Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

egzamin praktyczny E14 czerwiec 2018

aadam24 28 Cze 2018 09:51 54999 158
  • #121
    Magus082
    Poziom 5  
    Najkon napisał:
    Tak o mam
    Code:
    #lewy {
    
       background-color: #FFF000;
       width: 20%;
       height: 80%;
       margin: 50px;
       float: left;
    }


    #srodkowy {
       background-color: #FFFF00;
       margin:0 auto;
       width:20%;
       height: 80%;
       float: center;
    }

    #prawy{
       background-color: #FFF900;
       width: 20%;
       height: 80%;
       margin: 50px;
       float: right;
    }

    #stopka {
       background-color: #0EA2A9;
       color: white;
       height: 80px;

    }


    Wszystkie panele mają mieć float: left, stopka clear: both;
  • #122
    shayto
    Poziom 2  
    Najkon napisał:
    #stopka {
       background-color: #0EA2A9;
       color: white;
       height: 80px;

    }

    brakuje Ci clear:both;
    a i w srodkowym nie ma czegos takiego jak float:center; jest tylko left/right
  • #123
    loniu19991
    Poziom 9  
    Wiadomo co było dzisiaj o godz 8:00 ???
  • #125
    loniu19991
    Poziom 9  
    Znalazłem cos takiego na FB niby z 8


    1 i 2 kwerenda to tylko select from 3 pokazywała najtansze danie miesne z bazy, 4 kwerenda zmieniala id 1 na id 23, strona restauracji, baner w ktorym jest jedno zdjecie razy 3 ustawione w lini, lewy zdjecie z tekstem alternatywnym, nizej odnośnik do pobrania w kolorze zielonym, srodek dania pobrane z bazy sql, prawy napoje pobrane z bazy sql, stopka strone wykonal: pesel sam pesel pochyloną czcionka, css standard tylko kolory podane w RGB, a php laczenie z baza 2 skrypty czytające
  • #126
    aadam24
    Poziom 10  
    Właśnie wyszedłem z egzaminu. Miałem arkusz nr5 a na nim do zrobienia. Opracowanie logo dla domu weselnego. Logo miałem zrobić w inkspace zastosować funkcje wykluczające miejsca wspólne na nakładające się litery. Sekcje baner lewy środek prawy dół i stopka. Oraz skrypt po stronie przeglądarki z jednym inputem typu numeric oraz pole typ checkbox . Obliczenia wartości dla organizacji wesela. Pole checkbox miało zwiększać sumę o 30 procent.
  • #130
    aadam24
    Poziom 10  
    Function oblicz()
    {
    Var a = document.getElemenrById('input').value;
    Var b = document.getElementById('czekbox').checked;
    If(b==true)
    {
    Var y=a*100;
    Var x=y*0.30;
    Document.getElementById('wynik').innerHTML = twoje wesele będzie kosztowac+" + x;
    }
    Else

    Document.getElementById('wynik').innerHTML = twoje wesele będzie kosztowac+" + y;
    }

    Dodano po 1 [minuty]:

    Pisałem na telefonie więc proszę o wyrozumiałość i uważać na literówki
  • #131
    Digicom
    Poziom 14  
    Na 16 ma być podobny arkusz jak z 12 godziny
  • #132
    Dalton71
    Poziom 12  
    Digicom napisał:
    Na 16 ma być podobny arkusz jak z 12 godziny


    Wiesz czy tylko przypuszczasz?
  • #133
    Digicom
    Poziom 14  
    Na kompach są wszystkie zadania 1-6, ktoś otwierał foldery 5 i 6 i mówił że jest w nich JS i Grafika. Skoro zadanie 5 się sprawdziło to chyba nie kłamał?
  • #134
    shayto
    Poziom 2  
    Dziś 12 js nie ma bazy grafika wektorowa HTML css
  • #136
    aadam24
    Poziom 10  
    Skoro jest prawdopodobienstwo ze na 16 moze byc arkusz 5 to napisze jeszcze ze miałem obraz obraczek na to mialem naniesc dwie litery D i W litery mialy byc w rożnych liniach i nachodzic na siebie. Dodatkowo mialem na miejsca nachodzenia liter użyć funkcji wykluczajacej miejsca nachodzenia sie liter [tego nie zrobilem :(]. Po wklepaniu wartości podanych jako CSS to strona nie wygladala tak jak na screenie w papierach w zadaniu.
  • #137
    Dyziom11
    Poziom 8  
    Najtrudniejsze w zestawie 5 z 12:00 jak się nazywa właściwość checksa, ze jest odhaczony.
    Pierwsza myśl najlepsza... checked, ale błądziłem przez pół godziny, bo to nie c, misi być zczytany na zmienną bool.

    Temat dom weselny.
    Zad 1 grafika wektorowa, 2 literki nakładające się, shift zaznaczone i suma częściowa czy jakoś tak.
    Nalożyć na obrazek z zipa. Jeśli robisz w tej kolejności, to warstwy i literki na tą wyższą.

    2 zadanie klasyk strona na sekcjach. Pamiętamy inputy listy, a ja sobie wziąłem szablon z xamppa, pare minit do przodu.
    Plus css, marginesy wewnętrzne to padding. Jak są przerwy, to zerujemy marginesy.
    No i clear:both!!!!!
    Jak coś nie tak F12 konsola, badaj element etc.

