BC109B wrote:Lecz na podstawie napięcia, może sobie, korzystając ze wzoru który zamieściłeś (#28) obliczyć prąd spoczynkowy.Ma zmierzyć prąd, a nie napięcie na wyjściu.
Do you prefer the English version of the page elektroda?
No, thank you Send me over thereBC109B wrote:Sondy do R276, R278 i R275, R277 albo do emiterów tranzystorów, co jest trudniejsze. Regulujesz R259, R260. Napięcie dla prądu 20mA powinno wynieść 0,02*0,66=0,0132V. Dla 30mA 0,03*0,66=0,0198V.
Regulujesz bez podłączonych głośników.
W instrukcji do WS354 jest to pokazane i opisane. Link.
BC109B wrote:No i właśnie o to chodzi.Nie, nie, nie. Na wyjściu ma być ok. 0V. Mierzy się na rezystorach emiterowych!
BC109B wrote:Im niższe napięcie, tym mniejszy prąd spoczynkowy (to tak "łopatologicznie", o ile się mylę proszę poprawić).Napięcie dla prądu 20mA powinno wynieść 0,02*0,66=0,0132V. Dla 30mA 0,03*0,66=0,0198V.
Adam-T wrote:Kolego nie mierz w ten sposób, nie sugeruj się wpisem kol gumisie bo Ci źle doradza. Podłącz miernik tak jak Ci zaznaczyłem na schemacie, tak samo pokazywał Ci kol BC109B.
Adam-T wrote:Nie kolego, w poście #36 masz schemat z dwoma czerwonymi kropkami. Jedna kropka jest na emiterze T216 a druga na emiterze T214. I tam masz podłączyć sondy miernika czyli czarną sondę do kropki na emiterze T216 a czerwoną sondę do emitera T214. Kolory sond możesz dowolnie zamieniać. Jaśniej już nie umiem tego napisać.
elektronik.b wrote:Adam-T wrote:Nie kolego, w poście #36 masz schemat z dwoma czerwonymi kropkami. Jedna kropka jest na emiterze T216 a druga na emiterze T214. I tam masz podłączyć sondy miernika czyli czarną sondę do kropki na emiterze T216 a czerwoną sondę do emitera T214. Kolory sond możesz dowolnie zamieniać.
nooooo teraz kapuje
Adam-T wrote:Podłącz miliwoltomierz w miejscu czerwonych kropek.
BC109B wrote:Miliwoltomierzu raczej. Może po prostu Kolega ma miernik z najniższym zakresem = 2V i stąd problem?Jaki zakres w woltomierzu?
398216 Usunięty wrote:Czemu tak mało? Nie podałeś przypadkiem złych wartości? Nie powinno być przypadkiem 25mV i 23mV?
elektronik.b wrote:No tak pomyliłem się wyszło 25 23mV niepotrzebnie ten przecinek dałem.
elektronik.b wrote:Dwa zdania w tej samej wypowiedzi i oba nawzajem sobie zaprzeczają - jak w końcu jest naprawdę?nastawiłem na zakres do 200mV i wyszło 2.5
BC109B wrote:Potencjometr może być uszkodzony. W obu kanałach podobne zachowanie było?
W wątkach o WS311d są wzmianki, że napięcie na rezystorach emiterowych powinno wynosić 20mV. Zanim zaczniesz wymieniać tranzystory - wiesz jak sprawdzić czy są sprawne?
W szereg z jedną z żył kabla zasilającego możesz włączyć żarówkę o mocy 100W - w sumie możesz włączyć ją w miejsce bezpiecznika sieciowego. Jeśli będzie jakieś zwarcie za wyłącznikiem, to zamiast palić bezpiecznik zaświeci się żarówka.
elektronik.b wrote:Niestety zjeb... jest trafo gdy podłączyłem 220V trafo zaczeło się grzać bardzo mocno że aż nie dało się dotknąć i czuć było spalenizną...
398216 Usunięty wrote:elektronik.b wrote:Niestety zjeb... jest trafo gdy podłączyłem 220V trafo zaczeło się grzać bardzo mocno że aż nie dało się dotknąć i czuć było spalenizną...
A próbowałeś podłączać je bez obciążenia strony wtórnej?