Witam,
Przymierzam sie do zakupu centrali alarmowej oraz akcesoriów.
Mam do zabezpieczenia 3 kondygnacje minimum 16 czujek ruchu w tym jedna dualna (zbicie + pir).
Dwa wejcia (glówne i garaż)
Chcialbym miec ponadto możliwość uzbrajania rozbrajania z pilota oraz w przyszłości możliwość
Sterowania swiatlem bramą zraszaczami itp.
Pierwszy moj wybór to integra wrl ma wbudowany modem gsm wiec powiadamianie sms mi zalatwia oraz obsluguje urzadzenia i czujki w systemie abax.
Aby moc sterowac zdalnie musialbym dokupic modul ethernet.
Alternatywa wydaje sie versa+ ale ta z kolei ma ograniczenie na maksymalna ilosc wejsc i wyjść wiec z ta automatyka domową nie za bardzo.
Duzo dobrego słyszalem o systemach firmy jablotron ze podono dziala rownie niezawodnie a akcesoria (expandery, piloty) sa tańsze a czujniki można dopiąć jedna para przewodów do magistrali a nie prowadzic od kazdego czujnika osobno.
Zraza mnie jednak fakt ze prducent nie udostepnia dokumentacji dla kazdego a jedynie dla autoryzowanych instalatorów.
Ja chcialem wykonać instalację samodzielnie i ja doscczesto modyfikować.
Co polecilibyscie?
Wymagania:
16 czujek pir
2 sygnalizatory
2 manipulatory
Uzbrajanie / rozbrajanie z pilota
Sterowanie za pomoca aplikacji
Powiadamianie na sms / aplikacje
Sterowanie prosta automatyka domową
Budzet docelowo ok 3000 na start ok 2000
Przymierzam sie do zakupu centrali alarmowej oraz akcesoriów.
Mam do zabezpieczenia 3 kondygnacje minimum 16 czujek ruchu w tym jedna dualna (zbicie + pir).
Dwa wejcia (glówne i garaż)
Chcialbym miec ponadto możliwość uzbrajania rozbrajania z pilota oraz w przyszłości możliwość
Sterowania swiatlem bramą zraszaczami itp.
Pierwszy moj wybór to integra wrl ma wbudowany modem gsm wiec powiadamianie sms mi zalatwia oraz obsluguje urzadzenia i czujki w systemie abax.
Aby moc sterowac zdalnie musialbym dokupic modul ethernet.
Alternatywa wydaje sie versa+ ale ta z kolei ma ograniczenie na maksymalna ilosc wejsc i wyjść wiec z ta automatyka domową nie za bardzo.
Duzo dobrego słyszalem o systemach firmy jablotron ze podono dziala rownie niezawodnie a akcesoria (expandery, piloty) sa tańsze a czujniki można dopiąć jedna para przewodów do magistrali a nie prowadzic od kazdego czujnika osobno.
Zraza mnie jednak fakt ze prducent nie udostepnia dokumentacji dla kazdego a jedynie dla autoryzowanych instalatorów.
Ja chcialem wykonać instalację samodzielnie i ja doscczesto modyfikować.
Co polecilibyscie?
Wymagania:
16 czujek pir
2 sygnalizatory
2 manipulatory
Uzbrajanie / rozbrajanie z pilota
Sterowanie za pomoca aplikacji
Powiadamianie na sms / aplikacje
Sterowanie prosta automatyka domową
Budzet docelowo ok 3000 na start ok 2000