Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Sklep HeluKabel
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Polar TS 136 - zamiana termostatu na sterownik Mh1210

26 Cze 2018 19:29 699 14
  • Poziom 3  
    Witam,
    napisze krótko co chce zrobić.

    Mam starą lodówkę Polar TYP TS136, jednak jest sprawna.
    Chciałbym trochę ją przerobić i wykorzystywać do innych celów.

    Potrzebuje, aby lodówka cały czas chłodziła, a temperatura była regulowana za pomocą sterownika: Regulator temperatury mh1210 z allegro.
    Co oznacza, ze sterownik po prostu odetnie napięcie gdy zadana temperatura zostanie osiągnięta, oraz ponownie załączy gdy przekroczy zadany przedział. Jeśli chodzi o sterownik i jego instalacje, poradzę sobie.

    Potrzebuje jednak pomocy w tym jak obejść termostat w lodówce.
    Jeśli chodzi o elektronikę jestem zielony, ale podejrzewam, że nie będzie to na tyle trudne, abym nie zrobił tego sam.
    Podpowiecie jak się za to zabrać?
    Poniżej zdjęcie schematu i modelu.

    Z góry dzięki
    Polar TS 136 - zamiana termostatu na sterownik Mh1210 Polar TS 136 - zamiana termostatu na sterownik Mh1210
  • Sklep HeluKabel
  • Poziom 38  
    Tu masz instrukcję : https://www.youtube.com/watch?v=tts25sfuKyk
    W miejsce żarówki wpinasz wtyczkę z lodówki , oraz dodajesz przewód ochronny. Jeżeli nadal to dla Ciebie niezrozumiałe poproś kolegę , lub najlepiej dorosłego elektryka aby Ci to podłączył .
  • Sklep HeluKabel
  • Poziom 42  
    Nie rób tego. W tej lodówce jest termostat parownikowy i taki powinien pozostać. Jak nie to zajeździsz sprężarkę.
    Oprócz regulacji termostatem temperaturę w komorze chłodziarki reguluje się przesłoną w tacy oddzielającej komorę zamrażalnika od komory chłodziarki.
  • Poziom 3  
    brofran napisał:
    Tu masz instrukcję : https://www.youtube.com/watch?v=tts25sfuKyk
    W miejsce żarówki wpinasz wtyczkę z lodówki , oraz dodajesz przewód ochronny. Jeżeli nadal to dla Ciebie niezrozumiałe poproś kolegę , lub najlepiej dorosłego elektryka aby Ci to podłączył .


    Widziałem ten film, ale wg mnie ten sposób nie rozwiązuje sprawy. Bo co prawda jeśli temperatura spadnie, sterownik da napięcie, ale wcale nie oznacza to, że rozpocznie się chłodzenie, bo dalej bedzie ono zależne od fabrycznego termostatu.

    jack63 napisał:
    Nie rób tego. W tej lodówce jest termostat parownikowy i taki powinien pozostać. Jak nie to zajeździsz sprężarkę.
    Oprócz regulacji termostatem temperaturę w komorze chłodziarki reguluje się przesłoną w tacy oddzielającej komorę zamrażalnika od komory chłodziarki.


    Ok rozumiem, wiec jakie rozwiązanie będzie najlepsze?
    Tak na logikę, jedyne co mogę zrobić to, ustawić na termostacie fabrycznym najniższą możliwą temperaturę. Podłączyć sterownik tak jak w zacytowanym wyżej filmie na yt. I po prostu będzie on wyłączał lodówkę w momencie kiedy temperatura spadnie poniżej np. 2 stopni a włączał gdy osiągnie 4 stopni.

    Czy jest jeszcze jakiś inny sposób?
  • Poziom 3  
    jack63 napisał:
    Ale co właściwie chcesz osiągnąć?

    Chcę zrobić lodówkę do sezonowania wołowiny.
    Potrzebuje temp. w zakresie 2-4 stopnie, odpowiednią wilgotność oraz cyrkulacje powietrza. Wilgotność i cyrkulacje wiem jak osiągnąć.
    Jeśli chodzi o oryginalny termostat, to wydaje mi się, że jest on sprawny, ale włączyłem ją na dwa dni i temperatura w tym czasie wahała się od 0 do 5 stopni.
    Nie jest to jakaś tragedia, ale szansę, że mięso się zepsuje wzrasta.
    Stąd też kombinuje.
  • Poziom 42  
    darkmen77 napisał:
    Chcę zrobić lodówkę do sezonowania wołowiny.

