Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

NOKIA 7164 - brak koloru czerwonego

krokodylowy 25 Sie 2005 17:44 1011 6
  • #1 25 Sie 2005 17:44
    krokodylowy
    Poziom 13  

    Witam

    Objaw jest prosty nie działa wzmacniacz R na płytce kineskopu.
    Działam po omacku bez schematu: tranzystor mocy i okoliczne sprawne,
    oscylogramy OK (poza końcówką toru R)

    Jedyna rozbiezność ma miejsce na wejściu "R" płytki kineskopu w którym to miejscu składowa stała jest przesunięta w dół o 2-3 volty. Wygląda to tak jakby to przesunięcie odcinało końcowy wzmacniacz R.

    Dalej już jest chyba tylko procek XC44001 więc nie wiem czy to powałka procka czy szukać czegoś innego?

    0 6
  • #2 25 Sie 2005 18:15
    euro2L
    Poziom 41  

    Zamień miejscami RGB i zobacz czy znieni kolor

    0
  • #3 25 Sie 2005 18:36
    krokodylowy
    Poziom 13  

    To nie jest stary Jowisz żeby ad hoc pozamieniać kanały.

    Znalazłem schemat w bazie elektrody.
    Obniżona składowa występuje na samym wejściu przed rezystorami
    zabezpieczającymi wzmacniacz.

    0
  • #4 25 Sie 2005 18:40
    Zbynoch
    Poziom 23  

    W Jowiszu było łatwo, ale jek chcesz wiedzieć na 100% to zamieniaj.

    0
  • #5 25 Sie 2005 22:42
    Zbynio1
    Poziom 17  

    Stary Jowisz, czy nowe Sony, to sposob sprawdzania usterki kineskopu i wzm. wizyjnego jest taki sam. Wystarczy zamienic miejscami katody sprawnej z podejrzana i wszystko jasne. Nie wiem dlaczego kolega sie tak obruszyl...

    0
  • #6 26 Sie 2005 10:24
    krokodylowy
    Poziom 13  

    Spoko, spoko, znam te metody i też mam stary odruch zamiany R z G czy B.


    W moim przypadku problem jest już na samym wejściu płytki i
    jedyne co tam jeszcze mogę zrobić to wylutować i zamienienie miejscami przewód R na GB. Być może zrąbał się tylko jeden z rezytorów podciągających do +12V ale to stwierdzę dopiero jutro.

    0
  • #7 29 Sie 2005 12:44
    krokodylowy
    Poziom 13  

    Problem rozwiązany, kolor R jest OK.

    Przekładanie kabli RGB nie było potrzebne.

    Tak jak podejrzewałem wszystko na PK było sprawne a przyczyną awarii był zimny lut pomiędzy R1047 a R1046. Rezystacja przejścia wzrosła o kilkaset Ohmów i wzmacniacz został odcięty.


    PS.
    Ale to nie koniec zabawy z tym gratem. cdn.

    0