Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Lodówka Ezetil EZC35 - termostat / lodówka cały czas mrozi

RRZZ 05 Jul 2018 12:19 1605 4
    RRZZ
    Level 12  
    Lodówka Ezetil EZC35 - termostat / lodówka cały czas mrozi
    Witam,

Mam problem z lodówką Ezetil model EZC35. Objaw jest taki, że po włączeniu zasilania lodówka cały czas chłodzi, bez względu na to co jest ustawione na wyświetlaczu. Trochę dziwne jest to, że jak ją odłączę od zasilania i zostawię na kilka dni to po ponownym włączeniu przez chwilę (tj. np. po 15 - 30 minut) lodówka działa prawidłowo.

Czy termostat elektroniczny, który jest zastosowany w Ezetilu da się naprawić? Gdzie można taki kupić lub jakim go zastąpić?

Pozdrawiam i dziękuję za pomoc.
  • Helpful post
    PUH_HESTA
    Level 13  
    - jaką pokazuje temperature mierzoną bez załączonej pracy agregatu?
    - tak, da się naprawić
    RRZZ
    Level 12  
    Dziękuję za odpowiedź i zainteresowanie tematem.
    Sprawa jest dziwna bo od ponad tygodnia lodówkę wożę w w bagażniku i działa poprawnie.

W przypadku kiedy nie działała poprawnie, po zadaniu temperatury np. 4 stopnie, na wyświetlaczu było np. 19 (czyli temperatura otoczenia) i nie ulegała ona zmianie pomimo tego, że zawartość lodówki była zmrożona na kość.

Pozdrawiam
  • Helpful post
    PUH_HESTA
    Level 13  
    Czy dzieje się tak tylko, gdy lodówka jest czymś "otoczona" (szczególnie boczne ścianki z zewnątrz)?
    RRZZ
    Level 12  
    Dziękuję za wiadomość,

Nie jestem pewny ale wydaje mi się, że to mogło być przyczyną.
    Na zasilaniu 230 V lodówka faktycznie była dostawiona do regału z prawej strony a z tyłu do ściany.
    Na zasilaniu 12 V w aucie przy zachowanym marginesie dookoła lodówki pracuje poprawnie - od kilku już tygodni.

Temat uznaję za rozwiązany.
    Jeszcze raz dziękuję za pomoc.

Dodano po 1 [minuty]:

Informacje we wcześniejszym poście.
    Prawdopodobną przyczyną było dostawienie lodówki do do regału / ściany.
    Dziękuję za zainteresowanie tematem i pomoc.