Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Szlifierka mimośrodowa Graphite - spadek mocy przy pracy.

Aveng3r 10 Jul 2018 19:09 7854 8
    Aveng3r
    Level 9  
    Dzień dobry.

Posiadam szlifierkę mimośrodową Graphite 59g344.

Pojawił się niestety problem, po uruchomieniu sprzętu trzymając go w powietrzu obroty są właściwe, gdy położę szlifierkę na elemencie i przycisnę sprzęt traci moc, zwalnia a w rezultacie staje wydając przy tym dźwięk jakby ślizgał się wałek który przekazuje moc na talerz.
    Rozebrałem narzędzie, w środku czysto, wszystkie łożyska da się bez problemu zakręcić palcem.

W czym może leżeć problem?

W linku rysunek serwisowy narzędzia Link
    Krzysztof Reszka
    Moderator of Electrical engineering
    Zapewne element 27 albo jest słabo przykręcony ( śruba) lub wyrobiło się połączenie wałek napędowy i ten element . Tak wynika z rysunku.
    jack63
    Level 43  
    Aveng3r wrote:
    zwalnia a w rezultacie staje wydając przy tym dźwięk jakby ślizgał się wałek który przekazuje moc na talerz.

Zwalnia sam talerz a silnik dalej kręci się szybko?
    Daj zdjęcie talerza bez papieru ściernego.
    Aveng3r
    Level 9  
    Staje sam talerz, talerz od dołu to rzep, widać tylko 4 śrubki i otwory wentylacyjne.

Dodano po 52 [sekundy]:

Krzysztof Reszka wrote:
    Zapewne element 27 albo jest słabo przykręcony ( śruba) lub wyrobiło się połączenie wałek napędowy i ten element . Tak wynika z rysunku.
    Ten element jest przymocowany na 4 wkręty i dodatkowo ma 4 ząbki które trzymają go w ustalonej pozycji, błąd leży gdzieś wyżej na schemacie

Dodano po 12 [minuty]:

Szlifierka mimośrodowa Graphite - spadek mocy przy pracy.Szlifierka mimośrodowa Graphite - spadek mocy przy pracy.
    wojtek1234321
    Level 36  
    Aveng3r wrote:
    Pojawił się niestety problem, po uruchomieniu sprzętu trzymając go w powietrzu obroty są właściwe, gdy położę szlifierkę na elemencie i przycisnę sprzęt traci moc, zwalnia a w rezultacie staje wydając przy tym dźwięk jakby ślizgał się wałek który przekazuje moc na talerz.

A może problem leży tylko w tym?
    "W najprostszych modelach szlifierek mimośrodowych (z niewymuszonym ruchem obrotowym) napędzane przez silnik wrzeciono kończy się mimośrodem, który wprawia łożyskowany okrągły talerz z przymocowanym do niego krążkiem ściernym w ruch oscylacyjny, przy czym siła bezwładności jednocześnie powoli obraca talerz wokół jego osi. W takim urządzeniu brak jest mechanicznego sprzężenia wirującego talerza z silnikiem napędzającym mimośród, zatem prędkość obrotowa krążka ściernego zależy nie tylko od częstotliwości obrotów silnika (najczęściej regulowanej w sposób płynny), lecz także od ziarnistości użytego papieru ściernego i siły jego docisku do obrabianej powierzchni. W związku z tym w trakcie szlifowania zgrubnego papierem ściernym o niskiej ziarnistości wydajność obróbki często jest niezadowalająca, ponieważ talerz obraca się zbyt wolno, więc operator elektronarzędzia odruchowo dociska go mocniej, co kończy się całkowitym zatrzymaniem ruchu obrotowego, a sam ruch oscylacyjny, będący efektem pracy mimośrodu nie przynosi należytego efektu. Dlatego podczas pracy szlifierką mimośrodową tego rodzaju nie należy dociskać jej do obrabianej powierzchni – powinna zawsze pracować swobodnie i dociskać ścierniwo jedynie swym własnym ciężarem."

http://hobbydom.pl/szlifierki-mimosrodowe/
    Aveng3r
    Level 9  
    wojtek1234321 wrote:

A może problem leży tylko w tym?
    /

Wiem jak się używa takiego sprzętu, mimo wszystko wystąpiły opisane przeze mnie problemy, dziwne żeby sprzęt stawał z zajechanym papierem p400 i trzymaniu bez jakiegoś duszenia na zderzaku.

Dodano po 1 [minuty]:

wojtek 9007 wrote:
    Witam - czy ten problem wystąpił nagle, czy z biegiem czasu?
    To jest szlifierka mimośrodowa (amplituda oscylacji 2mm).
    https://elektrovip.pl/product-pol-51937-GRAPHITE-SZLIFIERKA-MIMOSRODOWA-280W-59G344.html

Problem pojawił się nagle, wcześniej jechałem ostro bez żadnych problemów.
    Aveng3r
    Level 9  
    Witam.
    Pojawił mi się inny problem.
    Sprzęt nabiera większych obrotów (dysk kręci się o wiele szybciej niż wcześniej) gdy trzymam go w powietrzu a gdy położę na elemencie mocno słabnie w efekcie czego staje.
    Michal2908
    Level 2  
    Nie wiem czy już nie jest za późno, ale mam ten sam problem i udało mi się go rozwiązać. Zatarło się łożysko. To zaraz przy tarczy z rzepem (bo są 3 łożyska). To jest przyczyną tego, że szlifierka nie ma obrotów na mimośrodzie, a tarcza obraca się jak jest kręci się w powietrzu bez oporu.