Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Somfy freevia 600 zamyka bramę ale nie otwiera.

dzikus99 09 Jul 2018 18:33 2706 7
    dzikus99
    Level 8  
    Somfy freevia 600 zamyka bramę ale jej nie otwiera. Przeczytałem całą instrukcję i doszedłem do wniosku że sterownik trzeba na nowo przyuczyć toru przesuwania bramy.

Niestety po skasowaniu ustawień do fabrycznych i próbie nauczenia otwarcia, brama nadal nie otwiera się. Objawy są takie jakby jakaś zębatka miała wyłamany ząbek tzn. brama zaczyna otwieranie i po paru centymetrach przestaje, popycham ją lekko ręką i znowu zaczyna otwierać na parę centymetrów. Po dojechaniu do końca (przy mojej pomocy, bo sama nie daje rady) i naciśnięciu przycisku po raz 3 nie zaczyna zamykania tylko dalej próbuje otwierać.

Przed skasowaniem ustawień brama bez problemu się zamykała.

Proszę o pomoc.
    grzechotnik
    Level 26  
    A może on się nie zamyka? Rozblokuj ustaw na środku zablokuj, wyłącz zasilanie na chwilę, żeby się kondyki rozładowały, włącz zasilanie podaj impuls start i napisz czy brama się zamknęła czy otwarła.
    dzikus99
    Level 8  
    Rozblokowalem, ustawiłem na środku, zablokowałem potem odpiąłem zasilanie 230v i poczekałem na rozładowanie kondensatrów. Po ponownym włączeniu objawy takie same jak na początku.
    dzikus99
    Level 8  
    Wyciągnąłem płytę sterownika, na razie obejrzałem ją dokładnie i powąchałem: wygląda ok, żadnych widocznych uszkodzeń i brak zapachu spalenizny. Wieczorem zacznę testy pod napięciem.
    Somfy freevia 600 zamyka bramę ale nie otwiera.Somfy freevia 600 zamyka bramę ale nie otwiera.

Dodano po 3 [godziny] 34 [minuty]:

Podpiąłem zasilanie, część wysokonapięciowa działa prawidłowo. Część 24V zaczyna zasilać silnik bramy w momencie naciśnięcia przycisku na pilocie (daje 27V na zaciskach M1) ale nie wiem jak "Somfy Freevia 600" wykrywa koniec otwarcia w trybie przyuczania (brak czujników), jeśli robi to za pomocą uzwojenia silnika to test bez jego podpinania nic nie da.

Ktoś ma jakieś dalsze pomysły?
    dzikus99
    Level 8  
    Dalsze testy elektroniki pod obciążeniem (silnik podpięty) wykazują że problem ma moduł napędowy.

Moduł napędowy nie kręci się w lewo.

Dodano po 48 [minuty]:

Rozebralem moduł napędowy, silnik działa prawidłowo. Sprzęgło także działa prawidłowo.

Wygląda na uszkodzoną przekładnię ślimakową, która jest oparta na plastikowych zębatkach (da się kręcić tą dużą zębatką w jedną ze stron przy zablokowanym ślimaku i sprzęgle).
    Somfy freevia 600 zamyka bramę ale nie otwiera.Somfy freevia 600 zamyka bramę ale nie otwiera.Somfy freevia 600 zamyka bramę ale nie otwiera.

Ktoś wie gdzie szukać nowej przekładni?

Dodano po 18 [godziny] 33 [minuty]:

Dodatkowy test: podpiąłem zasilacz 24V bezpośrednio pod napęd. W jedną stronę kręci (zamyka) w drugą (otwieranie) ślimak przeskakuje. Szukałem modułu ślimaka ale Somfy jako część wymienną uważa cały moduł napędowy. Gdzie na Śląsku można kupić części do Somfy freevia 600?
    dzikus99
    Level 8  
    Przekładnia i silnik działają prawidłowo, niestety okazało się że uszkodzony jest tzw "klucz U/klucz C" w mechanizmie sprzęgła:Somfy freevia 600 zamyka bramę ale nie otwiera.

Część zamówiona, czekam na dostawę.
    dzikus99
    Level 8  
    Wymiana „klucza U” rozwiązała problem. Brama zamyka się i otwiera bez najmniejszego problemu :).