Naprawiam taką plazmę, po okresie gwarancyjnym. Nawet roku dłużej nie pracowała. Efektem uszkodzeń, wybijanie bezpieczników sieci. Uszkodzone tranzystory końcówki mocy. W jednej sekcji wszystkie 6szt. Jeden w drugiej, dwie sekcje nie uszkodzone. Tranzystory serii k3878, ja zakupiłem Toshiby- 2sk3878. Dalej padły w 3 sekcjach diody zwykłe po trzy sztuki, oraz w dwóch sekcjach diody zenera wielowarstwowe. Na mierniku te sprawne wskazywane są jako podwójna dioda zenera 3V07. Są to elementy sterujące po stronie tranzystorów mocy, elektrycznie połączone. Ustawiające ich warunki pracy. Reasumując to wszystko powymieniałem. Nie znam samego powodu tych uszkodzeń. Możliwe że niezbyt dostatecznie suche pomieszczenie, czy lekko osadzony brud z efektu oparów po cięciu. Teraz mam pytanko o znaczeniu tych diód zenera. Np. Czy twardo trzeba się trzymać tych 3V, np. 3V4 może być, czy nawet 4V2 też, albo 2V6. Bo takie znalazłem u siebie. Nie bez powodu pytam przed pierwszym uruchomieniem po naprawie. Możliwe że ktoś już się spotkał, z takimi uszkodzeniami. Zna powody takich uszkodzeń.