Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Wzmacniacz samochodowy "coś' spalone ale wzmak działa

oloelektro 23 Aug 2005 17:52 5304 27
Tespol
  • #1
    oloelektro
    Level 16  
    Witam mam pytanie w wzmacniaczu Magnat... 4 X 90 i mam nadpalone 2 takie elemty spośród 4 (dwa są nie nadpalone) pisze na tych trnazystorach IRFZ44N I(znaczek Diody) R811D 0285
    to sa te elementy na czerwono zaznaczone i chodzi o to ze wzmak dziala
    jedyne co mnie dziwi to wejscie REMOTE nie wiem czy powinien on chodzic bez tego czy nie( bo chodzi bez REMOTE) moze to ma cos z tym wspolnego i nie sprawdzałem jeeszcze wejscai Hi Input
    wszystko dziala na LOW input na chinchach
    WIec od czego te tranzystorki? wymieniac?
    Wzmacniacz samochodowy "coś' spalone ale wzmak działa
    Wzmacniacz samochodowy "coś' spalone ale wzmak działa
    Wzmacniacz samochodowy "coś' spalone ale wzmak działa
  • Tespol
  • Helpful post
    #2
    Darserw
    Level 26  
    Witam , to są tranzystory od przetwornicy , prawdopodobnie są rozwarte i przetwornica chodzi , ale w przypadku większego obciążenia poleci całość.
    Bezwzględnie wymień traznystory i uszkodzone opory.
    Pozdrowienia.
  • Helpful post
    #4
    Jarooo!!!
    Level 17  
    Witam
    Tak przetwornica nie dostarcza wystarczajacej ilosci energii i basu jakby nie bylo. Zalecam naprawe (wymiane uszkodzonych elementow).
    Pozdrawiam
  • #5
    oloelektro
    Level 16  
    ma jeszcze prosbe , czy mozecie mi co mam sprawdzac np przed wumianą zeby wiedzec czy jest poprawka co pomierzyc przed i po i w kotrym miejscy ??moze to troche smieszne ale jak to dział POCZĄTKUJACY jestem :(
  • Tespol
  • Helpful post
    #6
    danthe
    Level 30  
    Witam !!

    Prawdopodobnie te tranzystory to IRFZ44 a nie IRF744. Jest też kwestia czy nie wysiadł sterownik przetwornicy.
  • #7
    oloelektro
    Level 16  
    a orientujecie sie mniejwiecej ile moze kosztowac napraw tak mniejwiecej ?? bo cena IRFZ tojakies 2.5 a ten uklad streujacy to myslisz
    danthe ze to ten scalak mogl poleciec KA555 K740A
  • Helpful post
    #8
    Darserw
    Level 26  
    Sterowanie sprawne,przetwornica chodzi , ale słabo , z tąd brak basów.
    Wymień te zdymione elementy i będzie dobrze.
    Na wszelki wypadek posprawdzaj też elektrolity(te przy scalaczku najlepiej wymień)
    Pozdrowienia.
  • #9
    oloelektro
    Level 16  
    Darser" mampytanie chodzi mi o te OPORY przy tym irfz44 tam jest 47 ohm w sklepach pytaja mi sie czy duzej mocy czy malej jakie mam brac teraz kupiłem 0.25 W

    Ps. jak mam sprawdzac te ELEKTROLITY tak na chłopski rozum bo na forum przeczytałem ze Multimetrem mozna ale nie zawsze wykryje a miernika pojemnosci nie mam sprawdzam i raz rosnie opornosc powoli ajak podepne miernik odwrotnie to maleje i nie wiem jak ma byc ? bo nie mam zepsutego pewnego !

    :(Aha jak go podłączam to przez chwile słysze dziwne syczenie tak 5 sekund potem przestaje ale jak podgłasniam to tak brzeczy dziwnie to wina tych spalonych trazystorów czy jak??

    A czy te tranzystory irfz44 mają wpływ na to czy działa mi REMOTE ?
  • Helpful post
    #10
    kraz73
    Level 28  
    Oporoniki w oryginale to 0,25W, kondziory sprawdziłeś prawidłowo, przeładowują się czyli mają jakąś pojemność i nie są zwarte. Można jeszcze sprawdzić pojemność, ale nie każdy miernik jest wyposażony w tą opcję. Oprócz tych tranzystorów "uwalona" jest także część zasilacza odpowiedzialna za włączanie wzmaka /2-3 tranzystory/ poszukaj po kolei od wejścia remote do scalaka napędzającego przetwornicę. Wymień zwarte tranzystory i po kłopocie z włączaniem.
  • #11
    oloelektro
    Level 16  
    Aha to juz wiem wszystko :D zgóry dziekuje za ODPOWIEDZI

