Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Problemy z bootowaniem, starszy zestaw komputerowy

mgx23278 29 Jun 2018 00:30 744 19
    mgx23278
    Level 9  
    Witam.

Mianowicie ze starych części złożyłem kompa do pracy biurowej, wszystkie części są sprawne, a dysk został poprawnie sformatowany do instalacji "na czysto". Po uruchomieniu komputera i ustawieniu w Biosie bootowanie z USB, na którym jest poprawnie wgrany Windows 7 Ultimate. Mianowicie kiedy Bios się ładuje to widzi pendrivea, wyświetla tam jego nazwę gdy te literki się pokazują, ale się nie bootuje - pisze że brak bootmgr ale dysk jest wpięty i pendrive też. Próbowałem też z płyty, ale bezskutecznie.

Mój zestaw to:
    - Płyta główna GIGABYTE GA G31M-S2L
    - Procesor Intel Celerion 1.80 GHz
    - 4 GB RAM DDR 2
    - dysk Hitachi 1 TB 7200 obr./min

Dzięki za każdą radę
    kiss39
    Level 38  
    Pewnie zle wykonany BOOTWOALNY Pendrave USB z systemem.

Pobierz obraz Linux- ISO zamontuj w DAEMON Tools Lite inagraj na płycie DVD w NERO i zobacz, czy uruchomisz Linuxa na tym PC.

Wybierasz z menu Nosniki : Otwrzacz DVD itp.
    1. Przy pojawieniu sie LOGO płyty głowej wciskasz F12 lub F8 -pojawi sie okno wyboru z czego am czytac)

Np. dystrybucja Linux-a UBUNTU wybierz jezyk POLSKI i ikona po lewej "wersja testowania bez instalacji"
    oun
    Level 21  
    Ewidentnie problem z pendrivem lub z instalką na nim i być może zmiana pendrive na mniejszej pojemności pomoże.
    bloodyman
    Level 26  
    Na starsze komputery polecam Lubuntu. Będzie śmigać aż miło. ALbo linux mint z LXDE

Do tworzenia bootowalnego pendriva użyj http://multibootusb.org/ mnie nie zawiódł zawsze botowało.
    mgx23278
    Level 9  
    Hej,

dzięki za pomoc ale z tego pendrive'a próbowałem na 3 różnych komputerach i zawsze działał wiec jest poprawnie zbootowany a jest to win.7 ultimate 64bit service pack 1 w PL. Kiedy się uruchamiał bios kliknąłem f12 i wyświetliło się: Select first boot device , więc wybrałem USB FWD , kolejnym razem USB HDD i tak wszystkie po kolei. Nie jest to pierwszy komputer który składam z takich częsci i za każym ten sam pendrive i zawsze działał, a na win 7 to śmiga ten zestaw dlatego że kiedy uda mi sie zainstalować system aktualizuje biosa przez internet i właśnie dziś do mnie przyszedł E8400 który mam zamiar zamontować tylko najpierw trzeba postawić system. Prosze o szybką pomoc i z góry dzieki

Dodano po 4 [minuty]:

bootowałem pendrivea z tej instrukcji tylko zamiast fs-nfts to fatem 32 bo jest po prostu szybciej a efekt taki sam
    mgx23278
    Level 9  
    ale ten zestaw po tym jak z 1 gb ram dołożyłem do 4 i celeriona 1 rdzen 1.80 na Core 2 duo 2 rdzenie o taktowaniu 3.00 to szkoda marnować go linuxem bo mam inne takie kompy co nawet na win10 wbrew pozorom z taką kombinacją szybką chodzą

