Witam chce wymienic głowice w tym magnetofonie i jaka jest w nim głowica? Jak nie ma juz tej to zamiennik jakiś bym prosił.
Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tamml napisał:Albo więc trafiłeś na jakiś wybrakowany egzemplarz, albo podróbkę.trwałość tych głowic jest lepsza niż naszych ale też żaden cud. Rok intensywnej eksploatacji i widać ubytek czoła głowicy i to słychać
radiogaga napisał:Temat wielokrotnie już omawiany na forum - dodajmy.Rozwińmy temat,,,,
398216 Usunięty napisał:i ALPS (oryginalny!).
ml napisał:A teraz z innej ale chyba sąsiadującejbeczki. W zasobach znalazłem taką głowicę. O ile pamiętam zdemontowana z M532SD, przepracowała ok 20 lat i widać na mniejsze zużycie niż na na w/w ALPSie.
https://obrazki.elektroda.pl/5638672500_1532031312.jpg
https://obrazki.elektroda.pl/9432571900_1532031312.jpg
Czy ktoś może wskazać typ i producenta?
398216 Usunięty napisał:
Możliwe, że Twój magnetofon eksploatowany był na taśmach chromowych lub metalowych - wtedy się zgodzę. Te taśmy znacznie intensywniej niszczą czoło głowicy.
Gismot napisał:Były, też zwykłe głowice stożkowe ALPS, mam jedną zużytą sztukę z MDS 4422 (ALPS JAPAN J03S)
W swoich zasobach posiadam MDS 442 GETON wersje eksportową i w nim siedzi oryginalna głowica stożkowa ALPS "szklana", Magnetofon był intensywnie eksploatowany po 2-5godziny dziennie przez 11lat (wcześniejszych losów nie znam, sprzęt przytargałem ze śmietnika, o dziwo był sprawny) aktualnie używam go od święta, wszystkie nagrania mam cyfryzowane.
W tamtym roku przeprowadziłem generalny remont oraz kalibrację. Na głowicy nie widać żadnych znaków zużycia.
398216 Usunięty napisał:i ALPS (oryginalny!).
tylko dostać oryginalnego ALPSA, to będzie wyzwanie
Polskich głowic nie polecam,
Dodano po 37 [minuty]:
ml napisał:A teraz z innej ale chyba sąsiadującejbeczki. W zasobach znalazłem taką głowicę. O ile pamiętam zdemontowana z M532SD, przepracowała ok 20 lat i widać na mniejsze zużycie niż na na w/w ALPSie.
https://obrazki.elektroda.pl/5638672500_1532031312.jpg
https://obrazki.elektroda.pl/9432571900_1532031312.jpg
Czy ktoś może wskazać typ i producenta?
Tonkopf P-4106 ?
kaem napisał:Nieprawda.
kaem napisał:To w końcu jak? Prawda, ale tylko wtedy gdy Ty ją podajesz?Problem może występować w kasetach popularnych lub wadliwych
kaem napisał:Zastanówmy się... kto robił te badania i na jakie potrzeby?Badania nie potwierdziły zwiększonej abrazywności taśm chromowych (cytat z Iwanickiej/Koprowskiego).
ml napisał:Chyba raczej MAGNA a nie MOGNA
ml napisał:Chodziło mi raczej o wskazanie, że polskie taśmy nie są takie złe -a wówczas większość użytkowników Stroniło od Stilonów i innych wynalazków - zresztą nie bez powodu. Zgoda, że BASF z lat 80 był naprawdę dobry - ja stosowałem je do strojenia kasetowców jako, ze najbardziej były podobne parametrami (czułość i wysterowanie) do taśm testowych - zresztą i testowe kasety jakich używałem również były tej firmy. Ferrum maxi - miałem jedna czy dwie może - kupiłem do sprawdzenia "co potrafią" i nie wypadły najlepiej. No, ale w porównaniu do TDK ADX większość taśm wypadała słabo...W czasie kiedy Iwanicka publikowała swoje opinie raczej sponsoring że strony producentów taśm w Polsce nie istniał
398216 Usunięty napisał:ml napisał:Chyba raczej MAGNA a nie MOGNA
Możliwe. Pamięć ludzka bywa zawodna w szczegółach.ml napisał:Chodziło mi raczej o wskazanie, że polskie taśmy nie są takie złe -a wówczas większość użytkowników Stroniło od Stilonów i innych wynalazków - zresztą nie bez powodu. Zgoda, że BASF z lat 80 był naprawdę dobry - ja stosowałem je do strojenia kasetowców jako, ze najbardziej były podobne parametrami (czułość i wysterowanie) do taśm testowych - zresztą i testowe kasety jakich używałem również były tej firmy. Ferrum maxi - miałem jedna czy dwie może - kupiłem do sprawdzenia "co potrafią" i nie wypadły najlepiej. No, ale w porównaniu do TDK ADX większość taśm wypadała słabo...W czasie kiedy Iwanicka publikowała swoje opinie raczej sponsoring że strony producentów taśm w Polsce nie istniał
Z chromowymi kasetami w połączeniu z serią 8*** i 9*** faktycznie bywało nieciekawie. Nie wiem czym było to spowodowane, ale faktycznie żeby uzyskać w miarę prawidłowe parametry Z/O dla CR należało się pobawić z elementami korekcji.
ml napisał:Wiem. Każdego zdobytego dolara pakowałem w te kasety.TDK AD-X - toż to szczytowe żelazówki
ml napisał:A czy ja mówiłem coś innego?porównanie z nimi nie tylko stilonów ale choćby LHE-I Basfa, D TDK, czy UDI Maxella nie może nic innego wykazać jak tylko ich wyższość.
Moderowany przez ArturAVS:3.1.19. Publikowanie wpisów w dyskusjach archiwalnych. Przez dyskusje archiwalne rozumie się dyskusje oznaczone odpowiednio przez Usługodawcę jako: Temat archiwalny lub Wątek archiwalny.