Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Wzmacniacz zakłuca odbiór radiowy.

dark87 25 Sie 2005 01:28 2156 13
  • #1 25 Sie 2005 01:28
    dark87
    Poziom 2  

    Witam,

    Jak w temacie, podłączyłem do radia samochodowego wzmacniacz Pioneer GM-D510MR. I wszystko ładnie grało. Lecz pewnego dnia przepaleniu uleg głośnik. Wymienilem go na nowy i od tego momentu jak mam włączony wzmacniacz odbiór fal radiowych jest bardzo marny.

    Co mam z tym zrobić?

    0 13
  • #2 25 Sie 2005 01:55
    noe1
    Poziom 21  

    Nie piszesz jakiego typu są to zakłócenia. Z praktyki wiem, że przy podłączeniu wzmacniacza np.w baga zniku trzeba "kombinować z podłączeniem masy.Najlepiej masę radia podłaczyć kablem do masy wzmacniacza a masę wzmacniacza (plus zasilania też ) pociągnąć bezpośrednio z akumulatora.Nie zasilać wzmacniacza poprzez masę(blachę) samochodu.Przewód zasilajacy powinien być dosyć gruby np 4 mm kwdrat.

    0
  • #3 25 Sie 2005 02:08
    dark87
    Poziom 2  

    A wiec, zakłucenia so tego typu jak by był słaby sygnał. Na radiu niezapla sie TP i ciągle gra w mono. Czasami jakes radio zagra lepiej ale stacja nadawcza wtedy musi byc blisko. Gdy wyłanczam wzmacniacz to wszystko gra czysto.
    Wzmacniacz mam podłączony kablem 10mm2. Mase do wzmacniacza mam podłączoną z "blachy" (zreszta tak byl w instrukcji ogsługi). Masa radia i wzmacniacza niejest synchronizowana dodatkowo. Bo skoro radio i wzmacniacz sa polaczączone czinczami to masa jest w ekranie kabla.

    0
  • #4 25 Sie 2005 21:24
    msepl
    Poziom 25  

    Ten sposób podłączenia jest wadliwy.
    Dlaczego ??
    Rozpatrz taką opcję:
    1. Ginie masa ze wzmacniacza
    2. Cały prąd do jego zasilania biegnie przez "czincze"
    3. Ścieżki w radiu są na tyle za cienkie że lubią się przepalić.
    4. Masz pecha pali się akurat to co nie powinno.
    5. Odbiór staje się kiepski.

    MASA w wzmacniaczu jest najważniejsza.
    Musi być podłączona na 100 % nawet w 2-3 punktach z karoserią samochodu lub bezpośrednio 10mm2 do akku.

    pozdr
    msepl

    0
  • #5 26 Sie 2005 00:35
    d4rk
    Poziom 10  

    msepl, nierozumie twojej wypowiedzi, sugerujesz ze taka sytuacja mogła miec u mnie miejce?

    Jest w stanie mi ktos pomuć? Bo czasami warto posluchac radia...
    Jak wylącze wzmacniacz to wszystko gra dobrze. Odłanczyłem nawet czincze gdy wzmacniacz był załączony ale to i tak nic niedalo odbiór nadal byl kiepski.

    0
  • #6 27 Sie 2005 16:27
    msepl
    Poziom 25  

    d4rk: Ty masz inną sytuację, Ty nic nie zmieniałeś, poprawiałeś i cały czas pewnie jest źle. Wzmacniacz podłączony do radia nie ma nic wspólnego z odbiorem na UKF pod jednym warunkiem że radio jest sprawne.
    Dużo zależy od marki samochodu - podajcie markę !!!
    Grupa VAG ma wzmacniacze antenowe, w Francuzach reguralnie pada połączenie z anteną (na dachu) lub sam przewód.

    Wzmacniacz nie ma nic wspólnego. Zbieg okoliczności.

    0
  • #7 29 Sie 2005 20:43
    d4rk
    Poziom 10  

    msepl: Niezaprzeczam Twojej teori. Ale jak wytłumaczysz to ze jak wzmacniacz sie wylaczy to odbiór radiowy jest idealny?
    Mój samochód to Hyundai Accent, radio Sony CDXL-580 (seria XPLOID), wzmacniacz Pioneer GM-D510M Class D.

    0
  • #8 31 Sie 2005 09:17
    powgreg
    Poziom 17  

    Możesz mieć uszkodzony wzmacniacz tym bardzie że to cyfrówka i pracuje on jak generator siejac w całym paśmie radiowym i dlatego radio słabo odbiera.
    Mógł się uszkodzić filtr (kondenstor) na wyjściu końcówki mocy np przy spięciu w uszkodzonym głosniku basowym, spróbój odłączć kable głosnikowe (oba i przy wzmacniaczu) jeżeli zakłócenia się zmniejszą to może być ta usterka .
    Najlepiej było by podstawić taki sam peweny wzmacniacz, mozesz też mieć coś z anteną (masa) w Hyundaiu była chyba elektryczna w tylnym błotniku wiec jest blisko wzmacniacza.

