Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Opel Zafira A - Radio CDR 500 - brak dźwięku

luka28071982 19 Jun 2018 15:45 5499 9
Wago
    luka28071982
    Level 9  
    Witam,

Tak jak w temacie radio przestało być słychać, wyświetlacz działa normalnie, wszystko ok oprócz dzwieku.
    Ostatnio na sekundę zaczęło grać po czym zaraz przestało, tak jakby coś nie łączyło.
  • Wago
  • Wago
    LWD11
    Level 31  
    luka28071982 wrote:
    Witam,

Tak jak w temacie radio przestało być słychać, wyświetlacz działa normalnie, wszystko ok oprócz dzwieku.
    Ostatnio na sekundę zaczęło grać po czym zaraz przestało, tak jakby coś nie łączyło.

Właśnie najprawdopodobniej łączy, któryś z przewodów głośnikowych do masy pojazdu :)

Zacznij od przemierzenia instalacji głośnikowej. Często pęka instalacja przewodów między drzwiami a progiem, tylne drzwi, obstawiam strone za kierowcą :)
    darens
    Level 22  
    Cześć, czy jak włączasz radio , słyszysz "pykniecie" w którymś z głośników? Jeżeli tak to ten właśnie głośnik ma zwarcie do "masy" . Szczególnie w przelotkach do tylnych drzwi łamią się przewody.
    luka28071982
    Level 9  
    Witam dzisiaj wyciągnąłem radio wszystkie przewody się trzymają podłączyłem inne sprawne i sprawdzone radio i efekt jest ten sam. Pytanie moje czy może być to wina sterowania z kierownicy czy od tego do radia jest ta trzecia kostka z przewodami. Proszę o pomoc.
    LWD11
    Level 31  
    luka28071982 wrote:
    Witam dzisiaj wyciągnąłem radio wszystkie przewody się trzymają podłączyłem inne sprawne i sprawdzone radio i efekt jest ten sam. Pytanie moje czy może być to wina sterowania z kierownicy czy od tego do radia jest ta trzecia kostka z przewodami. Proszę o pomoc.

Czyli przyczyna braku głosu leży po stronie auta. Najprawdopodobniej jest zwarcie w instalacji głośnikowej. Omomierz i pomiar wyjść głośnikowych co do zwarcia z masą. Sprawdziłeś przewody wchodzące do tylnych drzwi tak jak zasugerowałem ? Sterowanie z kierownicy jest w części wtyku prądowego i nie ma to żadnego związku z brakiem głosu. Trzecia kostka to sygnały do wyświetlacza.
    luka28071982
    Level 9  
    Rozebrałem tylne drzwi z jednej strony wiązka w stanie agonalnym polutowałem przewody jutro drugie drzwi. Jeszcze jedno pytanie nie działają mi tylne szyby tzn.jak polutowałem przewody w tych drzwiach to z drzwi kierowcy działaj ale z przycisku na drzwiach nie a jakiś czas temu przestał działać mi centralny zamek z kluczyka (z pilota nie posiadam)czy może być to wina tych wiązek. Dodam jeszcze że kiedy przestał działać centralny zamek przez cały czas świeciło się światło w podsufitce koło lusterka wstecznego. Mam nadzieję że jak polutuje wiązkę wszystko zacznie działać.
    LWD11
    Level 31  
    luka28071982 wrote:
    Rozebrałem tylne drzwi z jednej strony wiązka w stanie agonalnym polutowałem przewody jutro drugie drzwi. Jeszcze jedno pytanie nie działają mi tylne szyby tzn.jak polutowałem przewody w tych drzwiach to z drzwi kierowcy działaj ale z przycisku na drzwiach nie a jakiś czas temu przestał działać mi centralny zamek z kluczyka (z pilota nie posiadam)czy może być to wina tych wiązek.

Tak
    luka28071982
    Level 9  
    Uszkodzone przewody w wiązkach pomiędzy kabiną a drzwiami