Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Kuchenka indukcyjna Electrolux EKI6450A0X - błąd E7?

sigwa18 17 Jul 2018 22:02 10581 25
Relpol
    sigwa18
    Level 41  
    Jak w tytule po dłuższej pracy na prawym module pojawia się błąd E7. Znalazłem iż błąd E7 dotyczy przegrzanego modułu - sprawdzić wentylator. Wentylator sprawny - czysty. Teraz czy faktycznie E7 to błąd przekroczenia temperatury na module? Jeśli tak, to jak realizowana jest kontrola temperatury? Skłaniam się ku wymianie pasty termoprzewodzacej pod mostkiem i tranzystorem mocy modułu, czy to dobry trop?

PS. Problem stanowił wentylator widocznie w module jest pomiar prądu wentylatora jego nawet niewielkie zwiększenie powoduje błąd E7. Po zmianie miejscami błąd pojawił się na lewym inwerterze po nasmarowaniu WD 40 łożysk wentylatora na razie nie powrócił.
  • Relpol
    Grzegorz740
    Level 37  
    sigwa18 wrote:
    Jak w tytule po dłuższej pracy na prawym module pojawia się błąd E7. Znalazłem iż błąd E7 dotyczy przegrzanego modułu - sprawdzić wentylator. Wentylator sprawny - czysty. Teraz czy faktycznie E7 to błąd przekroczenia temperatury na module? Jeśli tak, to jak realizowana jest kontrola temperatury? Skłaniam się ku wymianie pasty termoprzewodzącej pod mostkiem i tranzystorem mocy modułu, czy to dobry trop?
    Moim zdaniem wymiana pasty termoprzewodzącej nie zaszkodzi. Podejrzewam, że kontrola temperatury może być zrealizowana albo za pomocą termopary albo termistora. Choć nie jestem pewny.

Nie wiem gdzie wyczytałeś znaczenie tego kodu błędu bo ja w Internecie znalazłem, że on oznacza co innego. W załączniku przedstawię co ja znalazłem. 180224_...pdf Download (196.72 kB)
    sigwa18
    Level 41  
    Tak to jest wersja do kuchenek z roczników do 2010 r.
    sigwa18
    Level 41  
    Temat cały czas powraca. Po dłuższej pracy prawy moduł się wyłącza z komunikatem E7. Czujniki temperatury mają podane wartości i mimo ich odłączenia i niskiej temperatury dalej błąd E7. Dziwi mnie trochę napięcie na linii 5V jest 4.66V do 4.8V na zasilaniu panelu. Na zasilaniu wentylatorów teoretycznie powinno być 12V, a jest 7.8V. Dziwi mnie też, że na prawym panelu wentylator startuje dopiero pod obciążeniem, a na lewym już przy włączeniu.
  • Relpol
    Grzegorz740
    Level 37  
    Jak napięcia są zaniżone to podejrzewam, że coś za bardzo obciąża zasilanie. Może jest gdzieś zwarcie albo robi się zwarcie. Przejrzyj dokładnie linię 5V i 12V. Na działającym prawidłowo panelu napięcie 5V też jest zaniżone?
    sigwa18
    Level 41  
    Tak panel działa normalnie. Lewy inwerter pracuje normalnie prawy przy dłuższej pracy pod obciążeniem wywala E7. Szukam dokładnego opisu błędu E7. Na pewno jest od przegrzania radiatora tranzystorów i mostka, ale mimo zimnego czujnika dalej go wywala. Zatem musi jeszcze coś znaczyć lub mechanizm jego wywołania jest inny.
    Grzegorz740
    Level 37  
    Tranzystory i mostek bardzo się nagrzewają? Duża jest różnica temperatur tranzystorów i mostka pomiędzy inwerterami? Bo jak była by duża różnica to trzeba znaleźć przyczynę dlaczego tranzystory i mostek nadmiernie się grzeją. Nie sądzę abyś znalazł gdzieś dokładny opis błędu E7. Chyba, że uda ci się zdobyć gdzieś service manual.
    sigwa18
    Level 41  
    Różnica jest, ale wynika raczej z innej pracy wentylatora. Na lewym chodzi cały czas po włączeniu, a na prawym tylko przy dużym obciążeniu. Problem objawia się najczęściej w niedzielę. Przy gotowaniu rosołu. Wiadomo najpierw max bo trzeba te 3-5 litrów wody zagotować potem już minimum przez 2 h, ale zawsze po ok. 1h wywali błąd E7. Błąd też pojawia się po ok. 15 min jak oba pola dam na 9. W lewym nie ma tego problemu najwyżej pokaże przegrzanie pola.
    Knicram
    Level 2  
    Witam serdecznie,
    Mam pytanie czy problem udało się rozwiązać, gdyż mam analogiczną sytuację i nie wiem w czym szukać przyczyny.
    sigwa18
    Level 41  
    Niestety jeszcze nie znalazłem przyczyny awarii. Co udało mi się zaobserwować to że powodem błędu E7 jest faktycznie przegrzanie radiatora tranzystorów i mostka lub braku zasilania wentylatora. U mnie wyłącza się wentylator mimo iż nie powinien. Z braku pomysłów wymienię układ VIPer17 oraz optotranzystor. Pod wpływem temperatury, któryś element przestaje pracować i wentylator przestaje mieć zasialanie.
    sigwa18
    Level 41  
    Wymiana układów viper17L oraz transoptora pracy wentylatora nie dała poprawy. Sprawdziłem też przekaźnik i wymieniłem kondensatory przed układem Viper17l. Prawy inverter dalej po dłuższej pracy daje błąd E7. Czujniki temperatury podmieniane stronami też bez poprawy.
    Piotr2608

