Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Klasyczna wieża do 600 zł.

Beautiful Instinct 05 Jul 2018 20:55 852 3
Texa Poland
    Beautiful Instinct
    Level 5  
    Na wstępie chciałem się przywitać, bo jakby nie było to mój pierwszy temat. Post będzie dłuugii, zamieściłem TL:DR na końcu.

Chcę kupić sprzęt do odtwarzania muzyki do pokoju 12m2, dokładniej mówiąc wieżę stereo. Mam na myśli "klasyczne", duże konstrukcje (nie miniwieże ani mikrowieże). Muzyki słucham w 80% z kaset i płyt CD, w 10% z radia i w 10% z czegoś podpinanego na AUX.

Absolutny must-have:

- pełny zestaw (CD, deck, wzmacniacz, tuner)
    - obsługa z pilota (jeden do wszystkiego, nie osobne)
    - moc koło 30-40W na kanał (wyjaśnię niżej)
    - korektor, najlepiej taki z osobnym ustawianiem każdego pasma
    - podbicie basu
    - Dolby w magnetofonie
    - timer (budzik) z ustawieniem wyboru źródła
    - możliwość podłączenia gramofonu w przyszłości.

Rzeczy które mogą być, ale nie muszą:

- zmieniarka CD (z jednej strony o wiele większa wygoda, z drugiej bardziej awaryjne)
    - modułowa budowa (w sensie osobne komponenty łączone na taśmy czy chinche) - łatwiejsze do naprawienia i ułożenia
    - sourround czy inne prologic - raczej nie będę korzystał ale jak będzie w zestawie to się nie obrażę
    - kalibracja taśmy w magnetofonie
    - funkcja drzemki (wyłączająca sprzęt po jakimś czasie)
    - timer nagrywający o zadanym czasie z zadanego źródła

W tej chwili stoi u mnie wieża Panasonic SU-CH40 z kolumnami od jakieś innej wieży Philipsa. Zestaw jest ultrabudżetowy ale gra nieźle, bas jest niski, choć "tłuczący", średnie i wysokie dźwięki są wyraźne, choć tych ostatnich czasem brakuje. Słucham głównie oldschoolowego rapu typu 2Pac, Eminem, Cypress Hill, Nas, Public Enemy, Rakim i rocka (Nirvana, Korn, RATM, Linkin Park, Aerosmith, Queen, Scorpions, Bon Jovi). Lubię brzmienie dynamiczne, z wykopem (inaczej określane jako konturowe albo "uśmiech DJ'a" o ile dobrze kojarzę). Taką energię w przekazie muzyki. Przepraszam jeśli coś źle nazwałem ale nie znam się na nomenklaturze audiofilskiej :D Wieża ma moc 35W na kanał i taka wystarcza w zupełności, rozkręcam ją na trochę ponad połowę i jest już dość głośno. Jak chcę to wykręcam na 3/4 i już się praktycznie nie da wytrzymać.

Niestety w wieży magnetofon dogorywa (zębatki bez zębów, rozciągnięte paski, zjechane rolki dociskowe) i działa tylko jedna kieszeń w jedną stronę. CD nie czyta niektórych kopiowanych płyt. Dodatkowo w jednym z głośników nie ma połowy zawieszenia a druga połowa trzyma się na słowo honoru, dlatego zestaw jest do zmiany. Dodatkowo w wieży jest dziwny system korekcji - mogę zmieniać EQ ale tylko w takim zakresie jak zaprogramował producent - co mi się nie podoba. Chciałbym mieć możliwość osobnego ustawienia każdego suwaczka.

Mam dwie opcje - kupić wieżę razem z kolumnami w zestawie lub kupić wieżę i kolumny osobno. Pierwsze rozwiązanie ma ten plus, że mogę kupić coś na bi-amp czyli osobny wzmacniacz do wysokich i osobny do niskich częstotliwości - mniemam że to wpływa pozytywnie na dźwięk. Natomiast drugie umożliwia mi kupno lepszych kolumn niż te dołączane do wieży. Tutaj proszę o doradzenie bo nie mogę się zdecydować między tymi dwoma wariantami. W drugim wariancie koszty rozłożyłbym jako 400 zł za wieżę i 200 zł za kolumny. Raczej nie będę nic dokupywać do zestawu, wolę kupić raz a dobrze. Może poza gramofonem, który chciałbym kupić i podłączyć w przyszłości.

Moje propozycje wież:

1. Technics EH500/EH600 - różnią się tylko obecnością zmieniarki CD w drugim. Wyglądają efekciarsko ale kolumny sprawiają solidne wrażenie, jest ich cała masa na allegro/olx i to najczęściej pełne zestawy razem z pilotem i glośnikami prologic. Dodatkowo mają bi-amp. Zastrzeżenia mam tylko do korektora, który jest od 100hz do 10Khz co jest bardzo ograniczonym zakresem.

2. Technics CH505/CH510/CH530/CH730 - najlepsza z nich wszystkich jest chyba pierwsza, ma bardzo ciekawe kolumny w zestawie, wyglądają na lepszą klasę niż seria EH, ale mają ten nieszczęsny sposób ustawiania korektora jak u mnie w Panasonicu. To mnie od nich odrzuca. Ale jeśli okazałyby się godne uwagi to mogę je rozważyć. One nie mają bi-amp więc można kupić do nich kolumny osobno.

