Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

HP LJ 6P brudzi kartki na odwrocie..

witstwosz1 23 Aug 2005 09:20 2963 13
    witstwosz1
    Level 11  
    HP LJ 6P brudzi kartki na odwrocie.
    Tworzy 2 pasy przez całą długość kartki.
    Jeden ciągły szer. ok. 2mm - w odległości 5cm od krawędzi.
    Drugi szer. 7mm w odległości 5cm od drugiej krawędzi, ale przerywany - co 3,5cm.
    Wymieniłem cały moduł bębna z tonerem - bez zmian.
    Wydruk z dowolnego podajnika papieru (od dołu i z przodu) - wyrzut do tyłu lub na górę - wszystkie możliwości - bez zmian.
    Wydrukowałem za jednym zamachem 60 kartek i pasy w końcu zniknęły.
    Następnego dnia jednak - od 1-szej strony znów to samo...
    Ręce mi już opadły - może ktoś miał już taki przypadek.
    Pomocy !!
    kosmita
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Sprawdź fuser a szczególnie rolkę dociskową.. pewnie oklejona jest tonerem
    witstwosz1
    Level 11  
    Rozebrałem ją już i wszystkie rolki wyglądają okey..
    Podaj mi na priva adres to wyślę Ci taką przykładową kartkę listownie - może pomoże to w wyjaśnieniu sprawy ??.Byłbym bardzo wdzięczny.
    Alcedo
    Level 23  
    jeszcze bym sprawedził toner podstaw jakis na 100% dobry z innej drukarki
    Pozdrawiam
    Piotr
    kosmita
    Załącz obrazek na forum. W jakiej odległości od krawędzi (zmież linijką nie żeby nie było "jakieś dwa cm" ;) )
    Alcedo
    Level 23  
    ups rzeczywiście sorki (to dałem ciała)
    jak bedzie tu jakiś moderator to proszę o przeniesienie do kosza moich dwóch postów z tego tematu
    Pozdrawiam
    Piotr
    a_pawel
    Level 27  
    Jeśli brudzi od spodu, to albo rolka transferowa jest zabrudzona (najprawdopodobniej przez uszkodzony toner i dlatego po wymianie nie ma poprawy), albo wałek dociskowy w fuserze. Bardziej jednak stawiałbym na to pierwsze.
    Pozdrawiam
    witstwosz1
    Level 11  
    Zdemontowałem rolkę transferową i dosłownie "umyłem".
    Wysuszyłem, spróbowałem na sucho, czy nie "brudzi" - dociskając ją do karki papieru i "wałkując" - nie zostawiała żadnych śladów na papierze.
    Zamontowałem do drukarki.
    Dalej to samo - żadnej różnicy.
    Kosmita już na początku pisał "Sprawdź fuser a szczególnie rolkę dociskową.. pewnie oklejona jest tonerem"
    Jeżeli jest to jednak wina wałka dociskowego w fuserze (którego nie rozbierałem na elementy pierwsze - bo nie wiem jak i boję się czegoś nie zepsuć, naświetlić itp) to pozostaje mi chyba kupić cały taki moduł.
    Czy można kupić sam wałek dociskowy albo bezpiecznie go zdemontować i wyczyścić ???
    Na stronie http://www.agawa.pl/g3.asp?nrs=55&ln= są wszystkie elementy.
    Napiszcie proszę o który chodzi...

p.s. kosmita - Żadnych zdjęć takich pobrudzonych kartek nie zrobię - bo nie mam czym, a o odległościach pisałem już na początku...
    a_pawel
    Level 27  
    W rozebraniu fusera w 6P nie ma nic trudnego. Nic tam nie naświetlisz ani nie uszkodzisz (musisz tylko uważać na folię na grzałce). Wystarczy tylko zdjąć dwie sprężyny po obu stronach fusera a następnie delikatnie wyjąć grzałkę i wałek dociskowy masz na wierzchu. Zresztą przed samym demontażem można zobaczyć, czy wałek dociskowy wymaga czyszczenia.
    Pozdrawiam
    witstwosz1
    Level 11  
    Dzięki za pomoc - rozebrałem, złożyłem - zrobiłem wiele prób.
    Sprawa się wyjaśniła.
    Brudzą rolki wyjściowe zespołu utrwalającego.
    na dołączonym zdjęciu element doskonale widoczny.
    Nie brudzi nawet tonerem, tylko wygląda na to, że ślady zostawia guma,
    z której zrobione są rolki pod wpływem temperatury gorącego papieru wychodzącego z zespołu utrwalania.
    Dlatego żadne mycie ich w wodzie nie pomogło - są czyste.
    Brudzą tylko , gdy papier jest gorący i wykonują "proces wyciągania papieru".
    Potrzebuję więc nowych rolek wyjściowych.
    A może ma ktoś dobre z demontażu ??
    Chętnie zapłacę za takie i za przesyłkę do 20-30zł...
    Jescze raz wszystkim dziękuję za okazaną pomoc !![/img]
  • Helpful post
    kosmita
    Nowe kosztują ok 40 zł netto (nie wiem dokałdnie bo już od dwóch miesięcy ich nie sprowadzałem).. 20 - 30 zł hm.. życzę powodzenia, może ktoś faktycznie dobre ze szrotu wyciągnie
    witstwosz1
    Level 11  
    Jeszcz raz dziękuję - kupiłem nowe w uni-tech.pl w cenie detal 19,90 zł+22%vat.
    Teraz wszystko jest ok.