bo ja ich nie robie na sprzedaż tylko rodzinie ew. znajomym

gdzieś słyszałem że żeby na windowsie normalnie pracować to trzeba mieć min 2 gb ram
    kiss39
    Level 38  
    mgx23278 wrote:
    ale ten zestaw po tym jak z 1 gb ram dołożyłem do 4
    To To ile masz tego RAM 4GB +1GB czyli razem 5GB ? Jeszce do tego zle skonfigurowany RAM. Powinno być maksymalnie 4GB czyli kosci po 2x2GB, ale sam mam podobną plytę na LGA 775 i mam 3GBDDr2 800Mhz (2GB +2GB). ;)
    mgx23278 wrote:
    celeriona 1 rdzen 1.80 na Core 2 duo 2 rdzenie o taktowaniu 3.00 to szkoda marnować go linuxem bo mam inne takie kompy co nawet na win10 wbrew pozorom z taką kombinacją szybką chodzą
    Płyta obsłuzy 2 i 4 rdzeniowe procesory 3.0GHz z WIN7 64bit oraz 2x2GB i do tego srednia karta powyzej 180GB/s z 2-3GB VRAM to juz mozna cos wiecej np. pograc na takiej platformie w World of Tanks.
    mgx23278
    Level 9  
    Nie nie kolego żle mnie zrozumiałeś. Miałem jedną kość 1 gb ale wyjąłem ją i włożyłem dwie kości ram po 2 gb , czyli razem 4. karty graficznej narazie nie mam zamiaru kupować, gdyż komputer będzie sużył tylko do pracy biurowej. Zbootowałem nawet pendrivea z win10 ale jego też nie widzi dysk jest poprawnie podpięty jak i wszystkie części. Pisze jedynie Invalid Partition table - Nie wiem o co chodzi a potrzbuje go szybko postawić na nogi , z gory dzieki

Dodano po 4 [minuty]:

napisałeś jeszcze że płyta którą mam obsłuży tylko 2 i 4 rdzeniowe proce.

Bzdura.

Ten komp pare lat temu z jednordzeniowym celerionem ( 1.80 ghz ) na win xp pracował bez problemu. Chyba że sie pomyliłeś w pisaniu.

Kupiłem też xeona 4 rdzenie o taktowaniu 3 ghz tylko trzeba najpierw dograć mikrokody
    oun
    Level 21  
    Chodzi o to, że nie startuje Ci z pendriva więc na nim i bootowaniu z niego się skup.
    kiss39
    Level 38  
    mgx23278 wrote:
    napisałeś jeszcze że płyta którą mam obsłuży tylko 2 i 4 rdzeniowe proce.

Bzdura.

A to co to jest Core™ 2 Extreme X6800, Core™ 2 Quad Q9550
    Tu masz Listę jakie procesory obsługuje plyta GIGABYTE GA G31M-S2L - http://www.gigabyte.pl/products/page/mb/ga-g31m-s2l/#support-cpu

A wracajać do tematu jezeli masz BIOS "AMIBIOS" to w BOOT >> Boot Device Piority > 1st. Boot Device -- aktywuj nośniki aby były aktywne : HDD, USB,DVD

Dodano po 1 [minuty]:

mgx23278 wrote:
    Kupiłem też xeona 4 rdzenie o taktowaniu 3 ghz tylko trzeba najpierw dograć mikrokody

jaki model tego Xeona ?

Dodano po 9 [minuty]:

mgx23278 wrote:
    Ten komp pare lat temu z jednordzeniowym celerionem ( 1.80 ghz )

zmien system na 32bitowy i odczyta .
    mgx23278
    Level 9  
    Sory za kłopot ale problem nadal nie rozwiązany.

Więc tak... Zbootowałem jeszcze viste Home Basic 32 bit za pomocą Disk Parta i coś jakby... nie działa. Tak, tak weszłem na USB-FWD.

Model mojego BIOS-u to Energy Star 1984-2007

Mianowicie pobrałem sobie program Rufus i zbootowałem za pomocą niego pena z win 7 ultimate 64bit. i Pierwszy raz wchodząc w biosie na HARD DISK+ pojawiła się nazwa mojego pendrive-a. Oczywiście natychmiast kliknąłem ale na ekranie od ok. pół godziny pisze Verifying DMI Pool Data... a zawsze jak się udawało to sekunda , dwie i z tego napisu przełączało do okna instalatora..

Moj xeon to E 5450-MADE IN CHINA

podobno przerobiony pod s.775 ale ja tam nie wiem

dzieki za pomoc

Dodano po 3 [minuty]:

gościu z ogłoszenia tego xeona zapewniał ze do tej plyty będzie pasować
    oun
    Level 21  
    mgx23278 wrote:
    ... pół godziny pisze Verifying DMI Pool Data...

Pena włóż w gniazdo na płycie głównej, bez żadnych przejściówek, przedłużaczy i nie poprzez panel. Najlepiej wypnij wszystko inne co na USB. Sprawdź też taśmę sygnałową dysku i baterię płyty głównej.
    mgx23278 wrote:
    podobno przerobiony pod s.775 ale ja tam nie wiem

Xeon nie pasuje pod gniazdo 775 i wymagana jest modyfikacja gniazda, tzn trzeba spiłować ząbki
    albo spiłować procesor
    aby dało się go w socket wsadzić (po lewej Core 2 Duo, po prawej Xeon), więc jeśli masz spiłowany tzn, że jest przerobiony.
    Potrzebny też jest adapter 771 który widać (zdjęcie wyżej) na xeonie.
    kiss39
    Level 38  
    mgx23278 wrote:
    gościu z ogłoszenia tego xeona zapewniał ze do tej plyty będzie pasować

Wybierasz ten Xeon z 80Watt a nie 120Watt na allegro masz juz gotowe Xeony e5450 4x3Ghz) z Adapterem i zanim umieścisz Xeona w pł. głównej trzeba zaktualizować BIOS do najnowszego.

