Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Octavia II - Nie steruje szybami

zubereq 26 Jun 2018 13:12 1368 5
    zubereq
    Level 15  
    Witam,
    dostałem do naprawy octavie z 2009r która po wcześniejszych naprawach sprzęgła i rozrządu straciła centralny zamek i sterowanie szybami. Po podłączeniu testera brak komunikacji z modułem centralnej elektryki. Podłożony drugi moduł, zakodowane piloty oraz wykonane kodowanie i ruszył centralny zamek natomiast pozostał problem szyb. Sytuacja wygląda następująco, szyby otwierają i zamykają się z pilota ale nie z przycisków. W każdym module drzwi w bloku 2 jest parametr "window regulator enabled" i u mnie wszędzie jest "no" czyli coś nie zezwala na sterowanie szybami. Mam brak komunikacji z modułem komfortu i tu jest zaskoczenie ponieważ nie mogę tego modułu namierzyć w aucie, powinien być za schowkiem ale go tam nie ma, w gateway-u jest jako zainstalowany więc powinien być też w aucie. Znalazłem informacje w informacjach skody iż w roku modelowym 2009 funkcje modułu komfortu przejął moduł centralnej elektryki, zastanawia mnie dlaczego jest on w liście zainstalowanych modułów w gateway-u? Dodatkowe informacje to np radio samo się włącza i wyłącza oraz czasami zapisuje błąd w sterowniku silnika o utracie komunikacji z kołem kierownicy, był również jakiś alarm can który ktoś usunął, w module centralnej elektryki jest błąd komunikacji z syreną alarmu. Podpowie ktoś gdzie ewentualnie szukać modułu komfortu lub co innego może blokować szyby?. Z góry dziękuję.
    Pozdrawiam
    zubereq
    Level 15  
    Podpowie ktoś czy w tym roczniku rzeczywiście nie ma jako takiego modułu komfortu?
    Czy po wymianie modułu centralnej elektryki trzeba zrobić jeszcze jakiś trik aby odblokować sterowanie szyb z przycisków?
    piotrek303
    Level 19  
    Jaki model skody 1U czy 1Z. Jak możesz to zamieść auto-scan.
    zubereq
    Level 15  
    Skoda Octavia II (1Z) po facelifcie. Autoscan mogę zamieścić w przyszłym tygodniu, bo póki co auto oddałem bo jest potrzebne. Wszystko wskazuje na to, że ten samochód powinien mieć moduł komfortu a nie mogę go znaleźć za schowkiem pasażera.
    piotrek303
    Level 19  
    Od roku modelowego 2009 w tym samochodzie nie ma modułu komfortu. Funkcje przejmują sterowniki w drzwiach wraz z centralną elektryką. Jeżeli był wymieniony sterownik centralnej elektryki to może kodowanie w tym sterowniku jest nieprawidłowe. W gateway-u jak jest komfort to należy go usunąć. Jak zamieścisz auto-scan to będę mógł więcej pomóc.
    zubereq
    Level 15  
    Usterka immobilizera. Naprawione i działa.