Router słabiutki, pewnie demobil od niemieckiego T-Mobile. Modem 4 kat. LTE bez możliwości wymuszania konkretnych pasm LTE. Od biedy wystarczy. Lokalizacja trudna, BTS Play Boży Dar około 8 km ale las tuż przed Walentymowem. Na BTS -ie LTE2600, LTE2100, LTE1800 i LTE800. Szanse raczej na LTE800 , moze tez na LTE1800 na skutecznej antenie kierunkowej. Robiłeś tam jakieś testy? Dlaczego akurat Play i jaka oferta?
Modem może nie górnych lotów ale tam nie mieszkam i nie zależy mi na prędkościach.
Raczej chciał bym się do czegoś w miarę stabilnie podpiąć i rozesłać WiFi (odrębny router Zyxela)
Modem kupiony dziś więc testów nie robiłem,
Play dla tego, że mam kartę 10 Gb w gratisie do abonamentu.
A ile dałeś za ten zabytek, wart maksymalnie z 50-80 zł, ja bym tego nie kupił i oddał? Tu nie chodzi o prędkości ale funkcje, w Play minimum to router z możliwością wymuszenia konkretnego pasma w GUI lub aplikacją zewnętrzną. Optymalny to router z LTE-A czyli agregacja pasm LTE. Testy na karcie Play na i telefonie LTE na zewnątrz, używasz aplikacji Network Cell Info, pokaze parametry sygnału, ECI, eNB BTS-a. Do tego speedtest. 10GB ci wystarczy ?
Biorąc pod uwagę że B315 można kupić już za 150 zł a routery z LTE-A B525, E5186 za 250 zł zabawa z B593 raczej bezsensowna. Handlarze tego złomu z Allegro kupujący je jako elektrośmieci z niemieckiego T-Mobile robią interesy życia, Janusze biorą jak ciepłe bułeczki nie mając pojęcia że maja po 6 lat. Ja bym się z tym nie bawił tylko szybko odesłał.
Tak, na pewno co do wyboru sprzętu nie była to optymalna decyzja.
Kupowałem na szybko i nie rozeznałem tematu.
Kupowane z OLX więc nie wiadomo czy, sprzedający zgodzi się przyjąć.
Zostawmy ten temat.
Obecnie robię testy i modem łapie mi zasięg 2 kreski,
z natywnego nadajnika Play na mapie oznaczonego jako Zielona/Boży Dar:
Link
Modem stoi wysoko na strychu, bez dodatkowych anten. Do BTS około 10 km.
Download około 5-6 Mbps Upload 2 Mbps
Czy w moim położeniu geograficznym faktycznie zmiana modemu na Huawei B315s coś da czy raczej antena?
W tej lokalizacji przy takiej odległości połączenie raczej tylko z LTE800 z Bożego Daru. Na tym B593s-12 jest jakaś diagnostyka sygnału? Pokaż jej wyniki . Decydujące znaczenie ma pasmo LTE. Na LTE800 zasięg jest największy ale Play ma tutaj tylko 5MHz pasma w MIMO 2x2 i DL do 37,5Mb/s. Na LTE1800to 10NHz więc jest 2 razy tyle ale zasięg mniejszy. Na LTE2100 pewnie tez tyle a zasięg podobny do LTE1800. Najsłabszy jest na LTE2600 ale tu 20MHz pasma z w MIMO2x2 pozwala na DLdo150Mb/s..Antena w zależności od wyboru pasma . Stąd tak istotny wybór pasma na na routerze. No i w Play działa agregacja pasm LTE a do tego potrzebny router z LTE-A. Antena i tak konieczna ale jej dobór zależy od pasma.
@matek451 Jakaś diagnostyka jest ale raczej podstawowa.
Teraz jestem w domu i nie mogę sprawdzić - router został na działce.
Dzięki, że fachowo mi to rozpisałeś.
W praktyce pozostaje 800 lub 1800, tylko jak na tym sprzęcie to rozpoznać?
Kopię internety może coś znajdę. Na ten moment nie wiem jak poznać po jakiej częstotliwości się łączy.
Czy taki modem obsługuje wszystkie potencjalne pasma LTE?
Dodano po 1 [minuty]:
makosuu wrote:
Na tym routerze też można wybierać pasmo ale trzeba inny FW wgrać, nie zawsze jest to takie proste.
