Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

[Rozwiązano] Dioda w dekoderze zapala się, mimo niepodpięcia go do prądu!

uzytkownik17 17 Cze 2018 08:48 255 3
  • #1 17 Cze 2018 08:48
    uzytkownik17
    Poziom 2  

    Jako laik w tematach elektroniki, chciałem zapytać, jak to możliwe (a może to standard?), że w dekoderze (firmy WIWA, kupiony wczoraj) - który aby działać, musi być podpięty kablem do prądu - zapala się czerwona dioda (ta, która świeci się na zielono po włączeniu urządzenia), gdy wpinam kabel antenowy, a kabel sieciowy jest wypięty!!! Przede wszystkim chciałbym wiedzieć, czy to normalna reakcja. A jeśli nie, co może być tego powodem? Czy może być tak, że kabel antenowy przewodzi prąd? (Sprawdzałem go takim specjalnym urządzeniem do rozpoznawania przewodzenia prądu - zero efektów [sprawdziłem także gniazdko, by potwierdzić, że to urządzenie działa, i test przebiegł poprawnie]; możliwe jednak, że w kablu antenowym wykonałem test niepoprawnie).

    Dodam, że dekoder działał zaledwie 2 godziny. Potem wyłączyłem go z prądu na ok. godzinę i już się więcej nie włączył - nawet ww. dioda się nie zapala. Obawiam się, że sprzęt po prostu się spalił - stąd moje poszukiwania odpowiedzi, jak to się stało...

    Będę niezmiernie wdzięczny za wyjaśnienie.

    0 3
  • Pomocny post
    #2 17 Cze 2018 11:10
    arecki09
    Poziom 17  

    Pewnie separator przepuścił DC 12V z zasilacza wzmacniacza antenowego na wejście antenowe dekodera i dalsza część już jest znana.

    0
  • #3 17 Cze 2018 19:33
    LeDy
    Poziom 43  

    Albo zrobiono w nim zwarcie.(separatorze)
    Nie spotkałem samoistnego przepuszczania napięcia przez separator.
    Poza tym nie mam pojęcia jak wygląda instalacja.

    0
  • #4 02 Lip 2018 13:47
    uzytkownik17
    Poziom 2  

    Okazało się, że rozgałęźnik SAT, którego używałem, przesyłał prąd (na jego etykiecie jest napis "rozgałęźnik SAT z przesyłem napięcia"). I to była przyczyna spalenia się dekodera - druga "gałąź" kabla zakończona była zasilaczem (tak jak sugerował jeden z doradców elektrody). Kupiłem nowy dekoder oraz rozgałęźnik SAT bez przesyłu napięcia i teraz wszystko chodzi bez zastrzeżeń.

    0