Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

LG W2252TQ - Wyłącza się po kilku sekundach.

07 Lip 2018 17:39 792 18
  • Poziom 26  
    Witam.
    Monitor z przydasi.. LG W2252TQ.
    Po włączeniu pojawia się logo i gaśnie podświetlenie. Potem na chwilę znowu się włącza i gaśnie już na stałe. Dioda w wyłączniku świeci.
    Czyli naprawa lekka, łatwa i przyjemna. Kondensatory. A tu zonk.. Kondensatory wyglądają jak nowe..
    Napięcia pomierzone 4.9V i 20.3V.
    TMS93137CT po stronie wtórnej zmierzony ( bez wylutowania i bez podłączonych świetlówek ). Jedno uzwojenie 975 Ohm, drugie 963 Ohm.
    Kolejna sprawa. Po odłączeniu płytki sterujące, matryca nie ma podświetlenia. Tak jakby od strony płytki sterującej powinien dostawać jakiś impuls załączający.?

    Pytanie.
    Czy bez płytki sterującej można uruchomić podświetlenie matrycy np. zwierajac przez 1k 5V do on/off.
    Wymiana kondensatorów to tak trochę słabo, liczyłem że uruchomię dziś.
  • Moderator - Komputery Serwis
    Witaj. We wiązce łączącej elektronikę sterującą z płytą zasilacza/inwertera powinien być przewód odpowiadający za załączenie podświetlenia.

    Warto zacząć od tego, jeśli bierzesz się za naprawę: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1588929.html

    Gaśnięcie po kilku sekundach może być spowodowane również uszkodzeniem świetlówki. Zabezpieczenie wbudowane w układ inwertera może powodować wyłączenie podświetlenia po krótkiej chwili jeśli wykryje nieprawidłowości.
  • Poziom 26  
    Przejrzałem uważnie podany topic, zanim zadałem pytanie. 🙂 Podejrzewałem świetlówki, dlatego odlaczylem je. Bez podłączonych świetlówek nie było podświetlenia - logiczne 😉. Podłączyłem pod jedno wyjście świetlówke nazwijmy ją górną. Świeci przez chwilę i gaśnie. Następnie odlaczylem ją i zrobiłem analogicznie z drugą, nazwijmy ją dolną. Efekt ten sam. Następnie podobne czynności zrobiłem z drugim wprowadzeniem inwertera.. Efekt. Ciemność. 🤔Tylko co mi to dało 🤔teraz myślę.
    Czy 10 Ohm różnicy na mierzonych opornosciach to dużo?..
  • Moderator - Komputery Serwis
    Niestety nie znam się na naprawie monitorów, ale wydaje mi się, że inwerter nie powinien działać jeśli odłączysz którąkolwiek ze świetlówek (zabezpieczenia powinny go wyłączyć). Ale może mnie ktoś poprawi. Ja bym przetestował inwerter podłączając inne świetlówki, ale obciążając wszystkie wyjścia do testów.

    Na pytanie dotyczące różnicy oporności nie wiem jak odpowiedzieć, bo nie wiem, co mierzysz i jakie są prawidłowe wartości takiego pomiaru.
  • Poziom 26  
    Rezystor 1k z 5V do on/off. Krótkie zapalenie się podświetlenia i potem ciemność. Przywrócenie do stanu pierwotnego--usterka.
    LG W2252TQ - Wyłącza się po kilku sekundach.
    Błagam. Nie każcie mi podmienić świetlówek, których nie mam bądź inwertera czy też używać oscyloskopu, którego przez przypadek nie mam..

    Co zrobiłem dalej. Odpiąłem jedna parę przewodów. Efekt bez zmian. Odpiąłem druga parę przewodów. Efekt bez zmian. Podpiąłem je i przeszedłem do kolejnej pary przewodów. Bez zmian..
    Wylutowalem jeden z kondensatorów noszących ślady grzebania. Na złączach świetlówek widać, że ktoś coś z nimi robił, bo są oznaczone pisakiem.
    Postaram się załatwić inne świetlówki mimo wszystko, ze sprawnego monitora, niestety mam tylko od 17 i 15.
  • Moderator - Komputery Serwis
    keseszel napisał:
    łagam. Nie każcie mi podmienić świetlówek, których nie mam bądź inwertera czy też używać oscyloskopu, którego przez przypadek nie mam..


    To w jaki sposób chcesz robić diagnostykę tego sprzętu, skoro nie chcesz żadnych podstawowych czynności diagnostycznych robić?
  • Poziom 36  
    Witam.
    keseszel napisał:
    Nie każcie mi podmienić świetlówek, których nie mam bądź inwertera czy też używać oscyloskopu, którego przez przypadek nie mam..

    Na czas testów świetlówki mogą być od innej matrycy - chodzi o wykluczenie uszkodzenia świetlówek w naprawianym monitorze. Nie trzeba rozbierać matrycy, wystarczy podpinać np. jedną parę dawcy i jedną parę z naprawianego monitora, aby zawęzić krąg podejrzanych.
    keseszel napisał:
    Kondensatory. A tu zonk.. Kondensatory wyglądają jak nowe..

