Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jak podłączyć lampę w łazience

Maksimos 23 Jun 2018 21:47 2724 36
    Maksimos
    Level 6  
    Witam,
    Potrzebuję porady w jaki sposób podpiąć lampę w łazience.
    Jak podłączyć lampę w łazience Jak podłączyć lampę w łazience
    Podejrzewam, że żółto zielone przewody po środku kostki, obydwa trzeba wkręcić prawdopodobnie, następnie brązowy tam gdzie L, a niebieski tam gdzie N.

Potrzebuję się upewnić...
    ElektrykTechnik
    Level 8  
    Dokładnie tak.
    Brązowy - L
    Niebieski - N
    Żółtozielony - na środek
    Moderated By kozi966:

Wpierw pomiar, dopiero potem podłączenie. Należy sprawdzić czy kolory zgadzają się z przeznaczeniem.
    Powyższa porada może być poprawna, albo zagrażająca życiu.

bajer1
    Level 27  
    witam
    Tak jak piszesz kolego ale z wypowiedzi masz małe doświadczenie to powinien zrobić ktoś kto ma uprawienia
    Pozdrawiam
    Radiokiller
    Level 30  
    Wszystko pięknie, ładnie lecz nie możesz mieć pewności, że instalacja jest wykonana zgodnie ze sztuką.
    Kolorami się nie sugeruj tylko pomiarami, wtedy unikniesz ewentualnego podania fazy na obudowę odbiornika.
    Maksimos
    Level 6  
    Ta lampa wisiała już tam wcześniej tak na marginesie.
    ElektrykTechnik
    Level 8  
    Jak wisiała tak wcześniej i działało to podłączaj śmiało.
    Maksimos
    Level 6  
    Czy jest różnica kolejności kabli żółtozielonych?

Dodano po 3 [minuty]:

Widzę że moderacja się włączyła do tematu. Bez paniki, Tu się liczy zwykła informacjia i wiedza, Żadne pomiary,

Dodano po 5 [minuty]:

Dziękuję za troskę o bezpieczeństwo i szanuję ale naprawdę nie trzeba :)
    Radiokiller
    Level 30  
    Maksimos wrote:

Żadne pomiary,

W takim razie sam zgadnij.
    Maksimos
    Level 6  
    Dzięki ElektrykTechnik za rzeczową i szybką odpowiedź. Pozdrawiam i życzę powodzenia i udanego życia :)
    Łukasz-O
    Admin of electroenergetics
    Maksimos wrote:
    Czy jest różnica kolejności kabli żółtozielonych?

Co to znaczy różnica kolejności kabli żółtozielonych?

Maksimos wrote:
    Widzę że moderacja się włączyła do tematu. Bez paniki, Tu się liczy zwykła informacjia i wiedza, Żadne pomiary,

Przychodzą tu różne osoby z pytaniami. Siedząc przed komputerem trudno ocenić kto ma jakie predyspozycje.
    Najpierw należy sprawdzić, czy kolorystyka żył odpowiada ich przeznaczeniu. To podstawa każdego elektryka przed przystąpieniem do prac.
    Reakcja moderatora jak najbardziej zasadna.
    Maksimos
    Level 6  
    Z pełnym szacunkiem ale jak takie pomiary miałbym zrobić? Jak nie mam o tym pojęcia. Ryzyk Fizyk Alojzy Gąbka :D

Dodano po 5 [minuty]:

EletrykTechnik utwierdził mnie w przekonaniu i tak spróbuję jutro to podłączyć.

Dodano po 1 [minuty]:

Oczywiście wyłączając pierw korki :)
    Łukasz-O
    Maksimos wrote:
    Z pełnym szacunkiem ale jak takie pomiary miałbym zrobić? Jak nie mam o tym pojęcia. Ryzyk Fizyk Alojzy Gąbka :D

Do tego celu wystarczy zwykły miernik uniwersalny za 10zł i neonówka, bądź inny wskaźnik.
    Wskaźnikiem sprawdzasz na którym przewodzie jest faza, następnie mierzysz pomiędzy żyłami gdzie jest 230V. Jeśli pomiędzy brązowym, a niebieskim oraz brązowym, a żółtozielonym miernik wskazuje 230V znaczy się, że jest ok. To najprostsza metoda sprawdzania.
    kozi966
    Moderator of Electricians group
    Maksimos wrote:
    Z pełnym szacunkiem ale jak takie pomiary miałbym zrobić?

