Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] ustawienie anteny satelitarnej

Traper Ned 09 Jun 2018 18:32 1425 9
    Traper Ned
    Level 9  
    Witam.
    Mam upierdliwy problem z moim dekoderem Polsatu.
    Na wiosnę wymieniłem konwerter, sam ustawiłem ponownie antenę i wszystko było super aż do pewnego czasu.
    Zamiast oglądać wszystkie kanały - oglądam tylko niektóre. Przed domem jest spore drzewo i mimo, że talerz (owal) ma 100 cm x 80 cm, z Polsko-języcznych tylko polsat crime investigation, po za tym masę włoskich, arabski ipt w doskonałej jakości. Wiem, że drzewo to przeszkoda i nie dziwiłbym się jakbym miał problem z wszystkimi kanałami - ale dlaczego części nie mam w inne są super? Może ktoś wie co tu jest grane?
    Jeszcze jedno - jak przeprowadziłem ponowna instalację zamiast np TVP 2 czy Polsat ukazały się zamiast nazw kilkunasto cyfrowe numery

T.N.
    andpol 33
    Level 38  
    Za słaby sygnał. Albo drzewo, albo źle ustawiona antena.
    Traper Ned
    Level 9  
    Witam

Na dekoderze mam zainstalowanych ( automatycznie) ponad 300 kanałów.
    Dlaczego na jednej czwartej odbiera SUPER, a pozostałe są nieaktywne.

Styki sprawdziłem , wiatru nie ma żadnego więc nie rusza czaszą.
    Po ustawieniu - mocno wszystko dokręcam
    Zresztą wcześniej zdrowo wiało i wszystko działało OK

Sorry za pomyłkę , mam dekoder Polsatu, Nie Play ( czerwony przycisk na pilocie)

Widać z tego że musze zadzwonić po drwali by mi ścieli 30 lotnie drzewo
    Albo modrzew albo Polsat

Dzięki za rady

T.N.
    Zbigniew 400
    Level 38  
    A polaryzację sprawdzałeś ?
    _kli_
    Level 40  
    Traper Ned wrote:
    sam ustawiłem ponownie antenę

Po pierwsze precyzja ustawienia anteny. Przy pomocy jakiego urządzenia ustawiałeś antenę? Jakie konkretnie były parametry? Odbiór sygnału cyfrowego jest zerojedynkowy. Albo masz SUPER odbiór, albo masz problemy.
    Traper Ned wrote:
    na jednej czwartej odbiera SUPER

W czasie oglądania któregoś "super-odbierającego" kanału, naciśnij przez kilka sekund czerwony przycisk na pilocie (obok zielonego) i sprawdź jakie są parametry sygnału (MER).
    Traper Ned wrote:
    Jesli antena będzie zle ustawiona , czy sygnał bedzie tłumiony przez drzewo
    wtedy powinnien byc problem ze wszystkimi kanałami - a tu część jest bez zastrzeżeń , reszta - DNO .

Przełom maja i czerwca to okres maksymalnego rozrostu koron drzew. Najczęściej w tym okresie pojawiają się problemy z odbiorem spowodowane drzewami. Na poszczególnych częstotliwościach antena odbiera sygnał z różnym marginesem stabilnego odbioru. Na jednych jest on większy, na innych mniejszy. Chociażby dlatego przy mocnym zachmurzeniu i opadach część kanałów jeszcze odbiera, gdy na innych masz brak sygnału.
    Traper Ned wrote:
    Na wiosnę wymieniłem konwerter

Nawet nowe konwertery ulegają uszkodzeniu. Sprawdź czy brak odbioru dotyczy kanałów z obydwu polaryzacji, czy tylko z jednej.
    Traper Ned
    Level 9  
    Dziwne pytanie - wiem co to jest polaryzacja , przecież pisałem że
    wczesniej wszystko było OK więc musiałem ja dobrze ustawić tym bardziej
    że mam do tego odpowiedni przyrząd a nie na "oko"

Zabiorę dekoder do punktu Play , niech mi go sprawdzą i kartę

T.N.

Dodano po 5 [minuty]:

Jeszcze ja .

Dzięki dla wszystkich którzy mi odpisują. Co do parametrów ( czerwony przycisk) wyglada to tak że przy kanale gdzie jakość jest b. dobra - sygnał jest silny , przy tych gdzie nie ma - 0

T.N.
    Anonymous
    Anonymous  
    LeDy
    Level 43  
    Na drodze czasza -satelita nie może być przeszkód. Jak wiesz, że drzewo zasłania to zrób aby nie zasłaniało.
    Nie wszystkie transpondery nadają z równą siłą.
    Quote:
    Na wiosnę wymieniłem konwerter, sam ustawiłem ponownie antenę

Na wiosnę było mniej liści lub wcale?
    Quote:
    Co do parametrów ( czerwony przycisk) wyglada to tak że przy kanale gdzie jakość jest b. dobra - sygnał jest silny

Jak to dekoder polsatu to masz podać wartości S,Q i MER a nie opisywać.
    dzolo35
    Level 22  
    Może miałeś silniejszy wiatr , i przestawił lekko czaszę anteny .Przy słabszych sygnałach , lub wcześniejszym niedokładnym ustawieniu anteny , wystarczy ruch o kilka milimetrów a pozbędziesz się części programów.
    Najpierw sprawdż wszystkie złączki , czy przewód antenowy w nich, nie jest skorodowany , lub czy nie wymaga wymiany jeśli jest w nim wilgoć np: na żelowany .
    Sprawdż , czy jest poprawne napięcie zasilania konwertera , przy końcu przewodu antenowego .
    W dekoderze ustaw kanał , którego jest brak i tak zostaw ( najlepiej coś z TVN ) , podłącz miernik pod konwerter przy czaszy . Konwerter w obejmie odsuń jak najdalej od czaszy i przekręć go o ok. 7 stopni w lewo patrząc od przodu talerza. Teraz spróbuj ruszając talerzem znależć najlepszy sygnał.