Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Mitronik
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

LG 50PG200R - Brak obrazu z gniazda HDMI z dekoderów NC+

Gumek54 12 Lip 2018 11:17 216 8
  • #1 12 Lip 2018 11:17
    Gumek54
    Poziom 16  

    Po podłączeniu dekodera NC+ kablem HDMI brak treści obrazu. Cały czas podłączony był Ferguson Ariva i do przedwczoraj było OK. Operator wprowadził dodatkowe zabezpieczenia i Ferguson nie współpracuje z kartą NC+. Sprawdzałem na kilku dekoderach NC+ i na żadnym nie ma obrazu. Pytanie, czy jest możliwa zmiana softu telewizora lub ustawień w trybie serwisowym.
    Aktualne oprogramowanie Main V3.27.

    0 8
  • Mitronik
  • #2 12 Lip 2018 12:20
    mirex
    Poziom 43  

    Gumek54 napisał:
    Pytanie, czy jest możliwa zmiana softu telewizora

    To może najpierw trzeba sprawdzić, jaki soft posiada, i czy są dostępne inne?
    Gumek54 napisał:

    Po podłączeniu dekodera NC+ kablem HDMI brak treści obrazu.
    Rozumiem, że wszystko jest w porządku po podłączeniu obecnie innych urządzeń.
    Gumek54 napisał:
    lub ustawień w trybie serwisowym.

    A czego byś tam oczekiwał, aby dopasować się do NC+??

    0
  • Mitronik
  • #3 12 Lip 2018 18:22
    Gumek54
    Poziom 16  

    Ze wszystkimi innymi urządzeniami telewizor współpracuje. Nie sprawdzałem na dekoderach z Polsatu i Netii.

    0
  • #4 17 Lip 2018 09:27
    Gumek54
    Poziom 16  

    Konsultant LG odsyła mnie do autoryzowanego serwisu LG, a konsultant z NC+ każe mi wymienić dekoder. Sprawdzałem na dekoderze NC+ "PACE" PVR BOX, treść menu oraz informacja o programie była wyświetlana ale treści obrazu ani głosu nie było.
    Konsultant NC+ twierdzi, że sygnał HDMI nie ma wpływu na brak obrazu. Wszystkie dekodery jakie sprawdzałem nie posiadają zabezpieczeń HDCP. Co jest nie tak z tym wejściem HDMI?

    PS. Dlaczego moderator przeniósł ten temat do innego działu?
    To nie jest sprawa eksploatacji tylko wada sprzętu.

    0
  • #5 17 Lip 2018 10:31
    mirex
    Poziom 43  

    Gumek54 napisał:
    PS. Dlaczego moderator przeniósł ten temat do innego działu?
    To nie jest sprawa eksploatacji tylko wada sprzętu.

    To jest eksploatacja.
    Sprzęt działa ze wszystkim, poza NC+. Nie pierwszy i nie ostatni zapewne. ;)
    Gumek54 napisał:
    Konsultant NC+ twierdzi, że sygnał HDMI nie ma wpływu na brak obrazu.

    Zmień konsultanta.
    Gumek54 napisał:
    Konsultant LG odsyła mnie do autoryzowanego serwisu LG,

    I słusznie - stwierdzą, że sprzęt spełnia wymagania specyfikacyjne.
    Gumek54 napisał:
    a konsultant z NC+ każe mi wymienić dekoder.

    Posłuchaj konsultanta.
    Tylko przy okazji zmień też operatora. ;)

    Ja mam dodatkową radę - chcesz NC+? Zmień telewizor. ;)

    0
  • #6 17 Lip 2018 10:50
    _kli_
    Poziom 33  

    @Gumek54 -a kabel HDMI próbowałeś zmienić?

    0
  • #7 17 Lip 2018 11:23
    asterix99
    Poziom 18  

    Gumek54 napisał:
    Sprawdzałem na dekoderze NC+ "PACE" PVR BOX, treść menu oraz informacja o programie była wyświetlana ale treści obrazu ani głosu nie było
    Dekoder "widzi" poprawnie uprawnienia na karcie?

    0
  • #8 01 Sie 2018 20:40
    Gumek54
    Poziom 16  

    Dzięki kolego "mirex" za świetne rady.
    (To tak na marginesie).
    Testowałem telewizor z dekoderem "PACE".
    Menu jak i paski info były widoczne ale treść obrazu nie.
    Telewizor zmieniłem, ale chyba nie o takie rady chodzi na "elektrodzie".
    Szkoda, że żaden z techników ASO nie potrafi odpowiedzieć w czym jest problem.
    Stara plazma LG ma o wiele lepszy obraz niż nowy 4k ultra hd.
    Temat zamykam. Problemu nie rozwiązałem.

    0
  • #9 01 Sie 2018 20:53
    mirex
    Poziom 43  

    Gumek54 napisał:
    Szkoda, że żaden z techników ASO nie potrafi odpowiedzieć w czym jest problem.

    Bo to nie ich rola. Trzeba po prostu między innymi poprawić oprogramowanie systemowe.
    A w LG bywało i tak, że chcieli coś poprawić, to popsuli ludziom telewizory. :)
    Ty sobie śmieszkujesz, a ja ci naprawdę dobrej rady udzieliłem. ;)

    0