Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

[Rozwiązano] Kłopot z odpaleniem Renault Clio 2 1.4 16v 2000r.

alex1681 16 Cze 2018 16:28 228 5
  • #1 16 Cze 2018 16:28
    alex1681
    Poziom 2  

    Witam. Posiadam Clio jak w temacie z LPG. Wraz z nadejściem lutowych mrozów zaczęły się z nim kłopoty. Początkowo auto raz odpalało a raz nie, nie było reguły. Potrafiło zgasnąć na pasach i już samo nie odpalało. Dodatkowo zdarzało się czasami, że podczas jazdy zaświecała się kontrolka oleju i akumulatora, następował spadek prędkości, szarpnięcie (gasły kontrolki) i auto jechało dalej. Tak jakby zgasło podczas jazdy i odpalało znowu. Jako że problemy zaczęły się wraz z mrozami myślałem iż winny jest akumulator. Niestety jego wymiana nie przyniosła rezultatów. Myślałem o rozruszniku, jednak ten był regenerowany we wrześniu (został zajechany przez uszkodzona stacyjkę która nie odbijała kluczyka) więc to raczej nie to. Auto odpalało coraz rzadziej i najczęściej tylko na kable. Zabrałem się za wymianę świec, udało się wymienić 2/4 gdyż w pozostałych gwint jest zerwany. W końcu przestało w ogóle odpalać (nawet na kable). Po włożeniu kluczyka i przekręceniu nie słychać pompy paliwa. Wymieniłem więc pompę i przekaźnik. Niestety nic to nie dało, nadal po przekręceniu kluczyka w pierwszą pozycję słychać jedynie "pyknięcie". Przy próbie rozruchu słychać iż rozrusznik kręci normalnie. Czy ktoś ma jeszcze jakieś pomysły/sugestie?

    0 5
  • #2 17 Cze 2018 12:52
    kindlar
    Poziom 38  

    Rozwiń temat uszkodzonej stacyjki. Była sprawdzona przez elektryka?

    0
  • #3 17 Cze 2018 13:06
    alex1681
    Poziom 2  

    W samochodzie były wtedy problemy z imo, wypadła sprężynka z stacyjki, przez co kluczyk nie odskakiwał i spowodowało to zajechanie rozrusznika (nie było świadomości iż jest coś nie tak z stacyjką). Imobilajzer został usunięty, rozrusznik zregenerowany a w późniejszym czasie stacyjka została naprawiona (nie wymieniana na nową). Przez jakiś czas jeżdżone było na "uszkodzonej" stacyjce i kluczyk był ręcznie cofany po odpaleniu silnika.

    0
  • #4 17 Cze 2018 13:10
    kindlar
    Poziom 38  

    Gdy uruchamiasz silnik i nie chce zapalić jest iskra na świecach?

    0
  • #5 17 Cze 2018 13:59
    Antonow
    Poziom 11  

    U mnie, podobne objawy były spowodowane uszkodzeniem czujnika położenia wału.

    1
  • #6 17 Cze 2018 16:13
    alex1681
    Poziom 2  

    O dziwo problem został rozwiązany poprzez odłączenie wtyczki od komputera i popsikaniem jej WD40 bądź powciskaniem "grzybka" uderzeniowego (jedno bądź drugie podziałało).

    0
  Szukaj w 5mln produktów