Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

[Rozwiązano] Pomporozdrabniacz wc nie pompuje

Bluefans87 16 Cze 2018 17:48 204 17
  • #1 16 Cze 2018 17:48
    Bluefans87
    Poziom 3  

    Witam wszystkich na forum. Piszę w sprawie pomporozdrabniacza wc, ponieważ mam już dość szukania dłubania itp. Mój problem zaczął się jakiś czas temu. Spuściłem wodę a młynek zamiast pompować nieczystości zaczął buczeć i musiałem wyłączyć go z prądu. Potem za każdym razem gdy go włączałem było to samo. Dopiero po jakiś 5 dniach gdy włączyłem to zadziałał. Ale po ponownym spuszczeniu wody znów to samo. Myślalem, że problem w presostacie ale po spięciu razem tych dwóch kabelków ze srodka presostatu nadal nie działa więc problem gdzie indziej. Załączam zdjęcie wnetrza młynka oraz krótki filmik jak to wygląda. Moze ktoś będzie w stanie coś podpowiedzieć.

    0 17
  • Pomocny post
    #3 16 Cze 2018 18:04
    alikatek
    Poziom 29  

    Wygląda jakby silnik był zablokowany bądź kondensator rozruchowy padł. Podmień ten "biały walec" na nowy o takich samych parametrach. Kupisz bez problemu w większości sklepów elektrycznych/elektronicznych. Koszt to góra kilkanaście zł.

    0
  • #4 16 Cze 2018 20:18
    Bluefans87
    Poziom 3  

    Dziękuje za zainteresowanie tematem. W poniedziałek rusze kupić nowy ten kondensator. Mam jeszcze pytanie. Kabel idzie do silnika i jest on przylutowany w środku czy się go podpina jak to wygląda ? Bo rozumiem że bez demontażu silnika nie da rady ?

    0
  • Pomocny post
    #5 16 Cze 2018 20:57
    jack63
    Poziom 41  

    Na trzecim zdjęciu masz połączenia. Wglądają na amerykańskie. To dla nas trochę dziwaczny sposób łączenia.
    Najpierw linki są skręcone, jak w partackich połączeniach niektórych "elektryków", a potem na to skręcenie nakręcona jest specjalna "czapka" izolacyjna.
    Trzeba ją odkręcić jak nakrętkę z tubki pasty i rozłączyć przewody.

    0
  • Pomocny post
    #6 16 Cze 2018 21:12
    Krzysztof Reszka
    Moderator Elektrotechnika

    jack63 napisał:
    Na trzecim zdjęciu masz połączenia. Wglądają na amerykańskie. To dla nas trochę dziwaczny sposób łączenia.

    U nas też się je stosuje .

    0
  • #8 17 Cze 2018 15:14
    Krzysztof Reszka
    Moderator Elektrotechnika

    W różnego rodzaju lampach np. żyrandolach.

    0
  • #9 17 Cze 2018 15:21
    jack63
    Poziom 41  

    Nie całkiem. Wyglądają podobnie, ale są zagniatane. Mnie chodziło o nakręcane.
    Ze zdjęcia nie wynika jakie te połączenia są.
    Może trzeba będzie uciąć kable?
    Swoją drogą jakie to "utrudnienie" dla pomiarowca przy pomiarze rezystancji izolacji... producentowi wolno prawie wzystko.

    0
  • #10 17 Cze 2018 16:15
    Krzysztof Reszka
    Moderator Elektrotechnika

    Właśnie widziałem wkręcane . Skręcono nimi przewody wychodzące z lampy na 5 żarówek . Dla mnie partyzantka.

    0
  • #11 17 Cze 2018 17:09
    Bluefans87
    Poziom 3  

    Dobra panowie dziekuje za zainteresowanie tematem. Potrzebuje dalszej pomocy. Mianowicie rozkrecilem silnik w celu demontażu tego kondensatora i teraz moje pytanie co dalej. Czy dam rade samemu go wymienić? Jestem elektrycznym amatorem dlatego prosiłbym o wskazówki. Dodaje zdjęcie

    0
  • Pomocny post
    #12 17 Cze 2018 17:18
    alikatek
    Poziom 29  

    Odetnij te dwa przewody prowadzące do kondensatora a potem podłacz tam nowy kondensator. Miejsce łączenia dobrze zaizoluj taśmą/rurką termokurczliwą. Ten kondensator jest niepolarny, wszystko jedno jak go podłączysz w miejscu starego.

    0
  • #13 17 Cze 2018 17:27
    jack63
    Poziom 41  

    Bluefans87 napisał:
    Mianowicie rozkrecilem silnik w celu demontażu tego kondensatora

    Coś mi się zdaje, że zupełnie niepotrzebnie...
    Przecież pisałem i tych skręcanych połączeniach w takiej, chyba gumowej puszce z trzeciego zdjęcia.
    Coś mi się nie chce wierzyć, że kondensator montują razem z silnikiem.
    Z snika powinny wychodzić trzy kable. Na zdjęciu ich nie widać. Nie urwałeś czegoś?
    Widząc twoją nieporadność proponuję zanieść ten silnik do kogoś bardziej ogarniętego. Przecież tam występują napięcia niebezpieczne i może się komuś stać krzywda gdy to źle zmontujesz/zaizolujesz.

    0
  • #14 17 Cze 2018 17:42
    Krzysztof Reszka
    Moderator Elektrotechnika

    Na zdjęciu widać złączki , znajdują się pod termokurczliwymi rurkami( czarne). Tam rozłącz ten kondensator. Przed ponownym złączeniem przewodów załóż nowe, a później zgrzej .

    0
  • #15 17 Cze 2018 18:05
    Bluefans87
    Poziom 3  

    Dobra już wiem o co chodzi troszkę nie zrozumiałem. Zamienie ten kondensator i zobaczymy. Dam znać jaki będzie efekt końcowy. Mam nadzieje, że obejdzie się bez ofiar.

    0
  • Pomocny post
    #16 17 Cze 2018 19:14
    Topolski Mirosław
    Moderator Elektrotechnika

    Ze zdjęcia nie bardzo widać cały stojan wewnątrz.Dobrze go obejrzyj czy nie widać by wirnik tarł o część stojana.Sprawdź łożyska i obsady łożysk czy nie są wyrobione tzn czy łożyska nie wchodzą luźno w nie.

    0
  • #17 17 Cze 2018 20:29
    Krzysztof Reszka
    Moderator Elektrotechnika

    Topolski Mirosław napisał:
    Ze zdjęcia nie bardzo widać cały stojan wewnątrz.Dobrze go obejrzyj czy nie widać by wirnik tarł o część stojana.Sprawdź łożyska i obsady łożysk czy nie są wyrobione tzn czy łożyska nie wchodzą luźno w nie.

    Kolega ma stuprocentową rację .
    Bluefans87 napisał:
    Spuściłem wodę a młynek zamiast pompować nieczystości zaczął buczeć i musiałem wyłączyć go z prądu.

    Może się okazać że kondensator jest dobry winne są łożyska.

    0
  • #18 19 Cze 2018 15:47
    Bluefans87
    Poziom 3  

    No więc przyszedł kondensator zamontowalem i wszystko śmiga jak talala. Dziękuje wszystkim za pomoc pozdrawiam

    0