Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Podłączenie pompy 24V do zasilacza

pejta333 17 Jun 2018 21:25 1608 19
Automation24
    pejta333
    Level 10  
    Problem jest następujący ;)
    Zainstalowałem filtr w oczku wodnym, mam jakąś stara pompę Webasto 24V, z autosana bodajże (nie ma żadnych oznaczeń). Sprawa wydawała się prosta, kupiłem zasilacz laptopowy 20V 6A max jednak jest problem z rozruchem. Zakręci ułamek sekundy i jakieś zabezpieczenie w zasilaczu go rozłącza. Po kilku, czasem po kilkudziesięciu próbach pompa się włączy i śmiga nawet pod obciążeniem.

Na tym się moja wiedza kończy...czy jest coś co mógłbym wpiąć w przewód bez rozbierania zasilacza żeby pomogło przy starcie? Najlepiej tanio i szybko :P
  • Automation24
  • Helpful post
    adversus
    Level 32  
    Może być kłopot, silnik tej pompy teoretycznie przy starcie robi zwarcie, dlatego zasilacz się wyłącza. Takie pstrykanie aż pompa ruszy może doprowadzić do jego uszkodzenia. Najlepszym rozwiązaniem jest zakup zasilacza na 24V ale na transformatorze. Taki zasilacz jest dużo bardziej sztywny w czasie rozruchu. Ewentualnie poszukać dużo mocniejszego zasilacza impulsowego.
  • Automation24
    pejta333
    Level 10  
    Czyli i tak nowy zasilacz idzie na śmietnik więc może jednak jest coś co mógłbym spróbować żeby ograniczyć pobór prądu pompy przy starcie? Jak się zepsuje to trudno :P
    Takie coś mi się na allegro rzuciło w oczy, czy to by nie zdało egzaminu?

3.1.18. Nie wysyłaj linków, które po pewnym czasie przestaną być aktywne. To spowoduje, że dyskusja straci jakikolwiek sens.
    [retrofood]
    pejta333
    Level 10  
    Ok
    Sory, że mecze ale jak bys mogl rzucic okiem jeszcze na to, w specyfikacji jest napisane ze dowolny zasilacz
    3.1.18. Nie wysyłaj linków, które po pewnym czasie przestaną być aktywne. To spowoduje, że dyskusja straci jakikolwiek sens.
    [retrofood]
  • Helpful post
    adversus
    Level 32  
    Ja mam poważne wątpliwości czy zasilacz 10A impulsowy pozwoli wystartować temu silnikowi, niezniszczalny dla tego zastosowania będzie transformator z prostownikiem i kondensatorem. Ten układ startu z postu #5 może zadziałać, tzn ze pozwoli na łagodny rozruch silnika od pompy, ale silniki na 24V zanim wystartują stwarzają bardzo trudne warunki rozruchu.
  • Helpful post
    adversus
    Level 32  
    kkknc wrote:
    Oczywiście że stare dobre trafo jest naj.....
    Ale cena robi swoje. Waga też spora.

Ale czy trzeba zaraz kupować ? Często mamy jakieś z demobilu, jakieś "przydasie" w piwnicy, garażu itd. Sprawa wygląda tak, że kolega kupi tzw softart i nie koniecznie musi zadziałać, za chwile kupi kolejny zasilacz impulsowy... itd... Transformator, nawet nie za duży (taki od halogenów na 12V) spokojnie wystarczy by pompa ruszyła, czasem mamy takie rzeczy tylko jesteśmy nieświadomi tego.
    adversus
    Level 32  
    Przy 12 V pompa ruszy ale nie będzie chodziła z pełną mocą/wydajnością. Na początek dla próby można przetestować. Docelowo to porządne trafo pewnie o mocy nieniej niż 250W i napięcie minimum 18v w zwyz aby po wyprostowaniu było wymagane 24v.
  • Helpful post
    Sentox
    Level 12  
    Ja bym zrobić ograniczenie prądowe żeby silnik przy starcie nie przeciążał zasilacza. Tranzystor mosfet + wzmacniacz operacyjny + bocznik
    Coś podobne jak na zdjęciu. Za bocznik może robić rezystor 0.1 Ohma 5W

karlosik
    Level 11  
    Sentox wrote:
    Ja bym zrobić ograniczenie prądowe żeby silnik przy starcie nie przeciążał zasilacza.

Ty mieć racje. :) Sorry koledzy, ale ja nie umieć się powstrzymać :)
    pejta333
    Level 10  
    Sentox wrote:
    Ja bym zrobić ograniczenie prądowe żeby silnik przy starcie nie przeciążał zasilacza. Tranzystor mosfet + wzmacniacz operacyjny + bocznik
    Coś podobne jak na zdjęciu. Za bocznik może robić rezystor 0.1 Ohma 5W

Ty może i byś zrobił, ja umiem dwa kable zlutować i to też niezbyt pięknie :P Jak by było takie coś gotowe do kupienia to i owszem :)
    Podejdę do znajomego, on ma sporą "graciarnię" :P może znajdę jakiś transformator, jak nie to zaryzykuję z soft startem.
    Anonymous
    Level 1  
  • Helpful post
    Emerytura
    Level 14  
    Może wystarczy podpiąć kondensator elektrolit a następnie włącznik tej pompy,Prąd rozruchu silnik pobierze z kondensatora.
    pejta333
    Level 10  
    O i to jest coś :P Tylko jaki to miałby być kondensator?
    Powstaje jeden problem, w razie chwilowego zaniku prądu pompa już sama nie ruszy.
    adversus
    Level 32  
    Emerytura wrote:
    Może wystarczy podpiąć kondensator elektrolit a następnie włącznik tej pompy,Prąd rozruchu silnik pobierze z kondensatora.

pejta333 wrote:
    O i to jest coś :P Tylko jaki to miałby być kondensator?
    Powstaje jeden problem, w razie chwilowego zaniku prądu pompa już sama nie ruszy.

Dlatego zasilacz na konwencjonalnym transformatorze to podstawa w takim zastosowaniu.
    Anonymous
    Anonymous