Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Gigabyte GA-H61M-DS2H - Przestały działać 2 gniazda USB.Reszta działa.

wojtek2004 10 Lip 2018 01:50 375 16
  • #1 10 Lip 2018 01:50
    wojtek2004
    Poziom 18  

    Witam. Miałem dziś nieprzyjemną sytuację. Korzystając z Pc-ta komputer nagle się wyłączył. Po włączeniu .Okazuje się że nie działają dwa gniazda USB .To te które są zazwyczaj w metalowej obudowie z gniazdem internetowym. Co można z tym zrobić?
    Nic nie zwarłem. Po tym czasie,kilkukrotnie wyłączył się komputer.

    Dodano po 2 [minuty]:

     

    Dodano po 47 [sekundy]:

     

    0 16
  • #2 10 Lip 2018 08:49
    Jawi_P
    Poziom 34  

    Tam porty USB obsługiwane są przez chipset H61, wszystkie z tego układu. Więc jak padły 2szt, to raczej podejrzewał bym albo coś na płycie przy gnieździe, albo coś programowo się podwiesiło. Co pokazuje menedżer urządzeń?
    Gdyby się okazały uszkodzone to nic bym nie robił, jeżeli koniecznie potrzebne to albo hub, albo karta z portami USB. Bo gwarancji na pewno nie ma na płytę?

    dodatkowo możesz jakiegoś Linuxa na botowalnym pendrive uruchomić i zobacz czy czyta coś z portu i będziesz wszystko wiedział.
    Jeżeli pod linuchem będzie ok to:
    https://support.microsoft.com/pl-pl/help/8179...rking-after-you-remove-or-insert-a-usb-device

    0
  • #3 10 Lip 2018 10:25
    safbot1st
    Poziom 43  

    Jawi_P napisał:

    dodatkowo możesz jakiegoś Linuxa na botowalnym pendrive uruchomić i zobacz czy czyta coś z portu i będziesz wszystko wiedział.

    Zgoda. Wykonaj jeszcze wcześniej długi reset CMOS i przywracanie bezpiecznych / domyślnych ustawień BIOS. Zapisz ustawienia - F10+ENTER po tym resecie.

    0
  • #4 10 Lip 2018 15:23
    wojtek2004
    Poziom 18  

    Co Kolega safbot1st ma na myśli"długi reset CMOS".
    Ja w BIOSie mogę używać myszki. Te niesprawne nie działają.
    Czy zasilacz lub podstawka CPU 1155.Mogą mieć coś z tym wspólnego?
    A może klawiatura robi jakieś przeciążenia?

    0
  • #5 10 Lip 2018 15:53
    safbot1st
    Poziom 43  

    @wojtek2004 Byłeś proszony o test z linuxem, a wymyślasz teorie spiskowe.
    Nie zadziała pod linuxem - uszkodzona płyta.

    wojtek2004 napisał:
    Co Kolega safbot1st ma na myśli"długi reset CMOS".

    W tym dziale, nie tłumaczymy co to reset CMOS.

    0
  • #6 11 Lip 2018 10:08
    wojtek2004
    Poziom 18  

    Zdaje mi się że funkcję bios default settings mam za sobą.
    Nic to nie dało(może nie tak resetowałem...)
    Wyjąłem bateryjkę...A zworkę CLR CMOS też zwierałem.
    Ciągle się zastawiam co jest przyczyną w takiej sytuacji
    (uszkodzenie hardware jest niemożliwe)
    P.S Mogę Wam wysłać zdjęcia BIOSu.
    A..Ta płyta ma dwie kości bios.
    Może śmiesznie to zabrzmiało o czym wcześniej pisałem.
    Ma tą dodatkową kość w razie awarii...


    Apropos.Była taka sytuacja że niechcący nieumyślnie...
    Zabotowałem z modemu USB.Na nim jest programik obsługujący modem...
    Czy to nie doprowadziło do takiej sytuacji.
    Jeżeli chodzi pendriva to nie mam...

    Dodano po 2 [godziny] 39 [minuty]:

    Zauważyłem migającą diodę w modemie , mimo iż komputer jest wyłączony.
    To normalne? Pierwszy raz się z czymś takim spotykam.

