Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Opel Astra H 04r - Brak sygnału klaksonu na włączonych światłach mijania

Dawid__W 14 Jul 2018 17:31 15033 11
  • #1
    Dawid__W
    Level 7  
    Witam.
    Od pewnego czasu mam problem w swoim autku z brakiem sygnału klaksonu. Nie działają też czasem rolki obsługi radia i CIM. Zauważyłem, że ta przypadłość występuje na włączonych światłach mijania, natomiast na wyłączonych auto trąbi normalnie. Czy ktoś wcześniej miał podobny problem? Ktoś może pomóc w rozwiązaniu problemu?
  • #2
    ak44
    Level 27  
    Ściemnij podświetlenie licznika i wskaźników, powinno zadziałać, też tak mam. Winna jest jakaś taśma czy złącze. Podobno wada fabryczna.
  • #3
    marcov
    Level 12  
    Powodem najczęściej jest CIM.
  • #4
    Dawid__W
    Level 7  
    Co to oznacza? Trzeba go wymienić, czy da się naprawić?
  • #5
    ak44
    Level 27  
    Zakładają jakieś klamry na złącza i problem ustępuje. Klawisze na kierownicy są podświetlane i to w jakiś sposób zakłóca działanie przycisków. Przyciemniane często pomaga.

    Ja zajmę się tym jesienią, przy okazji innych napraw. Narazie przyciemniłem i klawisze działają.
  • #7
    ak44
    Level 27  
    Ja informacje na ten temat znalazłem w internecie, nie pamiętam gdzie. Była ta usterka tam opisana, również to, że pomaga przyciemnienie.

    U mnie pomogło to zostawiłem temat do jesieni. Przyjedzie syn mechanik i spróbujemy temat ogarnąć.

    Dodano po 2 [minuty]:

    Z tego co pamiętam, to jest słaby styk taśmy z gniazdem i pomaga założenie klamry na gniazdo.
  • #8
    marcov
    Level 12  
    Spinka na CIM rzadko pomaga. GM sie w ten sposob ratował ale często to niewiele pomagało.
  • #9
    viru
    Level 10  
    ściemnienie zegarów pomaga ale trzeba dobrać odpowiednie ustawienie (metoda prób i błędów) ustawić tak by trąbka działała. w mojej astrze było to na lvl prawie nie widocznego podświetlenia dzień.

    co do naprawy i usunięcia ASO proponowało mi nowy moduł CIM bo to przeciera sie taśma,koszt 1500zl, na szrocie znajdziejsz w okolicach 100zl ale bez gwarancji że problem zniknie
  • #10
    CameR

    Moderator of Vehicle Security
    viru wrote:
    na szrocie znajdziejsz w okolicach 100zl

    CIM zdemontowany z innego auta nie zadziała w nowym bez "wyczyszczenia" i programowania VIN, immo, PIN, ...

    viru wrote:
    co do naprawy

    Stary CIM bez problemu można i należy regenerować.

    ak44 wrote:
    Zakładają jakieś klamry na złącza i problem ustępuje.

    ASO Opel prowadziła do 31.12.2012r akcję serwisową 10-R-036 - dot. CIM'u i sporadycznego wadliwego działania sygnału dźwiękowego.

    W chwili obecnej "spinka" jest już raczej niedostępna w ASO.
    Pomagała ona wyłącznie na usterkę klaksonu... .
    Na inne problemy CIM, "spinka" nie pomaga.
    Tylko regeneracja.
  • #11
    viru
    Level 10  
    CameR wrote:

    CIM zdemontowany z innego auta nie zadziała w nowym bez "wyczyszczenia" i programowania VIN, immo, PIN, ...


    o widzisz dobrze wiedzieć na przyszłość każdy z 3 warsztatów w ktorych byłem proponował mi wymiane, ale musiałem znaleść CIM sam na jakims all.. szrot itp bo oni nie dawali gwarancji. czyli jak nie zadziała moja wina

    zapamiętam dzieki

    btw u mnie na chwile obecną jednak (tfu tfu) po przyciemnieniu zegarów problem ustał
  • #12
    Bartekas
    Level 1  
    U mnie też był problem z klaksonem i działaniem przycisków na kierownicy. Wymieniłem w ASO moduł CIM za spore pieniądze. Teraz, gdy włączam kierunkowskazy, to nie słychać charakterystycznego "tykania". I sytuacja sprzed chwili, jakieś auto zajechało mi drogę, nacisnąlem automatycznie klakson i ..... nic!!!! Wymiana CIM była w lipcu!!!!!
    Pojadę do ASO, ale... Jak mam to wyjaśnić?! Kilka dni temu na przeglądzie, mimo braku "tykania", klakson działał.