Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Szarpanie silnika przy przyspieszaniu od 1800 do 3000 obrotów A3 1.9 TDI 130 ASZ

Pawel_990 17 Jun 2018 23:48 2583 4
    Pawel_990
    Level 1  
    Witam, mam taki problem, że gdy silnik (1.9 TDI 130 KM ASZ) się rozgrzeje to zaczyna mi szarpać od mniej więcej 1800/2000 obrotów do 3000 podczas przyspieszania na każdym biegu, czasami gdy podczas tego szarpania nie zmienię biegu na wyższy, tylko dalej będę przyspieszał, to silnik zaczyna szarpać cały czas, tak jakby się zaciął, lecz gdy go wyłączę i włączę spowrotem to dalej szarpanie występuje od 1800/2000 obrotów, wie ktoś co może być przyczyną? Na biegu jałowym na wolnych obrotach jest wszystko w porządku, również na zimnym silniku jest wszystko w porządku, auto normalnie przyspiesza i nic nie szarpie. Dodam, że wymieniłem pompe paliwa, filtr paliwa oraz wyczyściłem zawor EGR, lecz to nie pomogło.
    Jakubis
    Level 2  
    Witam. Sprawdź wszystkie opaski i obejmy czy żadne ślepe powietrze gdzieś się nie dostaje. Mam ten sam problem, ale w moim przypadku szarpie kiedy przegrocze prędkość 100km i utrzymuje stała prędkość. Nie ważne czy jadę z tempomatem czy nie. W momencie przyspieszenia lub zwalniania problem ustaje. To nowy problem więc też zacznę od sprawdzania uszczelek i obejm. Powiedz czy podzialalo. Pozdrawiam.