logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Rejestracja Sama za granica

Blusik98 30 Cze 2018 19:32 534 1
REKLAMA
  • #1 17305412
    Blusik98
    Poziom 4  
    Ocena: 64
    Witam

Posiadam traktor zbudowany 40 lat temu przez wujka czy jest jakaś możliwość zarejestrowania tego pojazdu nie ma ramy ochronnej itp wymagania jak 40 lat temu czyli światła klakson itp. same podstawny. Jedyne ,kraje które mnie interesują to Niemcy lub Czechy bo mam tam znajomych. Wiem tylko ,że jeszcze gdzieś taki traktor jeździ bo jest zarejestrowany na Sama.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 17318154
    Madrik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1175
    Podstawą do rejestracji pojazdu, w każdym kraju, jest to, żeby spełniał aktualne warunki techniczne. Jeżeli nie spełnia - nie zostanie dopuszczony do ruchu publicznego. Po swojej działce możesz jeździć nawet taczką z napędem odrzutowym, ale za bramę wyjechać już nie możesz.

Jeżeli pojazd chcesz zarejestrować, musisz zapoznać się z wymaganymi warunkami technicznymi dla tego typu pojazdów, spełnić je, przejść badanie techniczne na stacji diagnostycznej, posiadającej odpowiednie uprawnienia (nie wszystkie stacje mogą dopuszczać do ruchu nowe pojazdy). Na stację i ze stacji, oczywiści pojazd jedzie na lawecie.

Wtedy możesz złożyć wniosek o rejestrację pojazdu.
    Pojazdy kategorii SAM nadal są rejestrowane. Ale muszą spełniać wymagania techniczne w chwili ich rejestracji. Jeżeli pojazd był budowany wiele lat temu, prawdopodobnie nie przejdzie badań w żadnym kraju UE.
    Chyba, że wprowadzisz niezbędne modyfikacje.

Może lepiej po prostu kupić zarejestrowany ciągnik?
REKLAMA