    Dodano po 14 [godziny] 12 [minuty]:

    Cześć.To może na poważnie:
    Według mnie na płycie jest zimny lut.
    Na początku jakoś kontaktowało.Ale jak zacząłem używać różnych urządzeń na USB.
    To te wadliwe połączenie puściło.Pytanie dlaczego akurat dwa gniazda.A nie jedno?
    Na gniazdach jest 5 volt.
    Też może być ale nie jestem pewny...Podłączanie pod USB gdy płyta główna jest włączona...

    Dodano po 17 [minuty]:

    A i 5V nie znika z gniazd USB ,po mimo wyłączenia komputera.

    0
  • #7 11 Lip 2018 10:45
    safbot1st
    Poziom 43  

    wojtek2004 napisał:
    (uszkodzenie hardware jest niemożliwe)

    Jak doszedłeś do tej tezy? Ja uważam, że na 99% to uszkodzenie układu odpowiadającego za te 2 USB.
    A jak nie uruchomisz linuxa, o czym trąbię od wczoraj, to tego nie potwierdzisz.
    wojtek2004 napisał:
    A..Ta płyta ma dwie kości bios.
    Może śmiesznie to zabrzmiało o czym wcześniej pisałem.
    Ma tą dodatkową kość w razie awarii...

    Normalne.
    wojtek2004 napisał:
    A i 5V nie znika z gniazd USB ,po mimo wyłączenia komputera.

    Typowe. Jest to zasilanie pozostawione do ładowania np. telefonu z USB.

    0
  • #8 12 Lip 2018 15:21
    wojtek2004
    Poziom 18  

    Witam Wszystkich. Dziś instalowałem na dodatkowy HDD Windows 10.
    No niestety Windows XP idzie w zapomnienie.
    Okazało się że przez parę sekund wskaźnik myszy zaczął działać...
    Na właśnie tych uszkodzonych gniazdach...
    Ap ropo instalacji linuxa wersja live z pen driv-a...
    Muszę poszukać tego pen driva .Chyba go zgubiłem...

    0
  • #9 13 Lip 2018 15:10
    wojtek2004
    Poziom 18  

    Witajcie.Napisze do działu technicznego w Polsce(Gigabyte).
    Naprawdę się wkurzyłem.
    Bo bez przyczyny , samo nic się nie psuje.

    0
  • #10 13 Lip 2018 22:49
    mahoney92
    Poziom 11  

    Co dokładnie jest wpiete w te 2 porty, czy jest to tylko muszka o której wspominasz, która raz zadziałała i przekonasz ja między portami Żeby sprawdzić? Inne urządzenia też nie działają? Wyłącz komputer całkowicie z pradu na kilka minut, wyciągnij baterie bios, odlacz całkowicie urządzenia które były wpiete w te 2 porty, później włącz komputer i podepnij jakieś inne urządzenie której nie było wpiete w tych portach które przestało działać. Jeżeli zadziała to któreś z tych urządzeń co były wpiete może mieć zwarcie np w kablu między żylami. Jakoś kabli w dzisiejszych urządzeniach pozostawia wiele do życzenia.

    0
  • #11 14 Lip 2018 09:53
    wojtek2004
    Poziom 18  

    No niestety. To nie daje rezultatu. Może ostatecznie Q-Flash. Jak zobaczyć w linuxie ten port.
    W XP było by to proste. Ale XP ma brak sterowników do tej płyty.
    Mam hub usb z dobrym podswietleniem. Pokazuje mi on , że te dwa porty mają napięcie 5v.
    Tak przeglądam BIOS i nie mam pomysłu na ten problem.
    Technicy z Gigabyte też pewnie nie pomogą...

    0
  • #12 14 Lip 2018 10:47
    mahoney92
    Poziom 11  

    Mógłbyś zrobić dokładne zdjęcie lub zdjęcia płyty w okolicy tych gniazd, oraz samych gniazd tak żeby było widać blaszki w gniezdzie ? Możliwe, że albo są fizycznie uszkodzone gniazda, albo układ zabezpieczający po drodze między chipset a USB lub sam mostek. Nie mogę znaleźć dokładnych zdjęć na necie i nie wiem czy jest jakieś zabezpieczenie po drodze.