Tak jak zrobiłby to elektryk. Woltomierzem, lub omomierzem. Ewentualnie, dodatkowo, neonówką.
    Maksimos wrote:
    Jak nie mam o tym pojęcia.

Skoro nie masz pojęcia, jak napisałeś, to wymianę sprzęgła w samochodzie też byś zrobił? albo zszył ranę ciętą na ciele? Ja nie mając o czymś pojęcia, albo słucham się kogoś, kto ma, albo zlecam robotę komuś, kto to umie.
    Maksimos wrote:
    EletrykTechnik utwierdził mnie w przekonaniu i tak spróbuję jutro to podłączyć.

Świetnie, że jakiś ktoś, z internetu, utwierdził Cię w przekonaniu, że będzie dobrze jak zrobisz po swojemu.
    A co będzie, gdy się pomylisz? Wziąłeś tą drugą opcję pod uwagę?
    Świetnie, gdy wszystko jest w instalacji "ok" i zadziała oraz będzie bezpieczne jak wykonasz to tak jak opisano. Będzie natomiast tragicznie, jak tak nie jest.
    Maksimos
    Level 6  
    No dobrze ale co ja mogę tu źle podłączyć? Proponuję skoro już tak to > może być niebezpieczne, żebym to sam podłączył i spróbował to co może być jakieś niekontrolowane wyładowanie elektryczne nagłe czy jak to czytać? Czy po czasie mnie piorun trzaśnie ? Przecież w tym przypadku tematu sprawa powinna być prosta. Podłączenie tam gdzie docelowe miejsce i koniec.
    Łukasz-O
    Głównie chodzi oto aby sprawdzić czy przewód ochronny jest faktycznie przewodem ochronnym.
    Skoro wszystko takie proste, to poco zadajesz trywialne pytania?
    kozi966
    Maksimos wrote:
    No dobrze ale co ja mogę tu źle podłączyć?

Nie chodzi o to, co możesz źle podłączyć, a o to, czy na pewno dobrze podłączysz.

Samo przykręcenie dwóch śrubek to 2min, sprawdzenie napięcia na elementach jakieś 2min. Łącznie tracisz całe 5min, włącznie z napiciem się kawy, aby to sprawdzić.
    Jeżeli na z-ż będzie jakimś cudem napięcie, to nie wolno Ci go podłączać do obudowy, bo podasz pełne 230V.
    Jak nie będzie, a będzie brakowało jego ciągłości, to w przypadku uszkodzenia się przewodów w oprawie, czy innej awarii która może podać napięcie na obudowę, zabezpieczenie nie wyłączy.
    Wtedy tylko czas dzieli Cię od dotknięcia się do tego elementu. Bo kto sprawdza napięcie na obudowie, jak lampka nie świeci? Nikt, wszyscy łapią obudowę i chcą wykręcić lampkę (źródło światła).

Czy koszt/czas sprawdzenia obwodu, dla swojego bezpieczeństwa, to aż tak dużo?
    Maksimos
    Level 6  
    Nic z twojej odpowiedzi nie rozumiem. Nie sądziłem, że to tak skomplikowane.

Dodano po 3 [minuty]:

Mogę sprawdzić napięcie po podłączeniu jeśli wszystko zacznie już działać nie ma problemu tylko które styki ? Dla mnie liczą się proste informacje.
    Łukasz-O
    Maksimos wrote:
    Nic z twojej odpowiedzi nie rozumiem. Nie sądziłem, że to tak skomplikowane.

To nic skomplikowanego. Czy kolega umie operować neonówką i miernikiem uniwersalnym?