    Tylko dręczy mnie dalej jedno co tak dziwnie syczy, brzęczy piszczy czy jak to nazwac co to moze byc ? mi sie tak wydawało ze to te 2 cewki obok sie bie to moze byc to ??czy to kondy sie ładują i przygraniu tez przybasie to slychac (to wedlug mnie wina tych spalonych tranzystorów IRFZ (dobrze mysle ??)
  • Helpful post
    #12
    tico
    Level 13  
    Wymień wszystkie spalone elementy i te októrych pisali moi przedmówcy i dopiero wtedy słuchaj co się robi.Bez potrzeby nie włączaj tego wzmacniacza bo zachwilę uwalisz go na dobre i wtedy bedziesz miał dopiero kłopot i koszty.
  • Helpful post
    #13
    kraz73
    Level 28  
    Te dziwne cewki to trafa przetwornicy. Przy uszkodzonych tranzystorach sterujących i diodach prostowniczych, mają prawo syczeć, grzać się i opalać z izolacji /do spalenia drutu włącznie/. Na początek wymień te tranzystory, diody i popalone rezystory w przetwornicy sprawdź resztę elementów sterujących, w tym kluczujące tranzystory gdyż mogły ulec "utlenieniu".

    Jak napisał przedmówca unikaj przegrzania przez wygrzewanie uszkodzonej elektroniki :D.

    Pracę ogranicz do jakiś 10-15 sek. jak przetwornica będzie dalej "warczała", wyłącz i szukaj dalej uszkodzenia. Po naprawieniu przetwornicy, uruchom sterowanie przez - rem - bo nie ma nic gorszego jak ranne pustki w akumulatorze :cry:
  • #14
    oloelektro
    Level 16  
    Jakie to Diody ??....
    Witam jeszcze raz .Chcałbym wymienic diody (te zaznaczone na niebiesko) jedna ma oznaczenia 754 A 1N4 a druga mniejsza niema wg mnie ;D . i na necie widze ze sa na rozne napiecia i na rozne moce jakie mam wziac ? bo jeszcze sklepie nie bylem bo w moim miescie nie dostanie
    Wzmacniacz samochodowy "coś' spalone ale wzmak działa
  • Helpful post
    #15
    kraz73
    Level 28  
    Najpierw je sprawdź, jak nie mają zwarcia to ok.