    0
  • #13 14 Lip 2018 15:51
    wojtek2004
    Poziom 18  

    Gigabyte GA-H61M-DS2H - Przestały działać 2 gniazda USB.Reszta działa.



    Mogę wysłac 16 Mpix ale tylko na prywatny mail.
    Aparat ustawiłem na 5 Mpix.
    A wiec


    Gigabyte GA-H61M-DS2H - Przestały działać 2 gniazda USB.Reszta działa.


    Gigabyte GA-H61M-DS2H - Przestały działać 2 gniazda USB.Reszta działa.Gigabyte GA-H61M-DS2H - Przestały działać 2 gniazda USB.Reszta działa.



    Gigabyte GA-H61M-DS2H - Przestały działać 2 gniazda USB.Reszta działa.




    Gigabyte GA-H61M-DS2H - Przestały działać 2 gniazda USB.Reszta działa.Gigabyte GA-H61M-DS2H - Przestały działać 2 gniazda USB.Reszta działa.


    Gigabyte GA-H61M-DS2H - Przestały działać 2 gniazda USB.Reszta działa.Gigabyte GA-H61M-DS2H - Przestały działać 2 gniazda USB.Reszta działa.

    0
  • #14 14 Lip 2018 16:09
    Jawi_P
    Poziom 34  

    mahoney92 napisał:
    Mógłbyś zrobić dokładne zdjęcie lub zdjęcia płyty w okolicy tych gniazd, oraz samych gniazd tak żeby było widać blaszki w gniezdzie ? Możliwe, że albo są fizycznie uszkodzone gniazda, albo układ zabezpieczający po drodze między chipset a USB lub sam mostek. Nie mogę znaleźć dokładnych zdjęć na necie i nie wiem czy jest jakieś zabezpieczenie po drodze.

    Jakie to ma znaczenie w tym temacie?
    Auto chce sam lutować - wymieniać gniazdo, czy szukać uszkodzenia na płycie? Wbrew pozorom, na takiej wielowarstwowej płycie każde lutowanie i wymiana jest ryzykowna.
    A szczególnie elementów THT, Jakieś doświadczenie trzeba mieć jednak.
    Miał autor uruchomić Linuxa live i sprawdzić wszystkie gniazda po kolei. Jak są niedostępne, oddać do serwisu płytę, wymienić. Inaczej naprawa typu - uda się, albo nie.

    0
  • #15 14 Lip 2018 16:21
    wojtek2004
    Poziom 18  

    Słuchajcie.Ja pisałem, że płytę kupiłem na targu za 3 zł .
    Do naprawienia była podstawka procesora.
    Którą wykonałem. Wszystko działało. Aż tu pewnego dnia (po około dwóch lub trzech tygodniach) komputer sam się wyączył.
    Po włączeniu okazało się , że dwa gniazda usb nie działają.
    Nie będę płyty oddawał do żadnego serwisu...Bo się nieopłaca.
    Jak zrobie w swoim zakresie to ok.
    A płyta wcale nie jest tania!(Allegro).

    0
  • #16 14 Lip 2018 16:49
    mahoney92
    Poziom 11  

    Jakie urządzenia w momencie wystąpienia usterki były podłączone pod te gniazda? Dziwne, że akurat 2 na raz padły.

    0
  • #17 13 Wrz 2018 19:29
    wojtek2004
    Poziom 18  

    Witajcie po długim czasie... Leżą cztery gniazda USB. Do dyspozycji mam środkowe dwa.
    Na nich uruchomiłem Linuxa (czytnik z kartą SD). Bo stary się zawiesił. Miałem komunikaty o błędzie systemu. Aż się zawiesił na poważnie. Dziś instalowałem tą samą metodą linuxa , z którego najczęściej korzystam. Ale mam brak głosu na gniazdach cinche. W programie kontrola głośności pokazuje linijkę głosu(oscylogram). Ale i tak głosu nie ma na np. słuchawkach.
    Kolega z innego forum namawia mnie na Linux mint XFCe , bo jest mniej awaryjny.
    A mint nie przypadł mi do gustu...

    0