisu i okazało się ze do wymiany pierścienie i tu zaczol się problem bo nigdzie nie ma części . Pan z serwisu powiedział ze nie ma nigdzie w hurtowniach gdzie on zamawia takich do tego agregatu. Powiedział ze kupuje się firmowe sprzęty a nie chińczyk. Moje pytanie czy nigdzie tego nie naprawią i czy naprawdę części do tego nie ma ?
  • Helpful post
    Level 16  
    Trzeba sprawdzić wymiary pierścieni i poszukać zamienników.Ogólnie mówiąc pierścienie są raczej o wymiarach które zawsze można dobrać aczkolwiek nie muszą być one przeznaczone do tego dane sprzętu.
  • Level 43  
  • Level 9  
    Pierścienie i cylinder to pewnie.koszt ok 50 zł a wymienić samemu można więc za taki sam za ok 400 szkoda kasy jak będzie w takim samym stanie. Chodzi mi tylko gdzie szukać takich części.
  • Level 43  
    To znajdź za te 50zł cylinder i pierścienie. . Podaj linka z tą ceną. Do tego Jelenia co gratis to zrobi. O uszczelkach nie wspominam......
  • Level 35  
    Kolego sprzęt kiepski, ale pewnie "zamęczyłeś" go tym odkurzaczem. Agregat ten ma moc ciągłą użyteczną zbliżoną do mocy odkurzacza, nie mówiąc już o rozruchu odkurzacza, podczas którego wzrasta zapotrzebowanie na moc agregatu nawet kilkukrotnie.
    Jeśli będzie Ci zbędny jako uszkodzony, to może odsprzedaj go - czekam na informację.
  • Level 9  
    Podejrzewam że nie ja go zajechałem,tylko był już w takim stanie. Odkurzacz jest słaby jest to samochodowy mieści się w jednej ręce więc nie ma opcji żeby był za mocny. I poza tym agregat jest cały czas sprawny tylko trochę pluje olejem więc jak naprawa ma być nieopłacalna i mam go sprzedać na części za grosze to go zajadę do końca wleje najwyżej gęstszy olej albo doktora i pochodzi jeszcze do końca sezonu skoro naprawa jest nieopłacalna. Widzę że większość ma to samo zdanie co pan z serwisu żeby kupić orginalny z silnikiem briksa i porządną prądnicą ale to już wydatek nie 500 a ok 1,5 tys.
  • Level 31  
    Na jakiej podstawie pan z serwisu postawił diagnozę że to pierścienie, rozbierał silnik?

    Staszek49 wrote:
    Kolego sprzęt kiepski, ale pewnie "zamęczyłeś" go tym odkurzaczem

    Chyba raczej ubił by prądnicę?

    Zrób krótki test, sprawdź stan oleju, odpal agregat i niech chodzi bez obciążenia jakieś 20 min. zobacz czy dymienie ustanie. Ja osobiście uważam że przechyliłeś go za bardzo na niewłaściwą stronę, olej poszedł w tłumik i teraz się wypala.
  • Level 31  
    Wypali się olej z tłumika i będzie dobrze, nie przechylaj go, sprawdzaj stan oleju.
  • Helpful post
    Level 29  
    Jeżeli na początku pracował poprawnie, a zaczął kopcić dopiero po 10 minutach to znaczy że łapie go na pierścieniach po rozgrzaniu. Zdjąłbym cylinder i wyczyścił rowki pierścieni w tłoku z nagaru.