Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Fiat Seicento - Gotuje płyn chłodniczy

Houdbest 11 Jul 2018 21:42 1626 7
    Houdbest
    Level 12  
    Witam,
    Mój problem polega na tym, że po zgaszeniu silnika po dłuższej jeździe (~5km) słychać bulgotanie pod maską, a po ponownym włączeniu stacyjki świeci się kontrolka temperatury silnika. Otworzyłem maskę, chłodnica była gorąca(ale nie wiem czy wystarczająco), wiatrak nie chodził(jest sprawny, sprawdzany przez złączenie styków wtyczki). Czynności które wykonałem do tej pory to odpowietrzenie układu i wymiana włącznika wentylatora. Nie widać oleju w płynie chłodniczym. Nawiew wdmuchuje bardzo gorące powietrze. Proszę o rady dotyczące możliwych przyczyn problemu, z góry dziękuję.
  • Helpful post
    Tommy82
    Level 41  
    Przyuważ czy wiatrak pracuje. Sprawdź czy jest prąd na czujniku. Skąd brałeś prąd jak sprawdzałeś wiatrak?
    Może się nie otwierać w pełni termostat można wyjąć i sprawdzić we wrzątku.
    Houdbest
    Level 12  
    Jest prąd na czujniku, bo właśnie tam sprawdzałem wiatrak, przez włożenie kabla do wtyczki i chodził bez zarzutu. Dziękuję za radę, dziś sprawdzę termostat.
    Houdbest
    Level 12  
    Tyle, że chłodnica jednak trochę się nagrzewa, obieg nie jest całkowicie zamknięty. Dziś nie mam czasu niestety, ale jutro mam wolne i rano zrobię próbę garnkową termostatu. No chyba, że przyczyna może być inna? Niedrożność chłodnicy, albo węży? Nie mam innych pomysłów, układ powinien się sam odpowietrzać.
    Houdbest
    Level 12  
    Wymieniłem termostat i problem zniknął. Dziękuję za pomoc, temat zamykam.
    Houdbest
    Level 12  
    Wymieniłem termostat i problem zniknął. Dziękuję za pomoc, temat zamykam.

Dodano po 44 [sekundy]:

Wymiana termostatu