Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Sokowirówka Mesko SW3 850315 - Wywala bezpieczniki

Kaedhros 17 Lip 2018 20:13 276 10
  • #1 17 Lip 2018 20:13
    Kaedhros
    Poziom 3  

    Witam wszystkich!

    Mam problem z sokowirówką Mesko model SW3. Problem wygląda następująco: podczas pracy (bez specjalnego obciążenia i dociskania na siłę) wywaliło bezpiecznik w tablicy rozdzielczej w domu. Zrobiłem ok. 2l soku więc zbyt długo też nie pracowała, jednak było czasem słychać, że lekko "gubi" obroty, jednak po dociśnięciu włącznika wszystko wracało do normy.

    Rozebrałem sprzęt, przejrzałem (brak śladów uszkodzenia czegokolwiek), złożyłem i nadal to samo. Nie wiem co może być tego przyczyną. W końcu w bezradności chciałem sprawdzić czy silnik działa i podłączyłem go na krótko. Kręcił, a bezpiecznika nie wywaliło, więc myślę że problem tkwi w elektronice (trochę szumna nazwa na kilka cewek i kondensator :P). Na urządzeniach elektrycznych znam się w sumie tylko tyle, ze potrafię założyć gniazdko, włącznik do światła i wymienić silnik we wkrętarce więc nie jestem zbyt biegły w temacie. Mam nadzieję, ze któryś z was pomoże mi rozwiązać ten problem.

    Pozdrawiam!

    PS.
    Poniżej załączam schemat narysowany po prześledzeniu wszystkich połączeń.

    Sokowirówka Mesko SW3 850315 - Wywala bezpieczniki

    0 10
  • #3 17 Lip 2018 22:06
    Kaedhros
    Poziom 3  

    Nie wiedziałem na czym się skupić więc kilka zdjęć ogólnie + kilka ze wskazaniem na elementy. Nie do wszystkich udało się zajrzeć aparatem.
    Sokowirówka Mesko SW3 850315 - Wywala bezpiecznikiSokowirówka Mesko SW3 850315 - Wywala bezpiecznikiSokowirówka Mesko SW3 850315 - Wywala bezpiecznikiSokowirówka Mesko SW3 850315 - Wywala bezpieczniki
    Sokowirówka Mesko SW3 850315 - Wywala bezpiecznikiSokowirówka Mesko SW3 850315 - Wywala bezpiecznikiSokowirówka Mesko SW3 850315 - Wywala bezpiecznikiSokowirówka Mesko SW3 850315 - Wywala bezpieczniki
    Sokowirówka Mesko SW3 850315 - Wywala bezpiecznikiSokowirówka Mesko SW3 850315 - Wywala bezpiecznikiSokowirówka Mesko SW3 850315 - Wywala bezpieczniki

    0
  • #5 18 Lip 2018 21:29
    Kaedhros
    Poziom 3  

    Do tej pory wydawało mi się, że to tylko rysa. Jutro po pracy rozbiorę to jeszcze raz, sprawdzę i dam znać. Pewnie ok. 18:00. Dzięki za zainteresowanie tematem :)

    Dodano po 19 [godziny] 16 [minuty]:

    Sprawdziłem to i tak jak mówiłem to tylko zwykła rysa na obudowie kondensatora, zresztą nie jedyna. Po drugiej stronie są dwie kolejne jakby coś. Poprzedni podobny kondensator który wymieniałem w robocie kuchennym wyglądał jak na poniższych zdjęciach, stąd moim zdaniem to nie jest wina kondensatora. Co prawda ten pz-5 ma plastikową obudowę w odróżnieniu od tego pz-4 z sokowirówki ale wydaje mi się, że gdyby to kondensator strzelił byłoby to widać.

    Sokowirówka Mesko SW3 850315 - Wywala bezpiecznikiSokowirówka Mesko SW3 850315 - Wywala bezpieczniki

    Dodano po 3 [godziny] 14 [minuty]:

    Dysponuję multimetrem jakby coś więc mogę coś pomierzyć, tylko nie wiem co i w którym miejscu :/