    Trzecie skrypt, są podpowiedzi document.getelementbyid etc. Ja wszystko na id oparlem. .value .checked .innerhtml.
    Jak wynik odesłać? Do <p> id dodajemy. Lapiemy. Innerhtml i stringa "bla"+zmienna+"bla" wysylamy.

    Łatwo poszlo.
  • #138
    aadam24
    Poziom 10  
    <input type="checkbox"> domyslnie masz odznaczonego jak chcesz aby domyslnie byl zaznaczony dodajesz checked czyli <input type="checkbox" checked></input>
  • #139
    Dyziom11
    Poziom 8  
    Ja miałem s=0 s=.checked i zwątpiłem. W C 0 jest tozszame z fałszem. Jakieś statusy zmylki z podpowiedzi. Małoważne.
    Mamy rozwiązanie wyżej.

    Serdecznie polecam plik z htdocs xamppa.
  • #142
    aadam24
    Poziom 10  
    No i jak tam sesja na godzine16? Który był zestaw?
  • #144
    nataliaf2617
    Poziom 1  
    Czy posiada ktoś kryteria oceny z arkusza 2? Jeżeli nie, to wiadomo coś kiedy będą one dostępne?
  • #145
    kamilb10
    Poziom 2  
    Jak myślicie jak zrobiłem całą grafikę i całego HTML CSS też całego tylko dolny nie chciał mi się nad stopke wejść tylko był razem z stopka i skrypt który się nie wywoływał to mam duże szanse że zdam?
  • #146
    Magus082
    Poziom 5  
    Na 16 był arkusz 06.
    Strona internetowa pizzeri.
    1. Grafika: umieszczenie napisu pizzeria na dostarczonym zdjęciu pizzy - nałożenie tekstu na ścieżkę, stworzenie logo.
    2. Strona pizzeri: baner, panel lewy, środkowy, prawy, dolny, stopka.
    3. Baner: nagłówek z tekstem plus img logo.
    4. Panel lewy: link z napisem Nasze logo prowadzący do logo oraz napis dostarczamy pizze
    5. Panel środkowy: napis z adresem pizzeri oraz tło zdjęcie pizza.png oraz podany kolor tła.
    6. Panel prawy: lista numerowana menu 1. Pizza 2. Lasagne 3. Sałatki
    7. Panel dolny: input checkbox czy mieszkasz w Zielonej Górze
    Input number ile kilometrów od Zielonej Gory
    Skrypt
    Pobranie danych z imputów i obliczenie ile będzie kosztowała dostawa - 1 zł za kilometr, koszt tam i spowrotem.
    Na dole pojawia się napis jeżeli ktoś mieszka w Zielonej Górze to Dostawa darmowa, jeżeli podane są kilometry to napis dostawa będzie kosztowała i podanie kwoty.
    8. Stopka: standardowa, podanie nr Pesel.
  • #147
    iryd4
    Poziom 1  
    W arkuszu 6 była do zrobienia strona dla pizzerii, do zrobienia było logo w inkscape. tzn. był w katalogu z wytycznymi rysunek pizzy, trzeba było do tego zrobić napis pizza i dopasować do rozmiaru obrazka pizzy taki napis zaokrąglony. Przeskalować do wys. 100px . Lista numerowana i tam pamiętać, żeby list-style-position było inside.
    Skrypt w Js. Checkbox i na zaznaczenie ma wyskoczyć napis : dowóz na terenie Zielonej Góry gratis. i jeden input type="number"
    Odnosi się to do ilości kilometrów także tylko skrypt, który mnoży to razy dwa i checkbox.
  • #148
    basia_kier
    Poziom 10  
    aadam24 napisał:
    Function oblicz()
    {
    Var a = document.getElemenrById('input').value;
    Var b = document.getElementById('czekbox').checked;
    If(b==true)
    {
    Var y=a*100;
    Var x=y*0.30;
    Document.getElementById('wynik').innerHTML = twoje wesele będzie kosztowac+" + x;
    }
    Else

    Document.getElementById('wynik').innerHTML = twoje wesele będzie kosztowac+" + y;
    }


    Masz błędy w kodzie funkcji. Poprawiam (zaznaczenie checkbox zwiększa kwotę do zapłaty):

    Kod: javascript
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod
  • #149
    pivix
    Poziom 10  
    mam pytanie, czy jak zrobiłem stronę w divach oraz nie zamknałem polaczenia mysqli_close() w 3 skryptach dużo punktów będę mieć odjęte? Istnieje szansa, że mógłbym niezdać? Chodzi mi o akrusz 3ci. Reszta powinna być w porządku.
  • #150
    Dyziom11
    Poziom 8  
    Nie, 3 raz nie będę pisał brak uprawnień do podglądu..................

    Z pozdrowieniami dla pechowców i pilnych uczniów.
    Arkusz 5 12:00 28 czerwca 2018
    Trudności, wycięcie części wspólnej w menu ścieżka inkscapea'a
    Literki pod obrazkiem? Zrób nową warstwę i literki na nią przenieś -move to leyer

    plikc:/xampp/htdocs i contrb, F12, strona startowa przeglądarki, zbadaj element nieoceniona pomoc.
    float:left w css, clear:both dla dolnego, padding to marginesy wewnętrzne.

    W arkuszu nie ma font-size z 36 dla nagłówka i pogrubienia liter loga. OKE w formie, a jeden napis miał być poniżej, a nie obok,

    Łapcie paczkę
    https://wesele2018.000webhostapp.com/