Bedze Ci pasował Xeon 5XXX/3XXX, bo masz płytę z Chipsetem Intel G31 - tu jest info. LGA 771 to 775 Adapter (MOD) – Run faster Xeon

Umieszczasz Procesor Xeon 5XXX/3XXX w pł. głównej LGA 775 z adapterem "ADAPTER DLA PROCESORÓW XEON Z LGA 771 NA LGA 775 -cena 4-6zł"
    info. z tematu : dell'a optiplex 780 mt- Xeon e5450 lub e5460

Problemy z bootowaniem, starszy zestaw komputerowy Problemy z bootowaniem, starszy zestaw komputerowy Problemy z bootowaniem, starszy zestaw komputerowy

Pozdrawiam kiss39
    mgx23278
    Level 9  
    Na xeonie widać że z tyłu coś tam piłowane było, jakaś nakładka jest założona. Było on kupiony gotowy na allegro juz z tym wszystkim. :D

Jak wczoraj próbowałem go bootować to pendrive był podpięty z tyłu , z portu usb z maskownicy i poza nim i zasilaniem jedynie podpiąłem klawiaturę. dysk poprawnie podpięty i do płyty jak i zasilania. Jedynie tam troszke kurzu jest ale wydaje mi się że to nie ma znaczenia.
    kiss39
    Level 38  
    Wracając do tematu,

po uruchomianiu PC masz info. o Procesorze i Pamiaci RAM rozpoznaje lub jak wejdziesz do BIOS.
    mgx23278
    Level 9  
    tak , jest info wyświetla się model procesora, pamięci ram, nazwa dysku a nawet nazwa podpiętego pendrive z systemem, jedynie nie mam już pomysłów co zrobić żeby przejść do okna instalatora

Dodano po 5 [minuty]:

Zaopatrzyłem się właśnie dzisiaj o taką samą płytę główną z zaaktualizowanym biosem i zobacze co będzie
    oun
    Level 21  
    Podejrzewam, że problem wynika z instalki na pendrive. Próbowałeś instalować system z instalki wypalonej na płycie? Bootuje z napędu, tzn instalka startuje, jakie wtedy objawy?
    mgx23278
    Level 9  
    To właśnie kiedy zbootowałem pendrive'a programem Rufus dopiero wtedy go widział. Kiedy bootowałem za pomocą wiersza poleceń bądz z tej stronki microsoftu do bootowania USB to nie działało, ale kiedy komputer się włączał i kiedy się wyświetlał model porcesora i coś tam ram dual channel to nazwa pendrive'a też

Dodano po 4 [minuty]:

kiedy tego samego windowsa 7 bootowałem za pomocą wiersza poleceń to w biosie tego komputera kiedy weszłem w HARD DISK+ to się nie wyświetlała nazwa mojego usb, jedynie nazwa dysku twardego Hitachi coś tam coś tam 1 tb coś tam coś tam

Dodano po 8 [godziny] 41 [minuty]:

a kiedy próbowałem bootować z napędu to jakby go nie widział. Napęd jest poprawnie podpięty do płyty głównej i do zasilania też

Dodano po 2 [minuty]:

zaczyna się kręcić i buczy ale nie przenosi do okna instalatora
    oun
    Level 21  
    mgx23278 wrote:
    a kiedy próbowałem bootować z napędu to jakby go nie widział. Napęd jest poprawnie podpięty do płyty głównej i do zasilania też

To za mało i potrzebny też jest wybór w biosie aby z niego bootował.

mgx23278 wrote:
    zaczyna się kręcić i buczy ale nie przenosi do okna instalatora

Zanim wystartuje instalator powinno być zapytanie czy komputer ma z płyty startować.

Cały czas kręcisz się wokół wyboru miejsca bootowania i wygląda na to, że wciąż masz z tym problem. Zapisujesz zmiany w BIOS przy wyjściu?

Postępuj wedle instrukcji.