Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Zawór napełniania vaillant VUW plus 200-5

MATTN 22 Jul 2018 17:47 2967 9
    MATTN
    Level 2  
    Witam jak w temacie wyrobiło się pokrętło (biały plastikowy motylek). Pytanie czy jest możliwość kupienia samego tego pokrętła? Nie potrafię tego znaleźć w internecie jedynie znalazłem całość razem z zaworem. Który mam sprawny. Proszę o pomoc jakiś link może.
    brofran
    Level 40  
    To przecież raz do roku się używa , więc kombinierkami odkręcisz . :D

Kupić nowy, to tylko pokrętło wraz z zaworkiem.
    MATTN
    Level 2  
    No właśnie często to musiałem robić, coś średnio co miesiąc i robiłem kombinerkami, ale się wyrobiło i nie idzie. Myślę jak to zrobić teraz...?
    brofran
    Level 40  
    Kupić nowe pokrętło wraz z zaworkiem. Koszt nieduży . Ale wymiana to już trochę pracy będzie. :D
  • Helpful post
    ls_77
    Level 36  
    Poszukaj takiego kodu części 0020010292
    W opakowaniu 2 szt. - same pokrętła i śrubki/wkręty
    MATTN
    Level 2  
    Super prawdziwy konkret, tylko część nie osiągalna w Polsce.
    kz61
    Level 25  
    Jeżeli tak często używałeś ten zawór to odżałuj i kup nowy. One nie grzeszą żywotnością. Obecnie Vaillant rozprowadza zawór z pokrętłem metalowym i tylko taki ma sens. Przez poprzednie lata wymieniało się bubel na nowy bubel. Te plastiki ukręcały się przy pierwszym użyciu. Kto był cwany to odkręcał pokrętło i dopuszczał wody szczypcami. Potem pokrętło wracało na swoje miejsce. Jeżeli zawory odcinające pod piecem są sprawne to wymiana banalnie prosta. Przy okazji upuszczania wody należy sprawdzić kompensację. Wodę w instalacji uzupełniamy raz w roku a nie co miesiąc. Szukaj przyczyny takiego stanu rzeczy.
    brofran
    Level 40  
    kz61 wrote:
    Przy okazji upuszczania wody należy sprawdzić kompensację.

Powiedz coś więcej o tej procedurze , bo w instrukcji tego nie doczytałem.
    ls_77
    Level 36  
    Bo to jest procedura dla serwisanta.
    Ale poszukaj na elektrodzie o sposobie sprawdzania i napełniania powietrza w naczynku przeponowym.