Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] RDP-01 ZAMEL - ściemniacz do sterowania pompą fontanny PFN 5500

leszek_b22 13 Jul 2018 09:21 873 5
    leszek_b22
    Level 9  
    SZukam odpowiedzi na pytanie czy urządzeniem RDP-01 (ściemniacz sterowany radiowo z firmy ZAMEL) można sterować pompą fontannową typu AQUAEL AQUAJET PFN 5500.
    Link

Chodzi o to, by przy silnym wietrze obniżyć wydajność pompy i wysokość fontanny, by woda nie była porywana przez wiatr i spadała na trawnik poza lustrem wody.

W opisie pompy jest napisane: "Pompy AQUAJET PFN są napędzane przez wodoszczelny, synchroniczny silnik". Czy taki silnik może być sterowany tym ściemniaczem? Czy wydajność pompy będzie spadała płynnie?
    leszek_b22
    Level 9  
    Temat "falownik" wygląda koszmarnie! Wrzuciłem do Googli zapytanie falownik do pompy i znalazłem taką stronę:

https://www.sklepfalowniki.pl/falownik-do-pompy.html

A ceny tam (jak dla mnie) z kosmosu. Za pompę bym zapłacił 300zł, a za falownik do niej około 1000 zł i wcale by to nie działało na pilota.
    To zupełnie bez sensu dla mnie!
    Ja potrzebuję tylko ograniczyć moc silnika (wydajność pompy) - np o 50 % - i nic więcej.
    alekt77
    Level 38  
    Musisz ograniczyć nie moc silnika tylko zmniejszyć jego obroty a przez to ograniczyć wydajność pompy. Przy silniku synchronicznym sprowadza się to do zmiany (zmniejszenia) częstotliwości napięcia zasilającego.
    A jak by wyglądała praca tej pompy i fontanny w przypadku ograniczenia dopływu wody do pompy? Zdalne zmniejszenie dopływu wody poprzez odpowiednie załączenie zaworu jest łatwiejsze do uzyskania niż sterowanie szybkością silnika synchronicznego.
    leszek_b22
    Level 9  
    alekt77 wrote:
    w przypadku ograniczenia dopływu wody do pompy

To się rozwiązuje dławiąc przepływ wody na "tłoczeniu". Nawet w wielkich pompach przemysłowych stosuje się dławienie na "tłoczeniu" a nigdy na "ssaniu".
    W takij pompie do fontanny można by to też zrobić, zastosować jakąś mechaniczną przesłonę na rurce podającej wodę od wirnika do dyszy fontanny. Takie rozwiązanie jest doskonale skuteczne i dość proste, ale ma mało wspólnego z luksusem sterowania z pilota.
    A to właśnie powinno działać na pilota. Efekt "wow" przy znajomych nie osiągnę włażąc do stawu i babrząc się przy pompce fontanny.

Dodano po 28 [minuty]:

leszek_b22 wrote:
    alekt77 wrote:
    w przypadku ograniczenia dopływu wody do pompy

To się rozwiązuje dławiąc przepływ wody na "tłoczeniu". Nawet w wielkich pompach przemysłowych stosuje się dławienie na "tłoczeniu" a nigdy na "ssaniu".
    W takij pompie do fontanny można by to też zrobić, zastosować jakąś mechaniczną przesłonę na rurce podającej wodę od wirnika do dyszy fontanny. Takie rozwiązanie jest doskonale skuteczne i dość proste, ale ma mało wspólnego z luksusem sterowania z pilota.
    A to właśnie powinno działać na pilota. Efekt "wow" przy znajomych nie osiągnę włażąc do stawu i babrząc się przy pompce fontanny.

Ale mam teraz inny pomysł. Znalezłem INNĄ pompę z silnikiem asynchronicznym
    https://fontanny.waw.pl/wp-content/uploads/2016/11/katalog-ogrod-2017.pdf - cytuję:
    Nowoczesne i ekonomiczne pompy fontannowo-filtracyjne CM i SME
    Asynchroniczny silnik i ceramiczne łożyska rotoru zapewniają długą, bezawaryjną i cichą pracę pompy.

Czy silnik asynchroniczny da radę sterować ze ściamniacza RDP-01?]Link[/url]
    leszek_b22
    Level 9  
    Rozwiązałem problem kupując po prostu fontannę z pompą wyposażoną w sterowanie Aqua Nova NSP-10000 FOUNTAIN. Różnica w cenie około 200zł. Co prawda sterowanie nie jest na pilota, ale dobre i to, że w ogóle jest sterowalna.
    Mając do wyboru podobnej mocy pompy za 300zł (bez sterowania) i 500 zł (ze sterowaniem) wybrałem oczywiście to drugie.