Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Zacinanie się fortnite - co chwilowe zacinanie się fortnite

screamking1337 02 Jul 2018 10:56 16221 38
    screamking1337
    Level 6  
    Witam, mam nowego laptopa który ma już z tydzień.
    Pierwszą gra na tym komputerze to była league of legends, ładowanie do meczu troszkę długo trwa ale nie zwracałem na to uwagi.
    Kiedy zainstalowałem grę fortnite to gdy wcisnąłem graj mecz się bardzo długo ładował a potem mnie wywalało do menu gry dlatego że mecz już dawno się zaczął, gdy udało mi się jednak wejść do gry miałem straszne zacięcia, fps były stabilne bo 60 fps ale co sekunde gra się zcinała.
    Nie wiem po której stronie leży problem. Dodam jeszcze że league of legends działa płynnie 60 fps.

Specyfikacja laptopa:
    Intel core i3-6006u 2.0 GHz
    Intel HD Graphics 520
    4 GB ram DDR4
    Dysk TOSHIBA MQ01ABF050 500GB
    Pedros050
    Level 43  
    Witam. Po stronie procesora i grafiki to nie jest laptop do gier.
    sylweksylwina
    Moderator of Computers service
    Skoro momentami było 60 fps to może jednak nie do końca wina leży w CPU i GPU. Sprawdź czy w tle nie działa windows update skoro to nowy laptop. Powyłączaj procesy w tle. Masz 4 GB RAM i to jest minimum do uruchomienia fortnite. Masz też wolny dysk 5400rpm, więc jak RAM się skończy i system ze swapu zacznie korzystać to kaplica.
    screamking1337
    Level 6  
    Nie mam żadnych windows update w tle bo zawsze sprawdzam. Nie wiem co jest przyczyną tych zacięć
    Pedros050
    Level 43  
    Windows 10 64bit? wersja 1803?
    screamking1337
    Level 6  
    Tak windows 64bit ale nie rozumiem co ma to tego wersja i jak ją sprawdzić
    Pedros050
    Level 43  
    Ale jaki Win 10 czy Win 7, 8.1? Kliknij na Start -Ustawienia -System-Informacje i wklej jaka wersja systemu.
    screamking1337
    Level 6  
    Windows 10 Home 64bit wersja 1803
    Pedros050
    Level 43  
    Ta wersja była czy niedawno ci się zaktualizował system? Instalowałeś jeszcze coś zanim zaczął się zacinać przy grach?
    screamking1337
    Level 6  
    Nie wiem ponieważ tam gdzie kupowałem laptopa zrobili mi wszystko że zainstalowali system.
    screamking1337
    Level 6  
    Ale tu chodzi że mam dużo fps ale gra mi się długo ładuje i mam ścinki. A to jest poradnik jak mieć więcej fps więc nie wiem w czym mi to pomoże

Dodano po 5 [minuty]:

Wersja gry 4.5
    sylweksylwina
    Próbuj, nie zaszkodzi w sumie przez ścinki średni fps jest mniejszy ;)
    Pedros050
    Level 43  
    Do Win 10 dobrze mieć dysk SSD. Szybszy zapis i odczyt. Jaka to marka laptopa?
    sylweksylwina
    W tym wypadku szybszy dysk, nawet talerzowy by nie zaszkodził, poza tym takie pisanie że do windows 10 dobrze mieć jest SSD i wymienienie zalet tego nośnika jest moim zdaniem nie na miejscu, bo każdy system skorzysta z zalet SSD. Nawet jestem skłonny stwierdzić że Windows 10 lepiej sobie poradzi z talerzowcem niż Windows 7 dzięki opcji fast boot (przy uruchamianiu HDD nie ma takiej zadyszki bo część informacji sobie odczyta z jednego większego pliku).
    screamking1337
    Level 6  
    Marka laptopa Acer
    Model: Acer aspire 3 A315-51-38XP
    Pedros050
    Level 43  
    W tych modelach montowali SSD i HDD. Masz zainstalowany jakiś dodatkowy program antywirusowy oprócz Defendera?
    screamking1337
    Level 6  
    Czy gdybym kupił dysk ssd 120 GB i podłączył bym go poprzez adapter i zainstalował tam fortnite i inne gry to działało by lepiej? Bo zastanawiam się nad takim zakupem. I nie wiem też czy wina nie leży po stronie pamięci ram.
    Na moim poprzednim laptopie fortnite ładował się w miarę szybko tylko że działał w 10-20 fps'ach ale nie było zacięć.
    Specyfikacje poprzedniego laptopa:
    Intel celeron N2830
    Intel HD Graphics
    4GB ram
    Dysk ST500LT012-1DG142

