Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Unitra Fagot 21403 milczy -

klupek98 30 Jun 2018 16:24 1914 24
  • #1
    klupek98
    Level 11  
    Witam. Ostatnio w moim Fagocie coś się popsuło... Oczywiście trop szedł najpierw w kondensatory, które nie zwłocznie je wymieniłem. Po tym radio zagrało więc uradowany zaniosłem je na swoje miejsce po czym z chęcią posłuchania czegokolwiek oprócz gramofonu (tutaj pragnę zaznaczyć, że sam wzmacniacz jest sprawny, usterka musi być gdzieś w torze radiowym) włączam radio, a tam cisza, nic. Tylko cichutki szum z głośnika na maximum głośności. Toteż poprawiłem wszystkie luty sądząc, że to zimny lut, co nie dało zamierzonego efektu. Z tego powodu, że na falach długich można bez problemu odebrać program pierwszy polskiego radio to za cel postawiłem sobie uruchomienie fal długich , więc wyczyściłem przełącznik tych fal co także nie dało oczekiwanego efektu. Teraz już nie mam pomysłu co może być nie tak. Ktoś ma jakieś pomysły jak ożywić ten sprzęt?
  • #3
    klupek98
    Level 11  
    FM również nie dziala. Mam tylko schemat bez napieciowy więc nie wiem jakie napięcia powinny być na p.cz i w.cz. bo pewnie AF trzeba by sprawdzić. Gdyby była serwisówka...
  • #4
    HD-VIDEO
    Level 42  
    W serwosówce to nie będzie podanych napięć.
    Tam niesprawne mogą być kondensatory ceramiczne przepustowe sygnały, pęknięte cewki filtrów (m. in włączone w kolektory tranzystorów w p.cz), niesprawne tranzystory.

    Uruchamiaj najpierw AM, od dławika Dł201, zobacz czy tam są napięcie na emiterach; napięcia ujemne.
  • #5
    klupek98
    Level 11  
    HD-VIDEO wrote:
    W serwosówce to nie będzie podanych napięć.
    Tam niesprawne mogą być kondensatory ceramiczne przepustowe sygnały, pęknięte cewki filtrów (m. in włączone w kolektory tranzystorów w p.cz), niesprawne tranzystory.

    Uruchamiaj najpierw AM, od dławika Dł201, zobacz czy tam są napięcie na emiterach; napięcia ujemne.



    Wg której masy to mierzyć? Tej ogólnej?
  • #6
    HD-VIDEO
    Level 42  
    Płytka WM31, punkt 16
  • #7
    DIORADIO
    Level 29  
    Poszukaj w schematach, właśnie wrzuciłem. Ale co to za serwisówka jak nie ma podanych napięć, ale powinieneś sobie poradzić.
  • #8
    diantus
    Level 32  
    Schemat Fagot z częściowo podanymi napięciami był zamieszczony w "Radioamator" nr 4/72.
    Nie mogę tu zamieścić - nie mam skanera.
    Wymień kondensatory ceramiczne rurkowe (KCR) 33nF jeśli w tym odbiorniku jeszcze pozostały.
  • #10
    klupek98
    Level 11  
    Kondensatory 33n wymienione. Efekt taki sam jak przedtem.
  • #11
    DIORADIO
    Level 29  
    Naprawa radia to nie totolotek. HD-VIDEO podrzucił Ci schemat z napięciami, więc bierzesz multimetr i mierzysz napięcia na poszczególnych tranzystorach. Czego jeszcze od nas oczekujesz, że ktoś wskaże Ci "palcem" co wymienić?
  • #12
    klupek98
    Level 11  
    Witam po dłuższym czasie. Pomiary mają się następująco punkt przed DL201 1,77V, punkt za DL201 (K6) 5,70V. Dodatkowo na E T201 i T202 napięcia poprawne. Na E T501 i T 304 napięcie 0,42V czyli trochę za mało moim zdaniem. Chyba że różnice wynikają z oporności mojego miernika UNI-T UT70A. Zmierzyłem ponownie i zauważyłem że napięcia na Emiterach nie są ujemne
  • #13
    diantus
    Level 32  
    klupek98 wrote:
    przed DL201 1,77V, punkt za DL201 (K6) 5,70V.

    Za duża różnica napięcia po obu stronach Dł201. Sprawdź Dł201 omomierzem (przy wyłączonym odbiorniku) - wartość R dławika powinna być max 1Ω.
  • #14
    DIORADIO
    Level 29  
    Masz już punkt zaczepienia DŁ 201. Weż miernik i pomierz napięcia na tranzystorach, tylko pamiętaj że tranzystor ma E,B,C i ma swój numer. Jeżeli podajesz wyniki pomiarów to podaj nr tranzystora i czy radio gra czy nie. Zapisz na kartce nr tranzystora i napięcia na E,B,C jak radio nie odbiera a jak radio zaskoczy to znowu szybko zrób pomiary i wyniki przenieś na kartkę , żeby potem porównać. Na schemacie który Ci wrzucił HD-VIDEO są podane napięcia na tranzystorach więc nie widzę problemu. A który tranzystor jest od czego to masz wyjaśnione w opisie.
  • #15
    klupek98
    Level 11  
    DIORADIO wrote:
    Masz już punkt zaczepienia DŁ 201. Weż miernik i pomierz napięcia na tranzystorach, tylko pamiętaj że tranzystor ma E,B,C i ma swój numer. Jeżeli podajesz wyniki pomiarów to podaj nr tranzystora i czy radio gra czy nie. Zapisz na kartce nr tranzystora i napięcia na E,B,C jak radio nie odbiera a jak radio zaskoczy to znowu szybko zrób pomiary i wyniki przenieś na kartkę , żeby potem porównać. Na schemacie który Ci wrzucił HD-VIDEO są podane napięcia na tranzystorach więc nie widzę problemu. A który tranzystor jest od czego to masz wyjaśnione w opisie.


