Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Instalacja elektryczna małego domku.

carpfishing 22 Jun 2018 08:04 1410 15
Automation24
    carpfishing
    Level 6  
    Witam koleżanki i kolegów.
    Czy poświęci ktoś minutę i zerknie na instalację którą zamierzam wykonać w moim domu (kapitalny remont). Dom składać się będzie : kotłownia w piwnicy, na parterze salon z kuchnią, łazienka, dwa wiatrołapy, na piętrze sypialnia, pokój dziecka, garderoba, strych nie użytkowy, garaż.
    Projekt , schematy i wykonanie instalacji i rozdzielnicy zrobiłem własnoręcznie (pierwszy raz w życiu).
    Zaznaczam że nie jestem elektrykiem z zawodu tylko z zainteresowania.
    Przewody już w zasadzie są poprowadzone zostaje podłączenie rozdzielnicy.
    Komentarze typu: "zostaw to elektrykowi" czy "się nie znasz to się nie dotykaj" sobie proszę darować. Proszę o porady i fachową dyskusje.
  • Automation24
    kozi966
    Moderator of Electricians group
    carpfishing wrote:
    Proszę o porady i fachową dyskusje.

Ok..

1. Jak kolega zamierza uzyskać selektywność zabezpieczeń? Patrząc na schemat, zabezpieczeniem przed-licznikowym jest aparat B16A. Interesuje mnie sprawa selektywności zwarciowej i selektywności przeciążeniowej.
    2. Co było podstawą doboru ochronnika T1+T2 w przedmiotowej rozdzielnicy? Którą klasę LPS wybrano do ochrony odgromowej obiektu?
    3. Jak mają działać obwody oznaczone Kuchnia i Łazienka? Aparaty różnicowoprądowe nie będą w stanie się załączyć.
    4. Dlaczego dobrał kolega łączniki jednobiegunowe do zasilenia oświetlenia np. w pokojach? Jest to niezgodne z wymaganiami rozporządzenia.
    5. Dlaczego wyprowadza kolega przewód PE z szyny N?
    6. Dlaczego połowa instalacji jest tylko na jednej fazie? Jak ocenił kolega równomierność obciążenia obwodów w tym wypadku?
    7. Dlaczego na klimatyzację dobrał kolega aparat C16?
    8. Dlaczego do bramy idzie przewód YDY?
    9. Jakie są oznaczenia przewodów idących do innych odbiorów (np. oświetlenia)?
    10. Dlaczego nie dobezpieczono lampek kontrolnych?
    11. Dlaczego RCD 3F zasila obwody 1F?
    12. Dlaczego RCD 3F dubluje RCD 1F?
    13. Schemat RCD jest błędny :)
    14. Dlaczego RCD na garaż jest w rozdzielnicy "podstawowej"? (rozumiem, że ktoś lubi biegać od domu do garażu)
    15. W jakim celu zastosowano kabel YKY do gniazda 400V?
    16. Gdzie będzie blok rozdzielczy? (nie wyobrażam sobie rozszycia tej rozdzielnicy tylko na aparatach zabezpieczających)

Tyle na wstępie :)
    P.S.
    Schemat nie wygląda na taki, który pierwszy raz rysowała osoba nie mająca z elektrycznością nic wspólnego.

P.S.2
    Sugeruję odpowiadać nowymi postami (z załącznikami), gdyż dyskusja w przypadku podmieniania plików nie będzie miała sensu...
    zbich70
    Level 43  
    17. Błędnie połączone RCD 1-fazowe - N przez aparat, L obwodów bezpośrednio z zasilania a L po RCD wisi w powietrzu,
    18. Obwody oświetleniowe (oprócz łazienki) nie muszą być objęte RCD.
    carpfishing
    Level 6  
    Dziękuję za poświęcony czas.
    Sporo tych błędów się nazbierało.
    1. Selektywność była błędna.Poprawione na schemacie.
    2.Podstawy nie było ;-).Dobór na oko. Brak wiedzy w temacie.Muszę o tym poczytać.
    3.Oczywiście błąd. Poprawiony
    4.Brak wiedzy na ten temat. W schemacie poprawiłem.
    5.Poprawiłem
    6.Poprawiłem. Ocena raczej na wyczucie.
    7.Firma od klimatyzacji tak sugerowała. Podobno B16 często wybija przy załączaniu.
    8.Idzie YKY 5x2,5mm2. Zasilanie plus ew. zasterowanie otwarcia z domu.
    9.Poprawiłem. Oświetlenie YKY 3x1,5mm2
    10.Brak wiedzy. Może jakaś porada?
    11.Poprawiłem
    12.Chyba poprawiłem
    13.Czy teraz jest ok?
    14.Chciałem zabezpieczy przewód biegnący w ziemi YKY 5x6mm2 przed ew. porażeniem.
    15.Poprawiłem
    16.Z tym jest problem bo rozdzielnica która mogła się zmieścić w tym miejscu to taka jak jest na schemacie (max. 96mod.) Muszę znaleźć na to miejsce.
    PS. tylko z zainteresowania internet pomagaInstalacja elektryczna małego domku.. ale jak widać wiedza moja to poziom "dna odwiertu" ;-)
    17.Tego nie rozumiem. Cy zostało poprawione?
    18.Nie muszą ale co szkodzi aby były też bezpieczne?
    Instalacja elektryczna małego domku.Instalacja elektryczna małego domku.
  • Automation24
    zbich70
    Level 43  
    1. Tak sobie żonglujesz zabezpieczeniem przedlicznikowym, a co widnieje w warunkach przyłączenia i umowie z dostawcą?