    No to rzucasz się z motyką na słońce...
    Nie masz pojęcia jak działa taka lodówka ani wiedzy na temat klimatyzacji, a taka wiedza jest potrzebna do utrzymania stałej określonej wilgotności i temperatury.
    Wilgotność i temperatura są od siebie zależne a w każdej lodówce następuje tzw. ususzka. Tym większa im szybszy jest obieg powietrza i niższa jest temp. elementu chłodzącego.
  • Specjalista AGD
    darkmen77 napisał:
    Potrzebuje temp. w zakresie 2-4 stopnie, odpowiednią wilgotność oraz cyrkulacje powietrza.

    Zapomnij - taką temperaturę i odpowiednią wilgotność, są w stanie zapewnić tylko profesjonalne urządzenia chłodnicze.
  • Poziom 3  
    jack63 napisał:
    No to rzucasz się z motyką na słońce...

    Jak wyżej napisałem, lodówka do domowych celów. Nie muszę mieć pełnej wiedzy od samego początku.
    Nie wsadzę do niej 10kg mięsa, dopóki nie będę pewien, ze działa jak powinna.
    No polskich forach w temacie ciężko cokolwiek znaleźć, jednak na amerykanskich forach temat ten poruszany był wiele razy.
    Są projekty takich lodówek i na tym się wzoruje.
    Wilgotność regulowana jest na zasadzie nawilżacza ultradźwiękowego, ale w 90% przypadków potrzebna jest tylko sól(blok soli), bo tej wilgoci jest za dużo.
    Cyrkulacja to 4x wiatrak pod usb. Do tego jeszcze lampa uvb-c(profilaktyka)
    Zostaje tylko kwestia temperatury i ustawień. Zrobię to na zasadzie prób i błędów. Jedyne czym ryzykuje to koszt mięsa(na początek np 2kg-50zł)
    Mógłbym próbować, przy fabrycznym termostacie bo i takie coś zda egzamin, ale skoro za 60zł mogę zrobić coś lepiej to dlaczego nie.
  • Specjalista AGD
    Witam
    Autor tematu zadał konkretne pytanie a wy opowiadacie swoje mądrości.
    Masz dwie możliwości
    Na schemacie masz listwę pod które podpięte są przewody.
    Zaczynając od lewej:
    - sprężarka zapewne kolor czarny
    - ,,0,, niebieski
    - uziemienie- ochronny , żółto zielony
    - faza -brązowy
    1. Możesz użyć istniejącej instalacji która jest podpięta do termostatu, będziesz miał tam fazę ( nr6), zero, oraz przewód do załączania sprężarki.( nr4) do nr3 podpięta jest żarówka, do której jest podłączony tez niebieski czyli ,,0,,( chodzi tu o numery wyjść na termostacie)
    2. Jeśli chcesz pominąć istniejący termostat wystarczy że zewrzesz ze sobą wszystkie przewody podłączone do termostatu oczywiście pomijając przewód ochronny
  • Poziom 3  
    jack63 napisał:
    No to próbuj, ale słabo to widzę. Szczególnie te wentylatory w tej lodówce.

    Sam tego nie wymysliłem, ludzie mają i zdaje egzamin.

    jack63 napisał:
    Nie napisałeś jaka ma być ta wilgotność?
    ,
    W granicach 70-80%.

    zibi1971 napisał:
    2. Jeśli chcesz pominąć istniejący termostat wystarczy że zewrzesz ze sobą wszystkie przewody podłączone do termostatu oczywiście pomijając przewód ochronny

    Być może będzie to głupie pytanie, ale to co napisałeś mogę zrobić w tej puszce na której narysowany jest schemat?
    Widoczny dostęp, mam do tej puszki i do sprężarki.
  • Poziom 42  
    darkmen77 napisał:
    Sam tego nie wymysliłem, ludzie mają i zdaje egzamin.

