Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Philips MCM 760 - wieża nie wyłącza się.

evaxar 13 Jun 2018 09:45 2226 3
    evaxar
    Level 2  
    Witam,
    Mam chyba nietypowy problem z zestawem hifi. Mianowicie wieża po wciśnięciu "power" nie wyłącza się. Pokazuje się napis "eco power" (tak jakby miał przełączyć się do stand-by) i... włączona z powrotem. To samo dzieje się przy użyciu pilota. Efekt na filmie.

Dodam, że kiedyś już mi się tak stało, ale cholerstwo po 3 dniach focha dało sobie na wstrzymanie ;)
    Sam nic nie grzebałem, bo to nie do końca moja działka.
    dzimi
    Moderator
    No cóż - dobrze że na wstępie piszesz że nie jesteś w elektronice obyty. Na początek oczywiście otwarcie szukanie jakiś widocznych uszkodzeń, wstępny pomiar napięć zasilających itd.
    Moe warto rozważyć przekazanie tego sprzętu komuś bardziej ogarniętemu;).
    janusz tdi
    Level 12  
    Witam , już czytalem tu na elektrodzie taki objaw . Podobno wystarczy przetrzymać przycisk power lub power i stop-demo razem jednocześnie okolo 10s. Mam taką też mcm 760 , ale mialem mcm9/12 i podobnie bylo.Może pomoże.
    młody641
    Level 4  
    Witam
    Temat może i archiwalny ale może moja podpowiedź się komuś przyda w tym modelu. Miałem ostatnio na stole podobny przypadek (wieża nie wyłączała się, nie przechodziła do trybu "Eco Power") i okazało się, że winny całej sytuacji był pasek napędowy w szufladzie na płyty CD (za luźny powodował ślizganie się, przez co system nie mógł ogarnąć że szuflada jest domknięta prawidłowo). Więc jeśli ma ktoś problem w MCM7 lub MCM9 z wyłączaniem się zestawu to proponuje sprawdzić na początek mechanizmy płyt i kaset (w sensie paski napędowe) :)

Pozdrawiam serdecznie