Level 41  
    E7 to problem z wentylatorem chłodzącym, od co.
    E7 - Usterka wentylatora - Wentylator zablokowany - Wentylator nie jest podłączony

1) Włączyć na 3 minuty 1 pole grzejne na dużą moc.
    Wentylator powinien zacząć działać. Jeśli tak się nie stało, sprawdzić wentylator pod
    kątem zablokowania i złącze na module indukcyjnym.
    2) Wymienić wentylator. Uwaga: nie jest to możliwe we wszystkich modułach indukcyjnych.
    3) Jeśli usterka nadal występuje lub wymiana wentylatora nie jest możliwa,
    wymienić moduł indukcyjny. Może się zdarzyć, że obudowa modułu indukcyjnego jest wygięta, przez co blokuje wentylator

Grzegorz740 wrote:
    W załączniku przedstawię co ja znalazłem.

Ten załącznik można sobie w buty wsadzić :)
    sigwa18
    Level 41  
    Wentylatory chodzą oba na pełnej mocy mimo to po pewnym czasie wyskakuje błąd E7. Tak więc wentylator sprawny problem jest z jego sterowaniem. Po załączeniu kuchnia z automatu odpala lewy wentylator a prawy stoi. Dopiero po załączeniu pola z prawego inwertera rusza.
    Piotr2608

Level 41  
    A zamieniałeś wentylatory miejscami?
    To, że rusza nie znaczy, że jest sprawny.
    sigwa18
    Level 41  
    Spróbuję ale wg mnie to nie to. Wydaje mi się że problem jest z zasilaniem 5 V pod obciążeniem. A błąd E7 to w moim przypadku za wysoka temperatura na radiatorze. A konkretnie zły odczyt z czujnika temperatury spowodowany za niskim napięciem zasilania tego czujnika czyli linii 5V.
    Piotr2608

Level 41  
    sigwa18 wrote:
    A błąd E7 to w moim przypadku za wysoka temperatura na radiatorze.

