Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Computer ControlsComputer Controls
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

[Rozwiązano] laguna 1 ph2 - elektryczne szyby - szyba kierowcy

13 Cze 2018 12:57 693 6
  • Poziom 11  
    Dzień dobry.

    Laguna 1 Ph2 rocznik 1999 16V 1,6 benzyna. Następujący problem z szybą kierowcy.
    Kilka dni temu szyba kierowcy przestała się podnosić. Otwarłem trochę okno bo było bardzo ciepło. Dotarłem do domu, chciałem podnieść szybę, żeby zamknąć auto a tu niespodzianka. Szyba nie chce jechać do góry. Nacisnąłem na dół - szyba się opuściła do samego końca a w górę nie chce ruszyć. Pozostałe szyby działają bez problemu. Naciskając przycisk w drzwiach słychać jak pstryka przekaźnik w drzwiach kierowcy na dole (koło głośnika).
    Zdjąłem tapicerkę obejrzałem wiązki przewodów - są bez zarzutu. Zmierzyłem omomierzem przejście na przewodach od przekaźnika na drzwiach do silniczka w mechaniźmie od szyb. Przejście jest. Rozebrałem wtyczkę przy silniczku od szyb i zamieniłem przewody. Nacisnąłem przycisk na dół i szyba bez problemu pojechała w górę. Potem znów zamieniłem przewody tak jak były oryginalnie, przycisk na dół i szyba pojechała na dół. Tak parę razy zrobiłem szyba się otwierała i zamykała. Wychodzi na to, że mechanizm jest jeszcze dobry. Zmierzyłem woltomierzem napięcie na silniczku od szyb. Kiedy szyba się opuszcza pojawia się 12V (chyba -12V) a kiedy ma się podnieść do góry to na ułamek sekundy mignie 12V i potem jest zero. Rozebrałem sterownik od szyb który jest na dole drzwi kierowcy. (mogę wrzucić zdjęcia) W środku sucho, trochę kurzu po tylu latach się nazbierało. Płytka drukowana z jakimś malutkim ukł. scalonym, trochę chyba kondensatorów i diód montowanych powierzchniowo jeden kondensator pastylkowy (wielkości 10gr) i dwa przekaźniki. Nie wiem naprawia się takie coś?
    Jeszcze po przeczytaniu tego co napisałem dochodzę do wniosku, że może przycisk w drzwiach nie łączy i przez to szyba się nie podnosi (ale wtedy chyba by przekaźnik nie klikał). Co sądzicie - jaka może być przyczyna takiej usterki?
  • Computer ControlsComputer Controls
  • Poziom 39  
    Witam .
    Daj zdjęcie sterownika,jeżeli to możliwe.
  • Computer ControlsComputer Controls
  • Poziom 11  
    zdjęcia obudowy i płytki tego sterownika

    laguna 1 ph2 - elektryczne szyby - szyba kierowcylaguna 1 ph2 - elektryczne szyby - szyba kierowcylaguna 1 ph2 - elektryczne szyby - szyba kierowcylaguna 1 ph2 - elektryczne szyby - szyba kierowcylaguna 1 ph2 - elektryczne szyby - szyba kierowcylaguna 1 ph2 - elektryczne szyby - szyba kierowcylaguna 1 ph2 - elektryczne szyby - szyba kierowcylaguna 1 ph2 - elektryczne szyby - szyba kierowcylaguna 1 ph2 - elektryczne szyby - szyba kierowcy

    jeszcze jedna myśl mi przyszła do głowy
    Czy ten sterownik do szyb był też montowany w innych samochodach?


    oops - mogłem zdjęcia przeskalować
  • Poziom 39  
    Sprawdź zimne luty od strony druku,zwłaszcza pod pod przekaźnikami,jak również miejsca lutowania pinów od gniazda gdzie wkładasz wtyczkę.
    Czy jak dasz zamykanie to przekaźnik ma cały czas napięcie (jego cewka),czy momentalnie puszcza.Daj zdjęcie możliwie wyraźne całej płytki od strony druku.Może być że są już styki wypalone w przekaźnikach.Naprawiałem coś podobnego w Reno bodajże Kango.Ten moduł był po stronie kierowcy ,w okolicy jak jest konsola.W moim przypadku problem był zimnych lutów pod przekaźnikiem.
  • Poziom 11  
    zdjęcia robione telefonem, jakość powiedzmy średnia
    muszę to jeszcze raz rozebrać i zrobię najwyżej zdjęcie
    oglądałem tą płytkę wcześniej od strony ścieżek - jest bez zarzutu, nie wiem jak znaleźć wyprowadzenia cewki tego przekaźnika.
    W sumie to mogę wyprowadzenia przekaźników podgrzać lutownicą, żeby zlikwidować ewentualne zimne luty.
  • Poziom 39  
    Ponownie możesz przelutować na nowo.
  • Poziom 11  
    Dłuższa przerwa z moją odpowiedzią - przepraszam.
    Co się dało to polutowałem zwykłą 40W lutownicą. Sprawdziłem i nic to nie pomogło. Przypuszczam, że problem tkwi w jednym z przekaźników. Niestety ale już "sekcji zwłok" nie wykonałem. Natomiast udałem się na złomowisko. Trafiły się 2 laguny zbliżone wiekowo do mojej. W jednej z nich znalazłem identyczny element. Założyłem do mojego auta i wszystko jest dobrze.

    Temat zamykamy.

    Dziękuję za poświęcony mi czas.