3. Sony MHC - tutaj chodzi mi o całą serię tych mniejszych wież z kolumnami na bi-amp. Wyglądają niepozornie ale mają olbrzymie możliwości konfiguracji dźwięku - w prezentacji na YT któregoś wyższego modelu gość mówił że ma łącznie 30 presetów EQ do ustawienia, osobne stopiowane podbicie basów i DSP. Dodatkowo są tam dobrze doposażone magnetofony, nierzadko z Dolby C. Ogółem pod względem funkcjonalności to chyba jedne z najlepszych modeli.

4. Sony LBT D509/D609/V701/V901 - te wyglądają już jak wyższa półka wież, porządne wzmacniacze, duże możliwości magnetofonów, nie "plastik" jak poprzednie modele. CD jest po kablu optycznym co dodatkowo polepsza dźwięk (tak mi się zdaje). Trudno je tylko dostać w moim zakresie cenowym.

Proszę o opinię kogoś kto słuchał tych modeli. Postaram się w miare możliwości odsłuchać sprzęt przed kupnem ale nie zawsze jest to możliwe.
    Będę wdzięczny tez za inne propozycje, marka mnie nie interesuje, ważne żeby zawierała to co napisałem w "must-have" i mieściła się w widełkach cenowych.

TL:DR : Szukam klasycznej wieży, do 600 zł, z programowalnym equalizerem, wzmacniaczem o mocy koło 30-40W na kanał i magnetofonem z Dolby. Mile widziana zmieniarka na płyty. Rozważam modele Technicsa i Sony.

Dzięki za wszelkie porady i propozycje!
  • Texa Poland
  • Helpful post
    User removed account
    Level 1  
  • Texa Poland
    Beautiful Instinct
    Level 5  
    Quote:

Myślałeś o jakimś zestawie stereo, np. Philips, Grundig, Telefunken, Braun? No z Braunem przesadziłem, bo cenowo poza budżet. Znajdziesz w granicach 300zł też wzmacniacze Rotel, Harman/Kardon, Denon, Onkyo.

Wzmak Philips AH594 + kolumny Philipsa do kompletu to nie powinien być wielki koszt, chociaż widzę, że jakoś ostatnio podrożały. Do tego na jakiegoś decka powinno zostać. CD, korektor (w zasadzie po co to?) i tuner np. później.

Chciałbym się zmieścić w 600 zł ze wszystkim, bo mam też inne wydatki a to dla mnie optymalna kwota. I tak jak pisałem, pilot jest must-have z tego względu że słuchając muzyki najczęściej siedzę na łóżku naprzeciwko sprzętu, jakbym musiał wstawać za każdym razem żeby zmienić źródło/głośność/track/preset korektora to by mnie szlag trafił. Zwykle ładuję płytę, kasety do obu decków (jak jeszcze działały :P), siadam sobie na łóżku i słucham najpierw z płyty, potem z kaset i moge się tak nie ruszać dwie-trzy godziny :D
    Przez chwile myślałem nad tym żeby kupić wzmacniacz i to wszystko osobno ale wtedy 1)musiałbym wydać tak z 200-400zł więcej 2)nie miałbym pilota.
    Korektor dla mnie jest niezbędny, z tego względu że lubię modyfikować brzmienie , nawet jak to bez korekcji jest poprawne to można pokombinować. W moim Panasonicu mam parę ustawionych presetów i sobie przełączam na pilocie który lepiej gra, w zależności czego słucham.

Quote:
    To takiego sprzętu nie kupuj. A najlepsze to będzie osłuchanie każdego z zestawów i wybranie. Na forum możesz dostać tylko jakiś drogowskaz, w co uderzać.

Po namyśle - masz rację. To są dla mnie za duże pieniądze żeby kupować coś na Allegro a później płakać bo zepsute albo gra jak głośniki z laptopa.
    W moim mieście przeglądnąłem oferty i do wyboru są modele Technics CH505, CH610, CH730 i EH500. Najbardziej podoba mi się ten pierwszy, ma bardzo wypasiony magnetofon jak na miniwieżę (Dolby C + automatyczna kalibracja) i świetnie wyglądające kolumny (ciekawe jak grają). Problem w tym że sprzedająca ten model nie raczy odpisać na wiadomość a telefonu nie zostawiła (nigdy takich ludzi nie zrozumiem, po co w takim razie wystawiać cokolwiek?) Postaram się umówić na odsłuchy a potem zdecyduję co kupuję.
    Nie widzę innych ciekawych modeli w moim mieście, jest tam może jeden na Allegro ale bez kolumn za prawie 600 zł. W ogóle mam wrażenie że 10-15 lat temu wszyscy kupowali te Technicsy a teraz chcą je sprzedać, jest ich na Allegro cała masa od najstarszych do najnowszych modeli. Co do Yamahy też mi się kojarzy że to dobra firma, pamiętam że oprócz motocykli robiła też wzmacniacze ale niestety nie ma ani jednego ogłoszenia Pianocrafta u mnie w mieście a jak wspomniałem sprzęt chcę odsłuchać przed kupnem.

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi :D