Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Philips 40PFL3078T/12 - Po włączeniu pojawia się logo PHILIPS na 2sek. i gaśnie.

wiechuu 09 Jun 2018 17:53 6252 5
NDN
    wiechuu
    Level 11  
    Witam,
    Po włączeniu do prądu telewizor startuje pojawia się logo Philips na 2 sekundy ,potem pozostaje tylko podświetlenie i telewizor nie reaguje ani na klawiaturę lokalną ani na pilota, gdy naciskam przyciski w pilocie mruga tylko dioda. Nie można go nawet wyłączyć, chyba że poprzez wyjęcie wtyczki z prądu. Podłączyłem go przez hyperterminal i otrzymałem odczyt który załączam w załączniku. Próbowałem aktualizacji ale nie można jej zrobić, brak jakiejkolwiek reakcji poza kilkukrotnym mignięciem diody na pendrivie. Mam prośbę do osób mających doświadczenie z naprawą telewizorów Philips o przejrzenie zapisu z hyperterminala i podpowiedź czy można z niego wyciągnąć wnioski gdzie szukać uszkodzenia. Ja tylko zauważyłem pod koniec zapisu:
    [dtv_app_mtk]>SC_FCT_0: sched_getparam 490 error -1
    [dtv_app_mtk]>SC_FCT_0: sched_getparam 492 error -1
    [dtv_app_mtk]>[_TunerNotifyInitThread:229] Register Tuner component Fail!
    [dtv_app_mtk]>[_TunerNotifyTunerProc:266] Register Tuner component excl list Fai
    l!
    [dtv_app_mtk]>[_TunerNotifyTunerProc:266] Register Tuner component excl list Fai
    l!
    l!
    l!
    l!
    Czy to może znaczyć że uszkodzona jest głowica?
  • NDN
    wiechuu
    Level 11  
    Założyłem czysty eeprom 24c128 telewizor włączył się bez obrazu, ale zaczął reagować na pilota. Wklepałem 062598, menu,i kod panela z nalepki 197. Pojawił się obraz ale do góry nogami i ma złe kolory ale menu wyświetla poprawnie. Wszedłem w tryb serwisowy ustawiłem opcje z nalepki i próbowałem wyszukać kanały ale nic nie znajduje.Próbowałem aktualizować soft, wykrywa poprawnie że jest nowa wersja aktualizacja przebiega prawidłowo do końca, prosi o restart ale po włączeniu jest dalej stara wersja oprogramowania. Potrzebuję dobrego wsadu do eeproma 24c128 gdyż wydaje mi się że to załatwi sprawę.

Dodano po 19 [godziny] 16 [minuty]:

Podaję oznaczenia płyty i matrycy :
    płyta 715G5675-M02-000-005X Ver:A 705TQDPL264
    matryca LTA400HM23
    Może ktoś ma wsad do eeproma 24c128 z takiej płyty współpracującą z tą matrycą.

Dodano po 29 [minuty]:

W menu informacji o oprogramowaniu jest:
    wersja oprogramowania TPM1012E_003.004.000.001
    wersja PQ:Flash PQV0.30 2013/07/30
    wersja AQ:Flash AQV1.08 130521

Dodano po 10 [minuty]:

Dołączam zczytany plik z tego telewizora, może ktoś podpowie gdzie szukać błędu
  • NDN
    wiechuu
    Level 11  
    badael wrote:
    MARK: PHILIPS LED
    MAIN BOARD: 715G5713-M01-000-005X
    CHASSIS: TPM10.1E LA
    SCREEN/PANEL: LTA400HM23
    EEPROM: ATML24C128 U409

Try this. May will make usb update.

Dzięki kol. Badael za wsad ale na nim telewizor nie startuje.
    Porównywałem wsad oryginalny sczytany z mojego telewizora z tym co daje obraz odwrócony do góry nogami i zasugerowany podpowiedzią w którymś z wątków, że typ panela jest w komórce 00009AA podmieniłem całą linijkę z oryginalnego wsadu do tego co był do góry nogami i telewizor na takim wsadzie pokazał tylko logo i się zablokował. Blokowała go więc ta linijka, zrobiłem więc odwrotnie linijkę 00009A0 z wsadu co był do góry nogami ale startował wkleiłem do wsadu sczytanego oryginalnego i telewizor wystartował z prawidłowym obrazem. Podmieniając pojedyncze komórki z tej linijki doszedłem do tego że wystarczy zamienić wartość tylko jednej komórki o adresie 00009AB z 00 na FF w oryginalnym wsadzie sczytanym z tego telewizora i telewizor startuje z prawidłowym obrazem. Ale telewizor nie wyszukuje kanałów, dokładnie wygląda to tak że wyszukiwanie trwa bardzo długo i nie znajduje żadnego kanału. Na wejściach euro i HDMI obraz i głos jest prawidłowy.Jutro sprawdzę zapisy z terminala.
    wiechuu
    Level 11  
    Wszystko wskazuje na to że uszkodzony jest tuner TDSY-G230D. Napięcie na liniach SDA i SCL jest 3,3V i brak jakichkolwiek przebiegów (sprawdzałem oscyloskopem). W logu z terminala po uruchomieniu strojenia jest cały czas :

[Vendor_Demod][Silabs]:<= I2C Read Error

[ 109.666863] [Vendor_Demod][Silabs]:<= I2C Read Error

[ 109.671894] [Vendor_Demod][Silabs]:<= I2C Read Error

[ 109.676903] [Vendor_Demod][Silabs]:<= I2C Read Error

[ 109.682174] [Vendor_Demod][Silabs]:<= I2C Read Error

[ 109.686660] [Vendor_Demod][Silabs]:<= I2C Read Error

Po rozmowie z właścicielem okazało się że telewizor już wcześniej nie odbierał kanałów i był używany z zewnętrznym tunerem DVB-T. Na tym zakończyłem więc naprawę . Dołączam cały log z terminala.

Dołączam jeszcze plik wygenerowany z trybu serwisowego z opcjami, w którym jest opisane pod jakimi adresami w pamięci przechowywane są między innymi dane o panelu ,tunerach i inne opcje.W tym pliku panel jest 197 a tuner 130
    wiechuu
    Level 11  
    Po kilku dniach testów telewizor działa prawidłowo oprócz odbioru dvb-t . Na tym zakończyłem naprawę.