    Tranzystory upaliły się z jakiegoś konkretnego powodu. Diody 1N4754 i 1N4148 pracują w zabezpieczeniu przed napięciami samoindukcji powstających w wyniku pracy trafa. Pierwsza z nich to dioda zenera na 39V 1W, druga to szybka dioda na 100V używana powszechnie w sprzęcie elektronicznym. Jeżeli coś nawali w tym zabezpieczeniu tranzystory za długo nie pociągną. W związku z upaleniem obudwu tranzystorów podejrzewałbym trochę trafo o te zbrodnicze skłonności ale rozwiązań jest tyle samo ile elementów w przetwornicy. Na początek pomierz wszystkie półprzewodniki w przetwornicy, napędzające lub zabezpieczające te tranzystory, inaczej może sie okazać, że po wymianie tranzystorów przetwornica ruszy ale po paru minutach znowu padnie.
  • #16
    oloelektro
    Level 16  
    jest Lipa :/ wzmacniacz nie dziala tzn nie podbinałem go jeszcze pod radio ani nic tylko sprawdzałem czy zadziala dioda sygnalizacyjna ze dziala
    Wymieniłem tranzystory IRFz na nowe ,diody 2 IN4754 tez chociaz byly nibyr dobre a IN4148 nie wymieniłem bo nie miala onzaczen w sklepie nie wiedziieli jaką dac ale załozyłem starą Bo tez niby dobra nie ma zwarcia
    wymieniłem tez Opory tuz przy tranzystorze ,kupiłem tez scalaka KA555 K740A ale go jeszcze nie wymieniłem on moze byc zepsuty ? i przez to nie dziala ;/
    przedtem chodzil ale tak na 50 % mocy teraz sie nawet nie właczy tylko tak troszke iskrzy a raz nie jak go podłaczam pod akumulator ?
    mowie jeeszcze raz wzmak sprawdzałem ne a "sucho"
  • #17
    kraz73
    Level 28  
    IRF-z na diody nie za bardzo rozumiem Mosfety wymień na mosfety ale sprawdź przy okazji diody. Scalak może być uszkodzony ale w związku z tym, że sterował przetwornicą raczej bym go nie obstawiał.
  • #18
    oloelektro
    Level 16  
    sorki "kraz73" nie dałem przecinka , scalaka tez wymieniłem dalej to samo . moje opcje sie juz chyba wyczerpały (mozliwosci naprawy w miare umiejetnosci )czeka mnie chyba serwis :/ :(
  • Helpful post
    #19
    kraz73
    Level 28  
    ależ nie ma co załamywać rąk. Na początek sprawdź napięcia na tranzystorach przetwornicy, na scalaku, odepnij zupełnie układ st-by. Początkowo uruchom samą przetwornicę bez układów towarzyszących. Zbudowana jest ona z tego scalaka, tranzystorów sterujących i mocy. Części nie jest dużo. Przedewszystkim sprawdź które trafo zasila para uszkodzonych tranzystorów i jak jest sterowana. Ponadto sprawdź działanie przetwornicy bez mosfetów, np. ledą z oporem 1kom i miernikiem. Jeżeli napięcie będzie mniejsze niż zasilające ok. 50% to oznacza że scalak i tranzystory kluczujące są sprawne. Jeżeli występuje tam 0V lub 12V świadczy to o uszkodzeniu któregoś z tych układów.
  • #21
    kraz73
    Level 28  
    OK od początku. Scalak 555 jest układem wytwarzającym impulsy. Zasilany jest przez nogi 4 i 8 podłączone do wyprowadzenia REM wzmaka bezpośrednio lub przez tranzystor załączający, na 1 nodze masz masę, natomiast na 3 sterowanie tranzystorami przełączającymi. W układ zegara 555 wpiete jest zabezpieczenie tranzystorów mocy. Na początek posprawdzaj napięcia na nogach 4 i 8 bez podłączonego napięcia zasilającego. Podłącz tylko masę i REM. Na wyjściu 555 powinieneś dostać impulsy. Resztę układu niestety sprawdzisz dopiero po podłączeniu napięcia głównego. Chwilowo możesz rozłączyć układ przetwornicy od wzmacniacza. Przetwornicę zewrzyj rezystorem np 1k/0,125W, żeby miała jakiekolwiek obciążenie. Przetwornica ma dwa zabezpieczenia na diodach zenera i gasiku. Zenery sprawdzałeś także nie ma problemu, gasik złożony z rezystora i kondensatora wpięty jest szeregowo do uzwojeń każdego z traf. Raczej rzadko pada. Na wzór możesz pobrać z elektrody schemat wzmacniacza Magnat Rebel, przetwornica jest tam oparta na jednym trafie ale sterowana 555 i układ wykonawczy prawie identyczny.
  • #23
    kraz73
    Level 28  
    Na rysunku zaznaczyłeś kropkę /pod literami KA/ nóżka pod kropką jest pierwszą liczysz w prawo przechodzisz do góry i liczysz z prawa na lewo.
  • #24
    oloelektro
    Level 16  
    mam jeszcze takie pytania

    1
    • Chwilowo możesz rozłączyć układ przetwornicy od wzmacniacza. Przetwornicę zewrzyj rezystorem np 1k/0,125W, żeby miała jakiekolwiek obciążenie. Przetwornica

    tego nie jazze co mam podłaczy pod wyjscia wzmaka opory czy jak gdzie podłaczyc ten rezystor ??
    2
    ''Na początek posprawdzaj napięcia na nogach 4 i 8 bez podłączonego napięcia zasilającego'' jakie tam majabyc napiecia ??
    3
    '' Na wyjściu 555 powinieneś dostać impulsy.'' w kotrym miejcu sa te wyjscia


    sorki ze katuje tak ale chce byc pewien co robie :D i czy dobrze :D
  • #25
    kraz73
    Level 28  
    na 4 i 8 masz zasilanie z REM, na 3 wyjście sterowania. Przetwornicę najlepiej rozłączyć od wzmacniacza żeby go także nie puścić z dymem. Niestety będziesz ją musiał obciążyć oporem chociażby doklejonym pod kondensatorem filtrującym. Mam pytanko, ściągnełeś ten schemat? bez niego będzie ciężko coś wytłumaczyć. Jest nie najlepszej jakości ale to już zawsze coś.
  • Helpful post
    #27
    kraz73
    Level 28  
    Dosłownie, wejdź na PW, zabawa z przetworką pewnie trochę potrwa :D.
  • #28
    oloelektro
    Level 16  
    obecnie wzmak Działa w Finale zdecydowałem ze zmieniam Układ 555 na inny i trtafny wybór teraz dziala wszystko i zabezpieczenia napieciowa min 11V i maks 15 teraz wzmak ma a ogleni parwa wyszla mnie 15 zł przerobienie samego ukladu 555 ..przetwornicy ale najgorsze te irfz lecialy jak muchy z 30 w plecy heeh
    pozdrawiam
    TEMAT ZAKOŃCZONY