    0
  • #9 01 Wrz 2005 01:13
    d4rk
    Poziom 10  

    Z anetena jest wszystko ok, bo sprawdzalem. Niestety niejest mozliwe podmienienie go na inny poniewaz nigdzie jeszcze nie spotkalem tego typu wzmacniacza.
    Wydaje mi sie ze to moze byc ten filtr o ktorym mowisz. Poniewaz do czasu zanim cewka w glosniku sie niezatarla bylo wsyzstko dobrze.

    Czy bede w stanie wizualnie zobaczyc ktory kondensatro zostal przepalony? Albo w ktorym miejscu go szukac?

    0
  • #10 01 Wrz 2005 09:47
    powgreg
    Poziom 17  

    d4rk napisał:

    Czy bede w stanie wizualnie zobaczyc ktory kondensatro zostal przepalony? Albo w ktorym miejscu go szukac?

    Wizualnie to raczej trudno no chyba że wybuchł kondensator.
    Są to kondensatory foliowe i cewki blisko wyjścia wzmacnicza ale zanim zaczniesz nad nim pracować dobrze było by się upewnić że to napweno wina wzmacniacza.
    Pzyczyna zakłóceń od wzmacniacza może leżeć rónież po stronie przetwornicy wtedy najczesciej zakłócenie bedą zmieniać się przy zmianie napięcia zasilania (np ładowanie po zapalenu silnika).
    Cyfrówki są bardzo krytyczne jeżeli chodzi o elementy filtrów najlepiej części oryginalne tego samego producenta.

    0
  • #11 22 Wrz 2005 19:58
    msepl
    Poziom 25  

    Zrób taki test.
    Włącz radio - rozumiem że będą zakłócenia.
    Weź kondensator styrofleksowy 1uF/250V
    Znajdź w pobliżu wzmacniacza jakąś pewną, 100% masę.
    Jedą końcówkę kondensatora podłącz do tej masy.
    Drugą końcówkę dołączaj po kolei do wyjść wzmacniacza.
    Jeśli gdziekolwiek po dołączeniu znikną zakłucenia - wina wzmacniacza.
    Jeśli nie znikną - nie wzmacniacz.
    Szukaj w radiu albo lepiej podmień radio na inne.

    pozdrawiam
    msepl

    0
  • #12 24 Wrz 2005 14:22
    Bejz
    Poziom 21  

    Miałem dokładnie taką samą sytuację. Kiedyś zamontowałem sobie wzmacniacz w maluchu w bagażniku tuż pod anteną radiową. Wzmacniacz zasilał subwoofer i w momencie kiedy był słyszalny bas pojawiały się zakłócenia w odbiorze radia. Jako że jestem leniwy i nie pchałem się do naprawy wzmacniacza więc przełożyłem go na drugą stronę i problem zniknął.

    0
  • #13 08 Paź 2005 07:42
    d4rk
    Poziom 10  

    Witam po długim czasie wracam do tematu, ale byłem za granicą i niemiałem dostępu do netu.

    Więc Jestem pewny ze jest to wzmacniacz, poniewaz włączylem radio, a wzmacniacz byl wylaczony to wszystko grało świetnie. Jednak po włączeniu wzmacniacza zaczynaja sie robic zakłucenia. Moge sprecyzowac ze zakłucenia zaczynają się robic po 1 sekundzie właczenia wzmacniacza, ponieważ kontrolka zapala się odrazu, a wyjscie glosnikowe włancza sie po chwili, i wlasnie w tym momencie zaczynaja się zakłucenia.)

    Własnie zrobiłem test przy pomocy kondensatora i niestety nic to niepomoglo. Piszesz ze w takim przypadku bedzie to radio, ale dlaczego radio gra czysto jak jest wzmacniacz wylaczony?

    0
  • #14 01 Lis 2009 20:12
    obinaklo16
    Poziom 9  

    Witam, nie mogę założyć nowego tematu, ponieważ nie mam tylu pkt.

    Witam, mój problem jest taki:
    -podłączyłem nowe radio do mojego accenta, wszystko działa, radio odbiera, ale antena się nie podnosi do góry (radio słabiej odbiera), który przewód i gdzie mam podłączyć aby antena zadziałała...
    Jeśli to pomoże ,to radio jest marki: GVOX DV-806

    Z góry dziękuję, proszę o podpowiedź. Obinaklo ( tomek1557(malpa)wp.pl )

    0
  Szukaj w 5mln produktów