Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Skoda Fabia Mk 1 - Falowanie obrotów

tomasz520 17 Jul 2018 23:05 2154 5
    tomasz520
    Level 9  
    Czesc wszystkim,

Od kilku tygodni mam problem w Skodzie Fabii Mk1.
    Do rzeczy, falują mi obroty, w szczegolnosci na LPG (na benzynie nie odczuwam za bardzo). Wyglada to tak, ze gdy dam obroty np. na 2000 i utrzymuję tą wartośc to obroty spadają, podnosza sie i tak na przemian. Czasem jadac powoli na wstecznym potrafi zgasnac jak dojadę do miejsca parkingowego. Nie zależnie czy obroty wbijam "na luzie" czy na biegu, sytuacja nadal ta sama. Zdarzylo sie ze przy skreceniu kierownicą obroty spadły samoistnie i "podniosly" się. Sam juz nie wiem czy to od LPG czy nie ... Wymienione zostaly swiece, filtry od gazu ale bez zmian. Nawet po regulacji gazu - bez zmian.

Skoda z 2004 roku, silnik 1.2.

Dołączam filmik który nagrałem.
    Od 8 sek do 12 sek - auto na gazie. Potem auto na benzynie.

• Helpful post
    marcin.koz2910
    Level 27  
    do sprawdzenia wszystkie połączenia wkładu dolotowego powietrza oraz wężyki podciśnienia
    jeśli to nie pomoże to sprawdzić należy przepustnicę oraz przepływomierz powietrza

sprawdzałeś błędy silnika? ewentualnie logi przepływki.
    tomasz520
    Level 9  
    marcin.koz2910 wrote:
    do sprawdzenia wszystkie połączenia wkładu dolotowego powietrza oraz wężyki podciśnienia
    jeśli to nie pomoże to sprawdzić należy przepustnicę oraz przepływomierz powietrza

sprawdzałeś błędy silnika? ewentualnie logi przepływki.

Był błąd "Check Engine" - info o zbyt ubogiej, potem o zbyt bogatej mieszance. Raz się zdarzyło, że mi nagle odcieło wspomaganie kierownicy, ale nie wiem czy to ma jakiś związek. Dodatkowo jak wlaczone swiatla mam i nawiew na pełnej mocy to widze spadek obrotów nagły.
    marcin.koz2910
    Level 27  
    czyli do sprawdzenia tak jak napisałem w poście powyżej
    tomasz520
    Level 9  
    marcin.koz2910 wrote:
    czyli do sprawdzenia tak jak napisałem w poście powyżej

A czy może to być wina LPG? Problem w tym że mechanik od LPG nie mogl sie podlaczyc bo nie wie co to za cudo mam ... Kupilem z LPG, niby Zavoli, ale jednak coś poskładane i gosc sie nie mogl podlaczyc ... problem taki teraz ze sam nie wiem jaka mam instalacje. :| :|