Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Panasonic (Vestel) TX-40CX400E - Modyfikacja oprogramowania, czy jest możliwa?

zdzisko 01 Jul 2018 20:18 3084 4
    zdzisko
    Level 9  
    Witam wszystkich. Mój problem jest znany prawdopodobnie niejednemu posiadaczowi vestelowskiej telewizorni, a chodzi tu oczywiście o jakość oprogramowania i stąd moje pytanie do Was. Czy w Panasonicach Vestela (i może przy okazji innych vestelowcach) istnieje możliwość ingerencji w oprogramowanie? Główne cele jakie chciałbym uzyskać to:
    - nieściemnianie obrazu do około połowy mocy po przejściu w tryb 3d (jakakolwiek regulacja w trybie 3d jest nieaktywna więc niemożliwa),
    - eliminacja spontanicznych resetów podczas używania funkcji smart (dla tego tv stress testem jest już zwykły odtwarzacz zamieszczony na zwykłej stronie)(jakiś upgrade Opery?)
    - odblokowanie dostępu do funkcji service menu (wyłączyć read only) celem np. odblokowania PVR
    - obsługa DTS
    - doinstalowanie czegokolwiek np. HBO GO

Natrafiłem w sieci na program vestel toolbox 1.1. Jak pobrać z telewizora pliki mb100_hwprofile.bin oraz mb100_swprofile.bin celem edycji?
    Wgrywanie zmodyfikowanych wersji własnych binów jest na pewno bezpieczniejsze niż tych ściągniętych z netu. Jest możliwość edycji pełnego pliku aktualizacyjnego, żeby wgrać go później na gotowo (vestel toolbox go odrzuca)?
    Może teraz z innej beczki. Czy jest możliwość odblokowania bootloadera i wrzucenia customowego oprogramowania? Istnieją takie w ogóle? Istnieją takie fora w ogóle, które się tym zajmują jak np XDA Developers zajmują się Androidem? Kilka dni googluję i nic.
    Dołączam screena strony głównej service menu. Firmware oczywiście najświeższy jaki się da (V.0.1.34.28)
    Pozdrawiam

Panasonic (Vestel) TX-40CX400E - Modyfikacja oprogramowania, czy jest możliwa?
    Hektar Zahler
    Level 34  
    Nikt przy zdrowych zmysłach nie podejmie się bezsensownej dekompilacji za marne grosze w imię szarlotki mamuni. I nawet gdyby miała się ona powieść w jakiś dziwny sposób, to będzie wierzchołkiem bezkresu twoich sennych marzeń.
    zdzisko
    Level 9  
    Szukałem baaardzo sumiennie i dużo na temat tego TV i w ogóle Vestelów. Znalazłem turecką Link, a na niej instrukcję jak programem SwProfile.BIN Patcher edytować plik profilu użytkownika i tylko tyle. O jakimkolwiek tknięciu FW, custom ROMach można zapomnieć. Tak samo o usuwaniu stockowych apek i doinstalowywaniu własnych
    Udało mi się odblokować:

1.PVR+TwinTuner
    2.Obsługę soundbaru/słuchawek Bluetooth
    3.DualPlay/DualView
    4.Obsługę dźwięku DTS
    5.HbbTV
    6.Wi-Fi Direct
    7.FollowTV
    8."DVB-S"-mimo, że ta wersja MB100 nie posiada fizycznie tego tunera, pojawiły się odpowiednie pozycje w menu telewizora, stąd nazwa w cudzysłowie

i kilka innych co już nie pamiętam bo nie mam już tego telewizora więc temat z mojej perspektywy do zamknięcia.
    eldan
    Level 13  
    Czy za pomocą tego programu można zmienić parametry matrycy (jej typ) i inne ustawienia które są zablokowane. Mam problem po zmianie płyty.
    enceplacek
    Level 10  
    Wgrać możesz plik z telewizora z innym MB. Twój odbiornik najprawdopodobniej go zaakceptuje (u mnie zaakceptował), tyle, że nic to nie zmieni. Dodatkowe funkcje z innego modelu nie pojawią się w sytuacji, gdy Twój odbiornik ich nie posiada. Instalowanie zaś aplikacji do przeglądarki jest teoretycznie możliwe, ale mija się z celem. Podobnie zresztą jak odblokowywanie szeregu dodatkowych funkcji we wspomnianym przez ciebie pliku. Na tureckich i niemieckich forach możesz wyczytać, że działają one niezbyt płynnie i często zawieszają tv. Poza tym samo obciążanie i tak już fabrycznie marnych procesorów Westeli może prowadzić zwyczajnie do ich uszkodzenia. Wówczas szykuje się wymiana płyty głównej, ta zaś z kolei jest nieopłacalna.