jarek_lnx wrote: Nie napisałeś ile umiesz naprawdę
Tyle ile można w necie znaleźć projektów, sporo przerobiłem dodając swoje "udoskonalenia", stworzyłem nawet kilka projektów komercyjnych na Arduino, ale po tylu latach siedzenia w jednej platformie po prostu czuję, że wkrótce zderzę się ze ścianą, że nie ma już nic ciekawego co Arduino mogłoby mnie nauczyć, pewnie znalazłoby się coś, ale nie wiem czy jest sens tracic na to czas, czy lepiej przerzucić się na coś innego, przede wszystkim coś nowego i trudniejszego, idąc cały czas na łatwiznę niczego w życiu nie osiągnę. Jedyne w co jeszcze chciałbym się pobawić to RTOS, ale z tego co się orientuję to na ESP i STM też można to robić i dają większe możliwości.
jarek_lnx wrote: nie znając zbytnio działania użytych scalaków ani nie projektując PCB.
Z tym akurat nie mam problemu, mam dobre podstawy, jak wcześniej wspomniałem tworzyłem komercyjny projekt wraz z płytką PCB, na chwilę obecną ogarniam "Eagle" ale planuję w niedalekiej przyszłości przerzucić się na : Altium Designer lub inne tego typu potęzniejsze narzędzie, bo Eagle o ile jest prosty i intuicyjny w obsłudze to daje małe możliwości.
.
JacekCz wrote: Znać ale tak "do spodu" C i C++, i odpowiem przeciwnie niż pytasz, ABSTRAHUJĄC od konkretnej platformy, na peciecie, najlepiej na 2-3 środowiskach (np windows Microsoft, GCC LInux).
Robiłem kursy programowania w różnych językach na PC głównie + apki mobilne w : Python, C/C++, Java. ale tak naprawdę tylko C/C++ mi podchodzi.
JacekCz wrote: Nie wiem jakiego języka używasz na Raspberry
Python, ale z Maliną mam raczej małe doświadczenie, wiem, że można ją też w C/C++ programować i w przyszłości w tym kierunku będę szedł.
nowyARM wrote: Narzędzia (programator/debuger) są bardzo tanie (ST-Link V2 13zł). STM oferuje płytki NUCLEO, wiele ze złączem kompatybilnym z Arduino, w cenach od ok 50zł.
Pytanie : Czy STMy programuje się tak jak arduino przez USB czy każdy z nich wymaga programatora?
nowyARM wrote: STM32. Wybór wydaje się chyba oczywisty.
Wiele myślałem o tej platformie i sądzę, że to będzie kolejny krok.
JacekCz wrote: Podobnie odczuwam, wpisanie w CV Arduino (na głownym miejscu) bardzo rzadko "chwyci"
Zgadzam się, ale nie chcę iść do pracy z samym Arduino w CV, chciałbym najpierw ogarnąć w conajmniej dobrym stopniu kilka platform, dobrze znać C/C++, oraz jakiś drugi język programowania przynajmniej na podstawowym poziomie, abym mógł napisać w nim chociażby prostą apkę. Generalnie to chciałbym w przyszłości pracować jako Elektronik - Programista, coś w stylu Embedded Software Developer/Engineer, łączyć elektronikę z programowaniem, to moja pasja, tylko z tego co widzę coraz mniej ofert pracy w tym kierunku i mam też wrażenie, C/C++ odchodzi w niepamięć powoli, wszędzie tylko Java Java Java... ale to tylko takie moje spostrzeżenia, może się mylę.
Jakie platformy to już wiem, a gdzie najlepiej szukać wiedzy na ich temat? Pewnie powiecie, że w książkach, jeśli tak to w jakich? Moglibyście polecić jakieś tytuły? Najlepiej jakby to były "młode" książki, nowe z bieżącymi informacjami.
Pozdrawiam.