Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Najrosądniejsza stacja Hot-Air do elektroniki (200-300zł)

Micchaleq 19 Jul 2018 12:27 3189 3
    Micchaleq
    Level 9  
    Dzień dobry,

Powoli przymierzam się do zakupu stacji HOT-AIR.

Zanim zamówiłem lutownice Bakon myślałem o zakupie stacji Quick 706W, ale przeczytałem sporo negatywnych opinii o lutownicy w tejże stacji. Stąd też obecnie poszukuje samej stacji Hot-Air. Wiem, że dobrze by było kupić stacje Quicka za 1000zł ( i tak też zrobię za rok dwa), ale obecnie budżet mi na to nie pozwala więc pomyślałem o zakupie czegoś pośredniego ale do max 500zł, chociaż im mniej tym lepiej (co jest oczywiste), ale za dobrą wydajność.

Z tego co widzę po serwisie a.... to jest wybór jedynie w zakresie 200-300zł:
    ZHAOXIN 858 - około 120zł (to wydaje się liche)
    ZHAOXIN 858D - około 160zł (to wydaje się liche)

YIHUA 8508D - około 200zł (obecnie obstaje przy tym)
    Toolcraft (używana) 220zł (też mnie interesuje)
    Aoyue 850C - 280zł
    PT 852 - 280zł
    ZD-939L - 300zł

Moje pytanie brzmi która z nich jest najrozsądniejsza. Chciałbym tego używać do wylutu/wlutu drobnych elementów typu kondensator.
    Micchaleq
    Level 9  
    nici wrote:
    Ja mam i chwalę , lecz z logiem V.E.P

Wydaje mi się tylko, że w tych nazwijmy to droższych stacjach, które wymieniłem jest jakby gruby przewód co oznacza, że ten kompresor jest w samej stacji. A te tańsze sprzęty to takie lepsze suszarki czy też opalarki?
    tplewa
    Level 39  
    Micchaleq wrote:
    nici wrote:
    Ja mam i chwalę , lecz z logiem V.E.P

Wydaje mi się tylko, że w tych nazwijmy to droższych stacjach, które wymieniłem jest jakby gruby przewód co oznacza, że ten kompresor jest w samej stacji. A te tańsze sprzęty to takie lepsze suszarki czy też opalarki?

Dokładnie albo wentylatorek w tańszych albo kompresor. W sumie opinie są różne od wielu osób można usłyszeć że ten wentylator jest ok (zapewne jest ciszej i mniej wibracji). Powiedzmy sobie tak jak ma to być zakup na rok to ja bym kupił to co tańsze. Nie oszukujmy się wszystkie te stacje to najlepiej nadają się do koszulek termokurczliwych ;) (żart - choć do tego celu najczęściej używam). Owszem jakąś drobnicę można tym robić ale jest to upierdliwe (realnie mała moc). Wyświetlacz w sumie niby jest ale to bardziej bajer bo temperatura mierzona jest gdzieś blisko grzałki i nijak ma się do temperatury wylatującego powietrza itd.