3. Teraz ten sam bubel jest w oświetleniu klimy, salonu, klatki schodowej i wiatrołapłów, RCD zadziała.

4. Umarłem... :| Skoro nie jednobiegunowe no to... dwubiegunowe.
    Czytaj tutaj §189 p.2. Chodzi o łączniki wieloobwodowe (świecznikowe) i odpowiednią ilość żył w tych obwodach.

5. Dlaczego rozdział PEN przed licznikiem, po co te kombinacje? Tak jak było wcześniej, tylko PEN na szynę PE a z niej na N i GSU.

10. Link

11. Obwody 1-fazowe garażu, kuchni, łazienki i kotłowni nadal są pod RCD 3-fazowym.
    Nie jest to zabronione pod względem ochrony, ale niebezpieczne dla odbiorników 1F przy utracie N - jest możliwość wystąpienia napięcia blisko 400V.

18. Ideą rozdzielenia obwodów oświetleniowych od pozostałych jest funkcjonalność. Czyli przy awarii w którymś obwodzie nieoświetleniowym nie bądziesz po omacku szukał latarki, nie potkniesz się, nie spadniesz ze schodów. Czyli ma wpływ na bezpieczeństwo, choć nieelektryczne.
    Objęcie jednym RCD tych obwodów zaprzepaszcza tę ideę.

carpfishing wrote:
    jak widać wiedza moja to poziom "dna odwiertu" ;-)

No może nie samego dna, ale blisko.
    Zatem może warto przemyśleć czy ten tekst
    carpfishing wrote:
    Komentarze typu: "zostaw to elektrykowi" czy "się nie znasz to się nie dotykaj" sobie proszę darować.

jest nadal aktualny.

Pozdrawiam.
    kozi966
    Myślę, że temat został wyczerpany. Nie udzielamy tutaj porad dotyczących projektowania, a problem sprawdzenia całości został już wyczerpany.
    W związku z powyższym temat zamykam.
    carpfishing
    Level 6  
    Nikt się do niczego nie przyczepił :?:
    Mam rozumieć że schemat jest już idealny? :wink:
    Ciężko w to uwierzyć.
    carpfishing
    Level 6  
    A czego mu do poprawności brakuje?
    kozi966
    Uziemiasz „punkt” rozdziału, zamiast szynę PE w obiekcie.
    Rozdzielasz PEN w złączu, zamiast w obiekcie.
    Prowadzisz przewód 5x10, a na tym samym kablu oznaczasz żyły fazowe jako 6mm2.
    Rozłącznik to sądząc po oznaczeniu na schemacie, jest wyłącznikiem z członem przeciążeniowym.
    Na rozłącznik w złączu wprowadzasz 3xL3.
    Na lampkach L1 robi się nagle L3.
    Pomijam bzdurę w postaci błędnie narysowanego wyłącznika różnicowoprądowego, ale nie podajesz jego prądów różnicowych (czy to jest 10, 30 czy 500mA).
    Oświetlenie ogólne w części schematu - brak informacji o ilości żył do opraw.
    Oświetlenie wykonane nieprawidłowym oprzewodowaniem (brak możliwości wykonania łączników wieloobwodowych).
    W wielu miejscach brak informacji o przekrojach.
    Czym i po co dobezpieczasz ochronnik?
    carpfishing
    Level 6  
    Mógłbyś podesłać przykładowy schemat lepiej czytelny od mojego?
    Postaram się przerysować i poprawić błędy.
    carpfishing
    Level 6  
    Witam.
    Czy teraz ma to namiastkę profesjonalnego schematu i czy jest w miarę wszystko poprawnie?
    Instalacja elektryczna małego domku.Instalacja elektryczna małego domku.Instalacja elektryczna małego domku.Instalacja elektryczna małego domku.Instalacja elektryczna małego domku.
    carpfishing
    Level 6  
    Nikt nie pomoże?