Screen z Samsunga S6 stojącego obok modemu.
Link Screen z modemu:
Link
ECI/Cell ID 1185832 wskazuje na nadajnik Łopiennik:
Link
Jest to dużo dalej niż spodziewany wcześniej Boży Dar?
Tylko z czym konkretnie się łączę i w jakiej sieci ?
Pod nadajnikiem w Bożym Darze byłem i robiłem testy prędkości na różnych częstotliwościach.
Działa 800, 1800, 2100 i 2600 - oczywiście prędkości różne.
Nie będę tym na razie spamował, bo najwyraźniej łączę się z czym innym.
Jak by ktoś potrzebował służę danymi.
Odnośnie BTS, z którym się łączę.
Co ciekawe czy blokuje, czy włączam roaming w modemie - to samo, czyli chyba Play?
Co Wam wysłać, co sprawdzić- coraz lepiej to kumam i na pewno dzięki Waszej pomocy
napiszę jakieś podsumowanie dla kolejnych laików.
Tak to BTS Łopiennik, połączenie z LTE800 na nim, na routerze lepszy sygnał niż na telefonie. To pasmo ma tylko 5MHz w MIMO2x2 i DL do 37Mb/s. Ma największy zasięg ale uzyskiwane prędkości są niewielkie. Masz niski SINR więc dużo użytkowników korzysta ten DL/UL na telefonie czy routerze. Jak sprawdzałeś te pasma LTE w Bozym Darze? Pokaz rezultaty bo to nie spam a najważniejsze informacje. Wyjdź na zewnątrz z telefonem, wystaw B593 za okno i zrób ponowne testy.
Największe transfery, około 60 DL były po 2600 Mbps - przy nadajniku.
Kolejno malały - przy 800 było 20 DL / 20 UP Mbps około 4 km od nadajnika.
Oczywiście nie mogłem w telefonie wymusić częstotliwości więc po prostu oddalałem się od nadajnika i sprawdzałem.
W tym przypadku ECI podawane przez telefon były tożsame z tymi na BTSearch.
Identyfikowały konkretną częstotliwość i nadajnik.
Można i tak, pod BTS-em priorytet ma LTE2600, potem sygnał na tym paśmie maleje i zrzuca do LTE1800, LTE2100 a na koniec do LTE800. Linki nie działają. Istotne jest też w jakiej odległości następowały te zmiany pasm. Kluczowy jest ten las po drodze do Bożego Daru, ogólnie ten maszt to RTCN więc wysoki, widzisz go od siebie?
"Masz niski SINR więc dużo użytkowników korzysta ten DL/UL na telefonie czy routerze"
Na routerze - mierzone na laptopie, po 5 Ghz WiFi (dual band)
"Wyjdź na zewnątrz z telefonem, wystaw B593 za okno i zrób ponowne testy."
Wszystkie testy tak prowadzę, bo router stoi na strychu, na parapecie, przy otwartym oknie.
"Jak sprawdzałeś te pasma LTE w Bozym Darze"
Tak jak pisałem - Samsung S6 - Network Cell Info
Pytasz jak te zmiany pasm następowały - otóż dynamicznie wokół nadajnika .
Byłem 100 m od niego, i skakało jak mogło, choć ja się nie przemieszałem.
Przełączało po ECI odpowiednich dla LTE2600, potem LTE2100, później LTE1800
, rozpoznawałem po ich ECI, stosując BTSearch na laptopie.
Po odjechaniu ok. 4 km. zostałem z LTE800 - ale DL 20 Mbps i UL 20 Mbps.
Ciągle na Samsungu S6 z wyłączonym roamingiem i wybraną ręcznie siecią Play
Bez tego z automatu wskakiwał na LTE w roamingo Orange.
"Kluczowy jest ten las po drodze do Bożego Daru, ogólnie ten maszt to RTCN więc wysoki, widzisz go od siebie?"
Racja ale czy analizujemy ten Łopiennik ? Po jakiej sieci?
Czemu nie wybiera Bożego Daru, choć to na wzniesieniu, na maszcie telekomunikacyjnym
,a ja też mam posesję na wzniesieniu? Nie zbadane są wyroki GSM