    Szanowny kolego. Ponownie twój post niczego nie wnosi. Wyraźnie napisałem wcześniej że:
    "Witam po dłuższym czasie. Pomiary mają się następująco punkt przed DL201 1,77V, punkt za DL201 (K6) 5,70V. Dodatkowo na E T201 i T202 napięcia poprawne. Na E T501 i T 304 napięcie 0,42V czyli trochę za mało moim zdaniem. Chyba że różnice wynikają z oporności mojego miernika UNI-T UT70A. Zmierzyłem ponownie i zauważyłem że napięcia na Emiterach nie są ujemne"

    Czyli są numery tranzystorów i wyniki pomiarów. Dodatkowo w temacie zawarlem informacje ze radio milczy. Ten stan jest cały czas taki sam co jest logiczne skoro nie informowalem ze jest inaczej.
    Liczyłem na pomoc Kolego Dioraradio a nie na tryb pouczający. Bez urazy :)
  • #16
    ml
    Level 28  
    Tak jak ci wskazano - sprawdź oporność DL201 - różnica napięć jest zbyt duża. Ponadto względem jakiego punktu mierzyłeś podane napięcia?
  • #17
    diantus
    Level 32  
    Jak wynika z powtórzonych pomiarów, jest przerwa w dławiku Dł201 lub jego punktów przylutowania. Dopóki tego nie naprawisz o uruchomieniu odbiornika nie ma mowy.
  • #18
    klupek98
    Level 11  
    Witam. Odporność dlawika 201 wynosi 4Mom
  • #19
    ml
    Level 28  
    A powinna wynosić kilka omów, na próbę zastąp go zworą i sprawdź czy Fagot ruszy. Wcześniej sprawdź czy na K6 nie ma zwarcia do masy.
  • #20
    klupek98
    Level 11  
    ml wrote:
    Tak jak ci wskazano - sprawdź oporność DL201 - różnica napięć jest zbyt duża. Ponadto względem jakiego punktu mierzyłeś podane napięcia?


    pomiar wg. K16

    Dodano po 7 [minuty]:

    ml wrote:
    A powinna wynosić kilka omów, na próbę zastąp go zworą i sprawdź czy Fagot ruszy. Wcześniej sprawdź czy na K6 nie ma zwarcia do masy.


    Zwarcia nie ma. Jest około 300om. Zworka nie przyniosła zmian.
  • #21
    Q1P
    Level 24  
    klupek98 wrote:



    ml napisał:


    Tak jak ci wskazano - sprawdź oporność DL201 - różnica napięć jest zbyt duża. Ponadto względem jakiego punktu mierzyłeś podane napięcia?




    pomiar wg. K16


    Napięcia na schemacie podane są względem plusa zasilacza.
  • #22
    diantus
    Level 32  
    Q1P wrote:
    Napięcia na schemacie podane są względem plusa zasilacza.

    Nieprawda, bo względem minusa zasilacza, punkt Z1 (minus kondensatora C416). Względem plusa zasilacza podane napięcia były by ze znakiem minus. Względem masy też nie należy robić pomiarów, ponieważ masa jest w tym odbiorniku na potencjale +9,2V.
    Porównaj bardzo podobny odbiornik Ślęża.
  • #23
    Q1P
    Level 24  
    diantus wrote:
    Nieprawda, bo względem minusa zasilacza, punkt Z1 (minus kondensatora C416).

    Punkt Z1 to plus kondensatora. Na schemacie brak połączenia punktu 14 ze środkiem uzwojenia wtórnego transformatora.
    Schemat: https://www.oldradio.pl/foto_schematy/sch00249.jpg
    diantus wrote:
    Względem plusa zasilacza podane napięcia były by ze znakiem minus.

    Byłoby tak gdybyś (-) przyrządu połączył do Z1, należy połączyć (+).
    Ślęża ma inaczej połączone diody w prostowniku.
  • #24
    diantus
    Level 32  
    Q1P wrote:
    Na schemacie brak połączenia punktu 14

    I to mnie wprowadziło w błąd. Przepraszam.
    Myślę że co do pomiarów względem punktu Z1 to już jesteśmy zgodni.
  • #25
    DIORADIO
    Level 29  
    Bez urazy. Ale czy wiesz jak działa tranzystor krzemowy a jak germanowy? Jaka jest różnica napięcia między E a B w krzemowych a jaka w germanowych żeby układ dobrze pracował? Podajesz wartości napięć tylko na E , a B i C nie mają zasilania? Nie zrzucaj winy na miernik on ma większą oporność niż 20 K/V i wcale nie musisz robić tego co ja proponuję. Przy okazji ukłon w stronę Q1P- "za brak połączenia punktu 14 ze środkiem uzwojenia wtórnego transformatora".