    Wygląd to nie wszystko - pomiar ESR kondensatorów pozwoli wykluczyć je z kręgu podejrzanych (naprawiałem kilka monitorów LG z podobnymi objawami - kondensatory z zewnątrz wyglądały nienagannie, natomiast pomiar ESR weryfikował konieczność ich wymiany).
    keseszel napisał:
    Czy 10 Ohm różnicy na mierzonych opornosciach to dużo?

    W tym przypadku taka różnica nie powinna wpływać na brak podświetlenia.
    keseszel napisał:
    Bez podłączonych świetlówek nie było podświetlenia - logiczne 😉. Podłączyłem pod jedno wyjście świetlówke nazwijmy ją górną. Świeci przez chwilę i gaśnie. Następnie odlaczylem ją i zrobiłem analogicznie z drugą, nazwijmy ją dolną. Efekt ten sam. Następnie podobne czynności zrobiłem z drugim wprowadzeniem inwertera.. Efekt. Ciemność.

    Jest to prawidłowa "reakcja" monitora na brak którejś ze świetlówek - testy należy wykonywać na komplecie świetlówek.
    Możesz profilaktycznie podmienić wysokonapięciowe kondensatory w pobliżu wyjść dla świetlówek (jeśli posiadasz takie kondensatory).
    Zamieść wyraźne zdjęcie elektroniki zasilacza od strony druku. Czy za kontrolę pracy podświetlenia w tym monitorze odpowiada FAN7314? Jeśli tak, możesz na czas testów (w celach diagnostycznych) spróbować ominąć zabezpieczenie układu (pisano o tym na Forum), aby sprawdzić, co może być przyczyną takiego zachowania monitora.
    Pozdrawiam
  • Poziom 26  
    Myślałem o blokadzie FAN.. Tylko co mi to da? Bez powodu nie blokuje.
    Podmiana świetlówek z innego monitora na kablach.. Rozebrałem 15", ale tam są dwie wtyczki, zupełnie inny układ inwertera. Myślę, że do ogarnięcia.
    Wylutowałem TMS93137CT i zmierzyłem rezystancję.
    Strona pierwotna praktycznie zwarcie ( gruby drut ). Wtórna 1kΩ i 1,15 kΩ. Wg mnie spora różnica, bo około 15 %. Przy pierwszym pomiarze wyszło mi różnicy 10 Ω, jednak przy wylutowanym 150Ω Myślę :idea: czy nie wpiąć w szereg rezystora by wyrównać i sprawdzić.
    Kondensatory wypisałem- mimo, że wyglądają ok, kupię i wymienię.

    Wydawało mi się, że dół monitora jest mocniej podświetlany niż góra. Czyli świetlówka? :idea: :?:

    Zamieniłem miejscami wtyczki świetlówek i podświetlenie góry monitora było mocniejsze. Ewidentnie nierówne podświetlenie. Możliwe, ze trafo daje nieznacznie różne napięcia na świetlówki podświetlające górną i dolną część monitora.

    Blokując zabezpieczenie mogę uzyskać pewność co do równomierności podświetlenia. Niestety nie znalazłem nic na temat wyłączenia zabezpieczenia..
    W przypadku dalszych problemów z podświetleniem monitora mogę spróbować zastosować listwę diodową, były już takie mody na Elektrodzie.
    LG W2252TQ - Wyłącza się po kilku sekundach.
    Teoretycznie gdy wyrównam rezystancję uzwojeń powinno być niższe napięcie. Podświetlenie będzie słabsze :idea:
  • Moderator
    keseszel napisał:
    Rozebrałem 15", ale tam są dwie wtyczki, zupełnie inny układ inwertera.
    - nie patrz na układ inwertera. Jeśli podstawisz świetlówki (wtyczki są identyczne) i będą pracować cały czas- uszkodzona świetlówka. Często upalają się przewody przy samych świetlówkach. Tak czy i naczej jeśli coś ze świetlówkami- czeka Cię rozebranie matrycy.
  • Poziom 26  
    Próbowałem na szybko rozebrać matrycę.. Niestety, nie da się zrobić tego na szybko..
    Udało już mi się namierzyć trafo z darmową dostawą z Chin za niecałe 2$ .. I to NAJWYŻSZA jakość :D :D
  • Moderator
    Po co wymieniać coś co tak naprawdę nie wiesz czy w tym tkwi problem? Nie lepiej podstawić świetlówki a by wykluczyć to co najczęściej jest problemem?
    Cóż Twoje pieniądze .....
  • Poziom 26  
    Kondensatory wymienię profilaktycznie, to model z 2008 roku, czas na nie. Cenowo ok 8 PLN. Potem biorę się za świetlówki, jak nie pomoże. Potem dopiero trafo.

