logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć fotokomórkę Beninca do napędu Bull 8?

JACEK 197 29 Cze 2018 10:26 7044 11
REKLAMA
  • #1 17302961
    JACEK 197
    Poziom 7  
    Ocena: 90
    Witam, jestem nowym użytkownikiem, mam problem z podłączeniem fotokomórek do bramy.
    Napęd Beninca Bull 8, fotokomórka również Beninca, bardzo proszę o rysunek, w jaki sposób mam podłączyć.
    Jak podłączyć fotokomórkę Beninca do napędu Bull 8?20180627_1..630.jpg (1.35 MB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik. Jak podłączyć fotokomórkę Beninca do napędu Bull 8?20180629_0..606.jpg (1.33 MB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 17303178
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa
    Ocena: 3586
    Zaraz następny rysunek (nr 3) w instrukcji to dokładny schemat podłączenia fotek.
    Jako że w/w schemat jest z testem fotek - obok masz rozpisane co w menu powinno być ustawione.
    Jeśli masz 1 zestaw fotek - podpinasz na zamknięciu czyli jako PHOT CLOSE a PHOT OPEN łączysz z COM, w menu ustawiasz na OFF funkcję tSt1
  • REKLAMA
  • #3 17609233
    Emil1104
    Poziom 2  
    Ocena: 3
    A zworka między COM a STOP powinna zostać? Czy zostawić?
  • REKLAMA
  • #5 17609290
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2924
    Emil1104 napisał:
    A zworka między COM a STOP powinna zostać? Czy zostawić?

A co ma piernik do wiatraka? Oczywiście, że ma zostać bo nie jest to związane z fotokomórkami. STOP to po prostu awaryjne, szybkie zatrzymanie bramy. Przyłącza się tam przycisk taki, który cały czas jest zwarty, a gdy się go naciśnie to się rozwiera. Jest to przydatne, gdy trzeba natychmiast zatrzymać bramę i to niezależnie od tego czy jest w tym czasie zamykana czy otwierana.
  • #6 17609770
    Emil1104
    Poziom 2  
    Ocena: 3
    Po podłączeniu napędu nie mogę przeprowadzić funkcji auto. Silnik się odzywa i zaraz wyskakuje błąd enkodera. Co zrobiłem źle? Fotokomórek brak
  • #7 19027333
    krzysztofb51
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Podłączę się pod temat, posiadam napęd beninca bull 8om i podłączyłem wszystko tak jak na schematach ale napęd nie działa tzn uruchiam go, zamknie brame i juz dalej nie rusza. Nie wiem ocb? Poniżej zdjęcia

• #8 19028953
    kotbury
    Co na wyświetlaczu (w każdej fazie zatrzymania i ruchu)? Czy bramę da się zatrzymać w trakcie ruchu i czy ponowne odpalenie spowoduje otwieranie? Napęd jest nowy czy "grzebany"?
    Dopisałeś piloty?
    Krańcówki podpięte prawidłowo? - tzn czy przy zamykaniu nacśnięcie krańcówki zamykającej spowoduje zatrzymanie bramy (przy otwieraniu także?) ?
    Czy silnik lodpięty w dobrą stronę? - tzn zasłonięcie fotek na zamykaniu (które jak się zdaje - masz podpięte) spowoduje nawrót i otwieranie bramy?
  • REKLAMA
  • #9 19028978
    krzysztofb51
    Poziom 9  
    Napęd jest nowy. Podłączyłem tak jak na schemacie z forum a następnie postępuje wg instrukcji tzn ustawiam bramę w połowie i uruchamiam z pilota. Brama otwiera się tylko do końca. Pilot nie reaguje jak brama się otworzy do końca. Na wyświetlaczu świeci się kreska, wiem tylko tyle że chodzi o phot.
    Krańcówki mam na magnes i chyba działają prawidłowo, ponieważ brama zatrzymuje się od razu jak magnes jest w "polu widzenia", wtedy na wyswietlaczu pokazuje sie odpowiednio SWO SWC.
    Nie wiem czy na fotokomorkach powinno byc caly czas zasilanie. Sprawdzałem i na RX nie ma ale kabel jest ok bo sprawdzałem.
  • #10 19028987
    kotbury
    Wcześniej napisałeś dokładnie na odwrót :
    Cytat:
    uruchiam go, zamknie brame i juz dalej nie rusza

I nic nie wspomniałeś na początku o wyświetlaczu. Wróżka na wakacjach COVID....

KTÓRA KRESKA świeci się na wyświetlaczu (tylko jedna)?

Cytat:
    Nie wiem czy na fotokomorkach powinno byc caly czas zasilanie. Sprawdzałem i na RX nie ma ale kabel jest ok bo sprawdzałem.

No raczej powinno - na wiatr nie chodzą....
    Zewrzyj na razie PHC z COM i potestuj.
  • #11 19029149
    krzysztofb51
    Poziom 9  
    Pomogło, dodatkowo musiałem com złączyć z phot c. Jeszcze jedno pytanie żeby działały fotokom to jakie funkcje musze włączyć bo na tą chwilę jak brama się zamyka i przechodzę to brama dalej sie zamyka
  • #12 19032117
    kotbury
    Zworka PHOT C - COM właśnie "znieczula" fotki - dla prawidłowego ich działanie musisz ją zdjąć. Jeśli po zdjęciu zworki brama znowu nie będzie chciała się zamykać - jest coś z fotkami.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z podłączeniem fotokomórek Beninca do napędu bramy Beninca Bull 8. W odpowiedziach wskazano, że fotokomórki powinny być podłączone do złącza PHOT CLOSE, a PHOT OPEN do COM, z wyłączeniem funkcji tSt1 w menu. Zwrócono uwagę na konieczność pozostawienia zworki między COM a STOP, która jest niezwiązana z fotokomórkami. Użytkownicy dzielili się doświadczeniami związanymi z błędami enkodera oraz problemami z działaniem napędu, sugerując sprawdzenie podłączenia krańcówek i zasilania fotokomórek. Wskazano, że zworka PHOT C - COM powinna być zdjęta dla prawidłowego działania fotokomórek.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA