Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Amplituner ONKYO TX-NR676E - komunikat na wyświetlaczu NG: L R BLBR

Fujitsu07 29 Jun 2018 06:46 5391 8
    Fujitsu07
    Level 9  
    Witam,

Spowodowałem "awarię" podłączając antenę AM do odpowiedniego gniazda. Amplituner sam się zdiagnozował, po czym wyświetlił komunikat NG: L R BLBR i się wyłączył. Odłączyłem wszystkie przewody poczekałem kilka godzin - nie pomogło Sprzęt nadal jest zablokowany i wyświetla ten sam komunikat Reset urządzenia tzn. przytrzymanie przycisków: StandBy i CBL/SAT nie działa... W zasadzie nic w nim nie działa. :-)
    Proszę o pomoc
    Freddy
    Level 43  
    Prawie identyczny temat jest TUTAJ. Nie chciało Ci się nawet na forum poszukać.
    CodeBoy
    Level 29  
    Fujitsu07 wrote:
    Witam,

Spowodowałem "awarię" podłączając antenę AM do odpowiedniego gniazda. Amplituner sam się zdiagnozował, po czym wyświetlił komunikat NG: L R BLBR i się wyłączył. Odłączyłem wszystkie przewody poczekałem kilka godzin - nie pomogło Sprzęt nadal jest zablokowany i wyświetla ten sam komunikat Reset urządzenia tzn. przytrzymanie przycisków: StandBy i CBL/SAT nie działa... W zasadzie nic w nim nie działa. :-)
    Proszę o pomoc

Nie bardzo rozumiem co antena AM ma wspólnego z awarią, możesz to jaśniej opisać ?
    Fujitsu07
    Level 9  
    Freddy wrote:
    Prawie identyczny temat jest TUTAJ. Nie chciało Ci się nawet na forum poszukać.

Przeczytałem ten post wcześniej i odnośniki. Nie pomogło. Idę do serwisu

Dodano po 9 [minuty]:

CodeBoy wrote:
    Fujitsu07 wrote:
    Witam,

Proszę o pomoc

Nie bardzo rozumiem co antena AM ma wspólnego z awarią, możesz to jaśniej opisać ?

ODP.
    Ja, też tego nie rozumiem !. Do działającego amplitunera podłączyłem do gniazda AM jeden przewód antenyAM (była w zestawie). Uruchomił się układ zabezpieczający przed przepięciami. Później uruchomiła się diagnostyka urządzenia, itp. aż do wyświetlenia kodu błędu j.w.

Dodam, że kabel zasilający w tym ampku nie ma uziemienia. Brak jest również dodatkowego gniazda na obudowie do wyprowadzenia uziemienia, mimo że jest wejście na gramofon z wkładką MM
    CodeBoy
    Level 29  
    Błąd, który Ci wyświetla mówi że są uszkodzone 4 końcówki mocy. czyli tak jakbyś zrobił zwarcie 4 końcówek mocy naraz. teraz pytanie jak to się mogło stać, ale jeśli tak jest i nie jest to jakiś błąd w sofcie, to tanio nie będzie.
    Fujitsu07
    Level 9  
    CodeBoy wrote:
    Błąd, który Ci wyświetla mówi że są uszkodzone 4 końcówki mocy. czyli tak jakbyś zrobił zwarcie 4 końcówek mocy naraz. teraz pytanie jak to się mogło stać, ale jeśli tak jest i nie jest to jakiś błąd w sofcie, to tanio nie będzie.

dzięki za odpowiedź. Sprzęt oddaje serwisu
    caral
    Level 2  
    Jaki był finał całej akcji? Z jakimi kosztami się to wiązało?
    Od wczoraj mam ten sam problem z moim TX-RZ810, a gwarancja się skończyła 2 tygodnie temu ;)
    Pozdrawiam
    Fujitsu07
    Level 9  
    Wstyd przyznać, ale okazało się że jestem idiotą w temacie elektronika. Problem wystąpił u mnie dwukrotnie. Urządzenie po prostu trzeba zresetować wg instrukcji serwisowej, bo ten Sprzęt jest bardzo wrażliwy na przepięcia. Zadziałał układ zabezpieczający amplituner przed zwarciem ( najprawdopodobnie winne były kable głośnikowe).
    Rada: wszelkie połączenia należy wykonywać przy wyłączonym urządzeniu i bardzo uważać przy podłączaniu gołych przewodów głośnikowych do terminali. Zastosowałem dobrze izolowane „bananki” i od tego czasu mam spokój.
    caral
    Level 2  
    Fujitsu07 wrote:
    Wstyd przyznać, ale okazało się że jestem idiotą w temacie elektronika. Problem wystąpił u mnie dwukrotnie. Urządzenie po prostu trzeba zresetować wg instrukcji serwisowej, bo ten Sprzęt jest bardzo wrażliwy na przepięcia. Zadziałał układ zabezpieczający amplituner przed zwarciem ( najprawdopodobnie winne były kable głośnikowe).
    Rada: wszelkie połączenia należy wykonywać przy wyłączonym urządzeniu i bardzo uważać przy podłączaniu gołych przewodów głośnikowych do terminali. Zastosowałem dobrze izolowane „bananki” i od tego czasu mam spokój.

Dzięki za info! A już myślałem, że bez serwisu się nie obędzie. Teraz tylko "kablologia" i powrót do normalności.

Przywrócenie amplitunera do fabrycznych ustawień rozwiązało problem (filmik).
    https://www.youtube.com/watch?v=njHmLFGk4ts