Maksimos wrote:

Mogę sprawdzić napięcie po podłączeniu jeśli wszystko zacznie już działać nie ma problemu tylko które styki ? Dla mnie liczą się proste informacje.

Podałem wszystko na tacy w poście # 13.
    Maksimos
    Level 6  
    Mam miernik i potrafię.
    kozi966
    Maksimos wrote:
    Nie sądziłem, że to tak skomplikowane.

Generalnie nie jest, jak się zrozumie co trzeba zrobić. Natomiast elektryka jest też na studiach, więc "taka prosta" nie do końca jest.
    Są dwa elementy w tym układzie:
    1. Bezpieczeństwo
    2. Działanie układu.

Coś może działać i być bezpieczne, coś może działać i nie być bezpieczne, coś może nie działać i być bezpieczne, coś może nie działać i nie być bezpieczne.

Teraz "strzelając" wybierasz 2:2, czyli masz 50%, że trafisz.

Co się może stać?
    1. Nic
    2. To np.:
    Maksimos
    Level 6  
    kurde ja rozumiem, że temat nas poniósł, ale chyba to zwykłe kabelki jak + -?
    kozi966
    Maksimos wrote:
    ale chyba to zwykłe kabelki jak + -?

No "zwykłe".
    Przewód fazowy, przewód neutralny i przewód ochronny.
    Tak być powinno, ale ile mi kolega daje pieniędzy, że tak jest? Bo ja widziałem już sporo instalacji, w których kolory są cacy, ale przeznaczenie jest inne. W tym i to, że na z-ż jest FAZA.
    Wystarczy, że neonówką sprawdzisz, gdzie świeci, zmienisz pozycje przełącznika, sprawdzisz gdzie świeci, a potem każdą pozycję sprawdzisz woltomierzem.
    Powinno być 230V pomiędzy brązowym a niebieskim oraz pomiędzy brązowym a z-ż.
    Jeżeli np. pomiędzy z-ż a niebieskim jest 230V, to już jest źle.
    Maksimos
    Level 6  
    Fajnie to uzasadniłeś. Popieram, ale chce to ogarnąć sam.
    Maksimos
    Level 6  
    A gdybyś mógł rozeznać mnie wedle mojego zdjęcia który to
    Przewód fazowy, przewód neutralny i przewód ochronny
    Zostaw to na jutro, Dzięki Pozdrawiam.
    Łukasz-O
    Maksimos wrote:
    Przewód fazowy, przewód neutralny i przewód ochronny
    Zostaw to na jutro, Dzięki Pozdrawiam.

Czy kolega sobie jaja robi? Jak na podstawie zdjęcia oglądanego na monitorze można sprawdzić czy żółtozielony to faktycznie PE?
    kozi966
    Maksimos wrote:

Dlatego tłumaczę, że bez pomiarów NIE DA się tego stwierdzić.
    Kolory oznaczają jedno, ale czy rzeczywiście są podpięte tak jak przykazano? Nie wiem.
    Wszystko masz opisane wyżej, miernik w rękę i do dzieła.
    Borutka
    Level 29  
    kozi966 wrote:

Czy w takich warunkach i braku RCD, da się sprawdzić czy N z PE nie są zamienione?
    Różnica potencjałów między L i N oraz L i PE chyba nie jest identyczna. Akurat w mojej domowej instalacji między L i PE jest o 1V mniej. Czy w oparciu o taki pomiar, można wyciągnąć wnioski?
    Topolski Mirosław
    Moderator of Electrical engineering
    Borutka wrote:
    kozi966 wrote:

Czy w takich warunkach i braku RCD, da się sprawdzić czy N z PE nie są zamienione?
    Różnica potencjałów między L i N oraz L i PE chyba nie jest identyczna. Akurat w mojej domowej instalacji między L i PE jest o 1V mniej. Czy w oparciu o taki pomiar, można wyciągnąć wnioski?

Kolega Borutka niezbyt uważnie czyta a jeśli chodzi o wątpliwości przewodu PE i N to je rozwieje pomiar ciągłości PE.