Dodano po 46 [sekundy]:

Nie, nie mam żadnego dodatkowego antyvirusa, a usługę windows defender wyłączyłem poprzez regedit ponieważ zabierała dużo pamięci ram
    screamking1337
    Level 6  
    A czy ten dysk ssd by pomógł?
    Pedros050
    Level 43  
    Ale nie masz napędu żeby wstawić adapter pod 2 dysk. A 120GB SSD to zbyt mało miejsca szybko ci się zapełni.
    Pedros050
    Level 43  
    To jest adapter do zgrywania sobie plików i kopi zapasowej. Dysk musi być połączony przez port PCI-E żeby nadawał się do tego co ty chcesz zrobić. A z tego co się orientuje to nie ma dodatkowego wolnego portu na dysk M.SATA.
    bright black
    Level 6  
    Przydało by się upgradować do 8gb ram. Z własnego doświadczenia wiem, że tak się dzieje na czterech, niestety.
    screamking1337
    Level 6  
    Hmmm... Dobrze że mi to powiedziałeś bo wydałbym 200 złotych w błoto. A mógłbym do jakiegoś serwisu laptopa zanieść i pokazać im te zacięcia itp? Może by mi wymienili dysk czy coś
    safbot1st
    Level 43  
    safbot1st wrote:
    Jest np. jakieś nagrywanie powtórek - wyłącz.

Wyłączyłeś to w settingsach? Ja przypominam dyskutantom, że np. LOL działa bez lagów.
    Zanim wymienimy dysk proponuję podziałać z grą.
    @screamking1337 Zamieść widok na sensory z HWinfo włączonego w czasie lagów w Fortnite.
    Także widok na Process Explorer z procesami wg. użycia CPU.
    screamking1337
    Level 6  
    Tak wyłączyłem to ale nic to nie dało, dalej jest tak jak jest

Dodano po 21 [minuty]:

Nie uda mi się zrobić HWinfo ponieważ gdy włącze mecz w fortnite to laptop jest bardzo zlagowany i nie da mi się wyjść z fortnite aby to sprawdzić bo gdy zminimalizuje fortnite to laptop nagle staje w miejscu i muszę wylączyć go ręcznie.
    Process explorer:
    Zacinanie się fortnite - co chwilowe zacinanie się fortnite
    safbot1st
    Level 43  
    Gdzie jest Fortnite na screenie? Dlaczego jest Skype włączony?
    Prosiłem poza tym, posortować wdług kolumny CPU.
    EDIT:
    Czy SMART z Crystal Disk Info można prosić? Nie było.
    Pedros050
    Level 43  
    @safbot1st Olek ale autor pisał ze laptop ma tydzień nowy co by dysk już padł?

Dodano po 3 [minuty]:

@screamking1337 A Defendera sobie włącz bo bez tego nabawisz się infekcji ja mam go włączonego.
    screamking1337
    Level 6  
    Ten skype nie jest uruchomiony ponieważ to jakiś proces microsoftu.
    Crystal disk info:Zacinanie się fortnite - co chwilowe zacinanie się fortnite