Ciekawie prawisz. Zmierzyłeś linie 5V bez wpiętych wentylatorów?
    Kuchenka indukcyjna Electrolux EKI6450A0X - błąd E7?
    sigwa18
    Level 41  
    Okazało się że winny jest wentylator. Po zamianie stronami błąd przeszedł na lewy inwerter. Muszę zrobić dokładne pomiary jednego i drugiego co powoduje że układowi nie podoba się ten akurat wentylator. Cena nowego to 200 PLN więc raczej wymiane na nowy sobie odpuszczę.
    Piotr2608

Level 41  
    sigwa18 wrote:
    Muszę zrobić dokładne pomiary jednego i drugiego co powoduje że układowi nie podoba się ten akurat wentylator.

Pobór prądu wyższy od nominalnego o min. 5-10 mA. Brak cyrkulacji powietrza powoduje
    większe zużycie łożysk ślizgowych, silnik pracuje z większym oporem i wzrasta pobór prądu przez wentylator. Proste?
    sigwa18
    Level 41  
    Kuchnia ma 6 lat i żona woli prawe pola ciekawe jest tylko to że błąd wywala dopiero po 10-15 minutach na max mocy pola.
    sigwa18
    Level 41  
    Już wszystko wiadomo to wentylator się wyłączał mimo podawania na niego napięcia zrobiłem testy i porównywałem prądy na obu były identyczne tylko po dłuższej pracy zespsuty po prostu się wyłączył . W nim jest silnik bldc i prosty układ sterujący prawdopodobnie on padł padał . Tak więc to nie kuchenka wyłączała wentylator tylko on sam się wyłączał i kuchnia łapała błąd bo wentylator nie działa.
    Grzegorz740
    Level 37  
    sigwa18 wrote:
    Już wszystko wiadomo to wentylator się wyłączał mimo podawania na niego napięcia zrobiłem testy i porównywałem prądy na obu były identyczne tylko po dłuższej pracy zespsuty po prostu się wyłączył . W nim jest silnik bldc i prosty układ sterujący prawdopodobnie on padł padał . Tak więc to nie kuchenka wyłączała wentylator tylko on sam się wyłączał i kuchnia łapała błąd bo wentylator nie działa.

Może uda się naprawić układ sterujący pracą silnika wentylatora. A jak by siwe nie udało to jedynym wyjściem jest zakup nowego wentylatora.
    Piotr2608

Level 41  
    Jak autor poprawi model sprzętu to i może coś uda się wymyślić.
    Na tę chwilę - EKI6450AOX to piekarnik elektryczny a nie kuchenka indukcyjna.
    sigwa18
    Level 41  
    Piotr2608 wrote:
    Jak autor poprawi model sprzętu to i może coś uda się wymyślić.
    Na tę chwilę - EKI6450AOX to piekarnik elektryczny a nie kuchenka indukcyjna.

Autor nie poprawi bo jest dobrze. Jest to kuchenka indukcyjna z piekarnikiem w jednej obudowie takie kombo. Zobacz sobie zdjęcia w google.
    Piotr2608

Level 41  
    sigwa18 wrote:
    Autor nie poprawi bo jest dobrze. Jest to kuchenka indukcyjna z piekarnikiem w jednej obudowie takie kombo. Zobacz sobie zdjęcia w google.

Combo nie combo na płycie indukcyjnej jest naklejka z modelem.
    Tak naprawdę nie jest to fizycznie jedno urządzenie a dwa różne tworzące jedną całość.
    sigwa18
    Level 41  
    Piotr2608 wrote:
    Combo nie combo na płycie indukcyjnej jest naklejka z modelem. Tak naprawdę nie jest to fizycznie jedno urządzenie, a dwa różne tworzące jedną całość.
    To gdzie można znaleźć model płyty?
    sigwa18
    Level 41  
    Aktualnie wymieniony wentylator i wszystko śmiga pięknie. Winny wetylotor który się wyłączał przy maksymalnych obrotach. Prawdopodobnie uszkodzony układ sterowania bldc w wentylatorze.
    Rada dla innych przy błędzie E7 zamiana wentylatorów miejscami jak błąd przejdzie na drugie pole wymiana wentylatora bo on się uszkadza.