Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Renault scenic II 2004 1.6 16v odpalić awaryjnie na krótko

Facenorbert 21 Jun 2018 13:02 9405 17
    Facenorbert
    Level 6  
    Witam drogich forumowiczów
    Chciałbym prosić o pomoc otóż Renault nagle nie widzi karty w czytniku zastanawiające jest to że naraz obydwie przestały działać.
    Poza tym karta otwiera drzwi bez problemu.
    Moje pytanie brzmi co oprócz czytnika mogło jeszcze przestać funkcjonować.
    I pytanie właściwe czy można ominąć te zabezpieczenia uruchomić auto awaryjnie "na krótko"
    Dziękuję z góry za pomoc
    bubu1769
    Level 42  
    Jeśli przestało czytać obydwie karty na raz to raczej wina czytnika, dość powszechna usterka.
    Bez fachowej wiedzy raczej tego się nie ominie, proponuje najpierw spróbować dostać się do czytnika i wypiąć a następnie wpiąć z powrotem jego złącze, czasami pomaga, ewentualnie mogły posypać się zapadki w środku i wtedy trzeba go całego rozkręcać.
    Facenorbert
    Level 6  
    Hej dzięki za radę spróbowałem rozlaczylem i ponownie podłączylem ale niestety nadal nie widzi karty..
    Co do widelca to rozebralem kartę przelutowalem luty które puściły ale nadal niestety nie uruchamia..
    Rozumiem że widelec jest po to żeby docisnąć cewke gdy nie ma połączenia. Dziękuję za rady

Dodano po 9 [minuty]:

Zastanawiałem się nad takim rozwiązaniem..
    Gdyby np udało się znaleźć przekaźnik odpowiedzialny za zapłon połączyć w ten sposób czy to by funkcjonowało?
    Pytanie do Was czy myślicie że może w ten sposób można odpalić renault bez karty?
    Facenorbert
    Level 6  
    Niestety po rozebraniu czytnika kart nie znalazłem żadnych zapadek a miałem nadzieję że to będzie to..
    Są tylko blaszki które trzymają kartę
    milejow
    Level 43  
    bubu1769 wrote:
    Jeśli masz połamane zapadki

O czym ty pleciesz, to nie Laguna, w Megance nie ma zapadek bo czytnik zbudowany jest inaczej.
    Facenorbert wrote:
    Są tylko blaszki które trzymają kartę

Najprawdopodobniej zdechła blokada kierownicy, jaki napis wyświetla się na wskaźnikach po wsunięciu karty?
    Facenorbert
    Level 6  
    Nic się nie uruchamia brak zapłonu żadnych komunikatów po włożeniu karty. Gdy wcisne start mówi żeby włożyć kartę i to wszystko...

Dodano po 31 [minuty]:

Czy myślicie że nie ma możliwość odpalenia Reni jak to kiedyś bywało "stykajac kable " awaryjnie? Jak obejść imobilizer? Może macie pomysł
    bubu1769
    Level 42  
    Jeśli nie siedzisz w "branży" to sam tego nie zrobisz, to nie maluch gdzie wkładałeś 5gr w bezpieczniki i jazda :D
    Spróbuj którymś z tych programów co podawałem podejrzeć czy komputer w ogóle widzi ci karty, może będzie jakiś błąd który naprowadzi na usterkę.
    Facenorbert
    Level 6  
    Ok to zajmie parę dni dam znać dziękuję
    Nadal mam nadzieję że da radę uruchomić z obejściem.
    Ja wierzę że nadzieja nie jest matką głupich :-)
    milejow
    Level 43  
    Treść nie na temat-przepraszam.
    bubu1769
    Level 42  
    Tylko jak już będziesz bawić się tymi programami to pod żadnym pozorem nie klikaj w nic czego nie jesteś w 100% pewien bo możesz coś konkretnie namieszać. Jak chcesz to mogę ci napisać krok po kroku gdzie co masz kliknąć i na co patrzeć, tylko muszę wiedzieć który program będziesz używać.
    milejow
    Level 43  
    milejow wrote:
    Na jednym z pinów silnika zamka klapy ma być ciągle 12V(pin 2 kostk), na jednym z kabli przycisku otwierania klapy ma być ciągle masa, naciskając przycisk podajesz masę na drugi kabel silnika (pin 1) powodując jego pracę. Na otwartym zamku klapy ma być masa na pinach zamka 3 i 4. Sprawdź co napisałem.

Sorry, to odpowiedź nie do tego tematu, przepraszam i proszę o usunięcie :D
    Facenorbert
    Level 6  
    Dołożył do nadziei :-)
  • Helpful post
    milejow
    Level 43  
    bubu1769 wrote:
    Przecież sam możesz edytować bądź usunąć post.

Usunąć tak, pod warunkiem, ze nikt nie odpowiedział :D
    Co do problemu to ja bym sprawdził czy po włączeniu ręcznie zapłonu, czytnik rozpozna kartę czyli kontrolka immo zaświeci i zgaśnie. Nad bezpiecznikami w kabinie są dwa przekaźniki, zmostkować styki 30 i 87 tego bliżej bezpieczników, to spowoduje częściowe włączenie zapłonu (UCH i deska) i wystarczy do stwierdzenia czy następuje prezentacja karty.
    Facenorbert
    Level 6  
    Chciałbym poinformować wszystkich którzy próbowali mi pomoc dziś dostałem nowy czytnik kart ze starą kartą( karta jak wiadomo pasuje tylko do jednego renault ale sprzedawca o tym widoczne nie wiedział). Oczywiście nowy czytnik nic nie zmienil ale z nim przyszła też ta kartą z poprzedniego renault, już miałem wszystko odsyłać kiedy naszła mnie druga myśl żeby sprawdzić raz jeszcze transponder.. przelutowalem i działa.. najprawdopodobniej w jednej z kart na początku puściły luty a druga prawdopodobnie uszkodziłem delikatnie (praktyczne nie widoczne dla oka) kiedy ja otwieralem nożem jeden że zwojów transpondera stracił ciągłość.. no i tak to działa
    Teraz trzeba tylko wszystko poskładać
    Obudowa karty niestety musi być zastąpiona nową na ebayu jest sporo.
    Pozdrawiam