    0
  • #7 19 Lip 2018 21:10
    Kaedhros
    Poziom 3  

    Sprawdziłem i tak:
    1. Próba na włączonym włączniku (nie sprawdziłem że włączony i trochę zaiskrzyło w gniazdku) - silnik się obrócił kilka razy zanim wywaliło korki i zrobił to dosyć szybko jakby od razu wszedł na swoje obroty - po wywaleniu korków wirnik jeszcze kilka razy się obrócił z rozpędu.
    2. Próba przy wyłączonym włączniku - w momencie włączenia korki wywaliło od razu i 0 reakcji układu. Ani się nic nie zagrzało ani silnik się nie obrócił.
    3. Próba - podłączenie silnika na krótko - silnik tym razem kręcił się wolno i kopciła się jedna ze szczotek, tylko wcześniej sprawdzałem je śrubokrętem czy dobrze dolegają itp i jedna tak jakby od skrobania (chciałem ją schować, żeby sprawdzić docisk) się bardzo lekko pokruszyła na taki pył i wydaje mi się że pod wpływem prądu ten pył się dopalał. W każdym razie po ok. 30 s wywaliło korki.
    Podsumowując najlepiej silnik zadziałał za 1. razem bo niemal od razu wszedł na obroty przez tą chwilę zanim wywaliło korki (to było jeszcze przed tym jak sprawdzałem szczotki). Silnik się nie grzeje. Kondensator i inne elementy też się nie grzeją.
    Nie wiem czy to wszystko wina tej jednej szczotki bo tym razem zakopciło i śmierdziało, czego wcześniej nie było.

    0
  • #9 19 Lip 2018 21:34
    stanislaw1954
    Poziom 41  

    antek124 napisał:
    Trzeba sprawdzić długość szczotek i wyczyścić komutator.
    To do zrobienia.
    antek124 napisał:
    A czy silnik obraca się swobodnie czy z oporem? Może łożyska trzymają?
    To akurat było napisane
    Kaedhros napisał:
    po wywaleniu korków wirnik jeszcze kilka razy się obrócił z rozpędu.
    A co z iskrzeniem na szczotkach?

    0
  • #10 19 Lip 2018 22:10
    Kaedhros
    Poziom 3  

    Dzięki antek124 :) Właśnie tu z wymianą będzie problem bo ogólnie te szczotki są w obejmach, które trzymają się laminatu na takich zagiętych kawałkach blaszki (takie nóżki). Będę się musiał nagimnastykować żeby to rozebrać i pojęcia nie mam jak to potem złożyć żeby siedziało na sztywno i nie latało bo wątpię, że dam radę zacisnąć tak samo jak fabrycznie. No chyba że jest jakiś inny sposób na to np. wyjąć wirnik albo coś (nigdy aż tak głęboko nie zagłębiałem się w temat, a jedyne szczotki jakie wymieniałem to w szlifierce kątowej ale tam to o wiele prostsze zadanie :P Komutator nie wiem jak wyczyścić, bo widać na nim ślad gdzie ślizgały się szczotki ale nie wiem czy wystarczy przetrzeć izopropanolem czy potrzebny jest jakiś głębszy zabieg. Co do silnika to obraca się luźno :)

    stanislaw1954 co do iskrzenia przy 1. próbie to prawdę mówiąc skupiłem się bardziej na gniazdku i nie zauważyłem, ale podczas poprzednich prób kilka dni temu ani razu nie zauważyłem iskrzenia i nie poczułem że coś się pali. Być może dlatego, że wszystkie trwały po kilka sekund (do ok. 5 s) ale ogólnie zanim to wszystko się zaczęło to pracowała przez ok. 10 min bez przerwy i wtedy też nie było czuć, żeby coś się kopciło więc nie wiem :/ Dzień wcześniej też działała i tylko czasem "na luzie" i pod obciążeniem było słychać jakby gubiła obroty, ale dociśnięcie włącznika tak jakby likwidowało ten problem, chociaż mi się wydaje, ze to akurat zły trop ale pisze na wszelki wypadek bo może ktoś mądrzejszy ode mnie na coś wpadnie w związku z tym.

    Acha i kolejna kwestia. Gdzie teraz dostać szczotki do takiego silnika? Bo nie wiem czy to jakiś standard czy każdy silnik ma jakieś inne tak jak w szlifierkach czy wiertarkach.

    0
  • #11 20 Lip 2018 20:56
    stanislaw1954
    Poziom 41  

    Kaedhros napisał:
    Gdzie teraz dostać szczotki do takiego silnika?
    Pewnie w sklepie z częściami agd. Może nie znajdziesz operując nazwą urządzenia, ale podając wymiary szczotki grubość i szerokość i długość. Być może znajdziesz odpowiednią, a jeśli nie to zeszlifujesz z większej.

    0