    Ale co mają ? W jakiej lodówce? Jej konstrukcja jest istotna, bo wentylatory mogą niekorzystnie wpływać na układ chłodniczy.
    W tej lodówce jest parownik tzw. opadowy (parownik u góry komory), a obieg powietrza grawitacyjny. Jak dasz wentylator (zależy jeszcze gdzie i jakiej wydajności) to zmienisz diametralnie warunki pracy.
    darkmen77 napisał:
    W granicach 70-80%.

    To bardzo duża wilgotność do uzyskania tylko przy nawilżaniu, które spowoduje dużo szybsze obrastanie szronem/lodem parownika nie mającego żadnej możliwości odszronienia poza wyłączeniem sprężarki na długi czas. Wtedy temp mocno rośnie a woda z topiącego się lodu zalewa wnętrze chłodziarki. Jak się tego nie zrobi (oszraniania, w ldówkach nofrost jest do tego osobny układ z automatyką) i da termostat komorowy, a nie parownikowy , grozi zalanie sprężarki cieczą i jej zniszczenie.
    Robi się zwykły bajzel, ale jak ktoś lubi...
  • Poziom 3  
    jack63 napisał:
    Ale co mają ? W jakiej lodówce? Jej konstrukcja jest istotna, bo wentylatory mogą niekorzystnie wpływać na układ chłodniczy.

    Tak jak napisałem wyżej, w zwykłej lodówce kuchennej lub takiej na napoje.
    Co do wentylatorów to są różne opcje, albo takie komputerowe(2 lub 4) albo jeden większy, ale też pod USB. Chodzi tylko i wyłącznie o to by był obieg powietrza.
    Jeśli opcja z lodówką mi nie wyjdzie, kolejny wariant to styropianowe pudełko wewnątrz lodówki, pozostałe elementy dokładnie takie same.
    Wpisz na yt : "dry aged beef at home" i zobaczysz, że się da.

    jack63 napisał:
    To bardzo duża wilgotność do uzyskania tylko przy nawilżaniu

    Nie zgodzę się z Tobą, większość osób jeśli już ma jakieś problemy, to z nadmiarem wilgoci.
    Mięso wysycha w tym czasie, co oznacza, że oddaje wilgoć którą ma w sobie. Także ewentualnie nawilżanie pewnie pojawi się po 2 tyg. dojrzewania gdy wierzchnia warstwa mięsa będzie sucha.
    Poza tym wilgotność nie jest tutaj aż tak kluczowa, nie może być wyższa niż 85%(chociaż okresowo też nie będzie to problemem) jednak jeśli będzie mniej niż 70% przez jakiś czas to po prostu wierzchnia warstwa mięsa wyschnie bardziej i będzie więcej od odkrojenia.

    Co do oszraniania, cały proces będzie trwał max 4-5 tyg, po tym czasie mogę rozmrozić, wyczyścić i włożyć kolejny kawałek mięsa, wiec może nie będzie aż tak źle, lodówka nie będzie chodzić na okrągło.
  • Poziom 16  
    NIe wiem czy nadal Twoje pytanie jest aktualne, ale może komuś się przyda.

    Patrząc na kostkę przyłączeniową oznaczyłem ją na schemacie numerami 1 do 4

    Aby Twój termostat działał z kostki lodówki pozycja 1 odłącz przewód od termostatu (zaznaczyłem na żółto) i zaizoluj go dobrze. Nowy termostat Podpinasz w miejsce odłączonego przewodu 1 z termostatu do 1 na listwie, 2 z termostatu do 4 na listwie lodówki. Pozostaje jeszcze zasilenie samego termostatu poprzez zasilacz. 230V do zasilacza możesz również wziąć z tej kostki podpinając się w pozycje 2 oraz 4. Jeśli Twój zasilacz wymaga przewodu PE to jest on na pozycji 3 na listwie lodówki. Pozostaje jeszcze ustawienie sondy temperatury w samej komorze lodówki. Co do zajeżdżenia sprężarki to aż tak bym się tym nie przejmował, ten regulator ma też histerezę temperatury więc jeśli dobrze go ustawisz to ilość załączeń nie powinna być zabójcza. Możesz poeksperymentować z wyłączaniem wiatraków w czasie pracy kompresora.