Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Relpol
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Scania r420 hpi 2012 błąd ems 4106

Mateusz124l 14 Cze 2018 18:17 573 11
  • #1 14 Cze 2018 18:17
    Mateusz124l
    Poziom 4  

    Witam. Mam problem ze Scania r420 hpi z 2012 roku. Pokazuje błąd ems 4106 nr jednostki to 2089884 silnik dc12222 moc. Jest założony nowy czujnik nox. Padła pompa ad blue i pp wynianie tej pompy ( regenerwowana) nie widzi zupełnie tego nowego czujnika nox. Pp wymianie pompy podkladalem jeszcze 3 inne czujniki i nadal to samo. Wiązki wszystkie sprawdzone, napięcie do nox dochodzi 24v ponad. Przekaźniki wymienione. W serwisie chcą wcisnąć mi pompe za prawie 10 tys netto. Stawiają jeszcze na koordynator ale to ostateczna opcja bo jest tylko ten jeden błąd. W trakcie robienia testu również nie widzi noxa i ppm pokazuje 0. Dodam że auto jest pp chip tuningu robionym przez v tech tuszyn i przez pół roku chodziło wszystko idealnie aż do momentu gdy padła pompa pp prostu zjadło ja ad blue.w serwisie nawet twierdzili że przez to ale później zmienili zdanie? Czy to możliwe że winna jest ta pompa? Miał ktoś podobny przypadek że pp wymianie pompy było cis nie tak? Najlepsze jest to że gdy pompa była wymieniona i nie można było przeprowadzić testu do końca nie pokazywał żadnego błędu dopiero pp 3 tys km jazdy wyszedł błąd 4106 i po 36 h ograniczył moc. Ad blue pobierał normalnie cały czas. W dodatku w serwisie jakiś geniusz pomylił wtyczki i 4 ponowną wtyczkę zasilająca podpial pod nox, a od nox do zasilania i wyskoczył błąd 4131. Pp przełożeniu wtyczek błąd zgasł. Możliwe że dodatkowo uszkodził ta pomyłka nowego noxa?

    0 11
  • Relpol
  • #2 14 Cze 2018 22:52
    darfur5
    Poziom 30  

    Wystąpił problem z komunikacją CAN z czujnikiem .

    0
  • #3 15 Cze 2018 00:50
    Mateusz124l
    Poziom 4  

    Tyle że nie ma komunikacji to ja wiem tylko dlaczego?

    Dodano po 4 [minuty]:

    Czujnik jest nowy z serwisu i na starej pompie chodził i był widoczny. Po wymianie komunikacji brak i ppm jest 0. Logicznie myśląc wadliwa pompa ale ona pracuje i dozuje adblue. Liczę na jakieś mądrzejsze porady bo wiązki są sprawdzone od a do z,a pisanie że nie ma komunikacji to ja wiem dlatego mam problem.

    0
  • Relpol
  • #4 16 Cze 2018 06:56
    Mateusz124l
    Poziom 4  

    Nikt nie ma pomysłu???

    0
  • #5 16 Cze 2018 15:53
    pawelwoj90
    Poziom 8  

    Witam. Kolego u mnie jak byl blad komunikacji to wymienilem czujnik razem z konwerterem i po jezdzie probnej bylo ok. Chce zaznaczyc ze to nie sama sonda jest tu winna lecz wlasnie konwerter. Z ciekawosci przecialem go i w srodku caly zielony wiec wiadomo o co chodzi. Moze jak Ci zmieniali czujnik na nowy to chodzilo o sama sonde? Wartosc ppm u mnie bylo widac dopiero po ok 10km po dobrym rozgrzaniu wydechu.

    0
  • #6 19 Cze 2018 12:54
    Mateusz124l
    Poziom 4  

    Dzięki kolego za odpowiedź, czujniki były podkladane 3 z serwisu. Problem się rozwiązał winny był sterownik w pompie który uszkadzal czujniki nox. Po wymianie sterownika i kolejnego czujnika błędy znikły. Wie ktoś może jakie napięcia powinny dochodzić do czujnika nox w tej 4 pionowej wtyczce? Są dwa kable grube i dwa cieńsze. Na starym sterowniku napięcie 24v było właśnie na tym cienkim kabelku, a nie na grubym. To mogło uszkadzac czujnik?

    0
  • #7 19 Cze 2018 14:39
    szaman108
    Poziom 29  

    Witam

    Zasilanie 24V bezpiecznik No13

    0
  • #8 20 Cze 2018 13:13
    Mateusz124l
    Poziom 4  

    Kolego chodzi mi o napięcie które wychodzi ze sterownika adblue na czujnik nox

    0
  • #9 20 Cze 2018 14:13
    szaman108
    Poziom 29  

    Zazwyczaj jest to 5V jeśli chodzi o czujniki.Ale lepiej się upewnić na 100% ja niestety nie wiem.

    0
  • #10 20 Cze 2018 16:56
    mariomalinie
    Poziom 17  

    szaman108 napisał:
    Zazwyczaj jest to 5V jeśli chodzi o czujniki.Ale lepiej się upewnić na 100% ja niestety nie wiem.


    Witam
    W tej kostce 4-ro pinowej jest +24V, MASA(to są te grubsze przewody), CAN H, CAN L(cienkie przewody) Jeśli na szynie CAN pojawiło się napięcie 24V to z pewnością uszkodziło czujnik NOx.

    0
  • #11 21 Cze 2018 16:23
    Mateusz124l
    Poziom 4  

    Tak jak kolego myślałem z tym napięciem... Na can powinno być chyba 2,7 V. I na grubych kablach 24V,a było na cienkim czarnym 24V czyli na can. Zobaczymy co powiedzą panowie od regeneracji tej pompy bo sterownik poszedł na reklamację

    0
  • #12 26 Mar 2019 17:41
    scania r420 2011
    Poziom 1  

    witam , mam pytanie czy zasilanie na czujnik nox jest stałe? ja mam problem z brakiem zasilania - gdzie szukać przyczyny skąd wychodzi zasilanie na czujnik?

    0