    Wymieniłem elki. Oczywiście to nic nie pomogło.
    Wyszukałem rezystor 150 Ohm i podłączyłem w szereg do uzwojenia o mniejszej rezystancji. Monitor się uruchomił, podświetlenie działa, ale jeszcze jedna strona jest zbyt jasna. Wziąłem rezystor 220 Ohm. Szału nie ma. Pozwoliłem mu pracować parę minut. Jest nieduży smrodek wygrzewanego bakelitu. Rezystor zimny, obstawiam trafo. Sprawdzam temperaturę na wyłączonym, wysokie napięcie, bhp.
    Trafo bardzo mocno gorące. Werdykt.. Trafo.. Prawdopodobnie zrobiły się zwarcia miedzyzwojowe, spadła rezystancja uzwojenia i wyłączało zabezpieczenie. Tak podejrzewam.

    Po złożeniu monitora tryumfalnie odtrąbiony sukces dał g... Przed złożeniem wpiąłem się w kondensator rezystorem by nie zwisały mi druty. Albo się pomyliłem, albo ch.. wie co. Efekt taki jak był.. Może nie do końca.. Monitor świeci dłużej, o jakąś sekundę. Można zobaczyć pulpit zanim zgaśnie. Poprzednio nie było szans. Możliwe, że zwoje się dopalają dalej i felerny obwód nie ma np 1k tylko powiedzmy 0,9 k. Czyli znowu mniej.. Ale to będzie wiadome dopiero jak znowu rozbiorę, a na razie idzie w odstawkę. Będę szukał albo rozbitka, albo kupię nowy trafo. Chiny lub Allegro.

    Ot ciekawostka. Bez kabla nie pojawia się informacja - brak kabla sieciowego na tyle długo by ją przeczytać. Po prostu mignie i się wyłączy...Po podłączeniu do laptopa obraz pojawia sie na 2 sekundy i znika.. Odłączam kabel, podłączam- znowu pojawia się na dwie sekundy i znika..

    Już nie jestem pewien czy to trafo.. Każdorazowa zmiana rozdzielczości powoduje wywołanie obrazu na zewnętrznym monitorze. Na kilka sekund. Po czym obraz znika.
  • Moderator
    Ja nadal twierdzę że problem w świetlówkach... No ale skoro upierasz się przy swoim....
  • Poziom 40  
    W tym zasilaczu na taki objaw wyminiałem oprócz tafa inwertera wszystkie niebieskie ceramini na jego wyjściu. Wymień je bo koszt niewielki. Na pomiar były OK a któryś pzywierał pod napięciem.
  • Poziom 26  
    Czyli podsumowując- zostały mi do wymiany świetlówki, kondensatory i trafo .
  • Poziom 40  
    Jak podstawiłeś inne świetlówki ( nie musisz rozbierać matrycy ) z jakiegoś dawcy i było to samo to do sprawdzenia trafko i kondensatory te niebieskie.
    Jak pisałem. Na kilka sztuk tych monitorów zawsze miałem uszkodzone kondki. Trafko podstawiałem przed kondkami i było to samo.
  • Poziom 26  
    Czyli te monitory nie są takie bezawaryjne?
  • Moderator - Komputery Serwis
    Te monitory miały premierę 10 lat temu. Chciałbym, żeby wszystkie produkowane obecnie urządzenia chociaż tyle działały. W każdym LCD z podświetleniem CCFL te świetlówki się zużywają.
  • Poziom 26  
    Po koleji.. Jeszcze raz zmierzyłem rezystancję uzwojeń na wyjściu transformatora. Prawdopodobnie zrobiłem czeski błąd, bo do uzwojenia z wyższą rezystancja dołączyłem rezystor 200 Ohm. Przypomnę tylko, że różnica rezystancji wynosiła 100 Ohm. Dzięki temu różnica zwiększyła się o 300 Ohm.. Usunąłem ten błąd przywracając pierwotny układ. Praca monitora bez zmian, wyłączał się, róznice w podświetleniu. Wlutowałem już dobrze rezystor by zniwelować różnicę. Niestety, musiałem wylutować po jedne nóżce z kondensatorów wysokonapieciowych.. i tu zonk.. Monitor nie uruchomił sie.. Podłączyłem świetlówki z 17" monitora.. Nic.. Przywróciłem po raz kolejny układ pierwotny, podłączyłem świetlówki z 17" monitora.. Nic.. Podłączyłem natywne świetlówki - nic. Wyglada jakby zdechł do końca.. :-(



    Opis na płytce EADP-42AF B. Czy dobre wrózki podrzuca linka do schematu?
    Niestety znalazłem tylko manual.

    Wymieniłem trafi na nowy, koszt 35 PLN. Efekt bez zmian. Wyłącza się po kilku sekundach. Pomiar rezystancji trafa- uzwojenia równa oporność.

    Monitor zachowuje się tak samo, gdy jest odłączana świetlówka. Generalnie powinien walnąć po oczach błyskiem, a zapala się anemicznie przy odłączonej swietlowce. Tam są 2 świetlówki czy cztery?